Back to top

Olvasson, tanuljon és nyerjen!

Lapunk, az idén 73. évfolyamába lépett Magyar Mezőgazdaság, visszanyúlva a gyökereihez, első főszerkesztőnk nevével fémjelzett díjat alapított. Az 1946. október 1-jén megjelent első számunk vezércikkében Adorján János ugyanis így ír, „Célunk: a tudomány erejével segíteni a parasztságot”.

Mivel ezt a célt mi, az utódok is magunkénak valljuk, megalapítottuk a róla elnevezett

Adorján János-díjat,

amelyet lapunk külső szerzői közül az kaphat meg, akinek írását, szakmai tanácsait olvasóink hasznosnak, gazdálkodásukban hasznosíthatónak, informatívnak és közérthetően megfogalmazottnak ítélnek.

A díjat, amely a támogatók által felajánlott 500 ezer forint pénzjutalommal és egy szobrász által készített kisplasztikával jár, olvasóink szavazatai alapján ítéljük oda. Ezeket a szavazatokat is honoráljuk: havonta kisorsoljuk egy mezőgazdasági gép méretarányos makettjét az Axiál Kft. és a KITE Zrt. jóvoltából.

Olvasóinknak tehát nincs más dolga, mint olvasni, tanulni és szavazni!

A szavazás menete: a Magyar Mezőgazdaságban megjelenő szakmai cikkek megtalálhatók lesznek honlapunkon is, a magyarmezogazdasag.hu/adorjandij2018 oldalon. Szavazni kizárólag e-mailben lehet. A szavazatokat az adorjandij@magyarmezogazdasag.hu email címre kell eljuttatni az alábbi adatok megadásával (mű sorszáma és címe, szavazó neve, szavazó telefonszáma). Ahhoz, hogy a szavazatot leadók között mi is sorsolhassunk, ismernünk kell a szavazó nevét és címét. A szavazók közül havonta egy nyertest sorsolunk.

Szavazni október végéig lehet, tehát még akkor is kaphat szavazatot egy hónapokkal korábban megjelent írás. A legtöbb szavazatot kapó cikk szerzőjét a Magyar Tudomány Ünnepe hónapjában, ünnepélyes keretek között, novemberben hirdetjük ki.

Önnek tehát nincs más dolga, mint olvasni, tanulni és nyerni!

A jelöltek:

1. Megreformálnák a hazai struccágazatot

2. Martonvásári őszi zabfajták

3. Talajművelési ABC (I.)

4. Talajművelési ABC (II.)

5. A hőstressz hatása

6. Talajművelési ABC (III.)

7. Az őszi búza tápanyagigénye

8. Talajművelési ABC (IV.)

9. Talajművelési ABC (V.)

10. Veszteségből fehérjekoncentrátum

11. Talajművelési ABC (VI.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajművelési ABC (V.): sávos művelés és vetés

A sávos művelés és vetés történelmi jelentőségét és jelenlegi létjogosultságát taglaló szócikket adjuk közre Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvéből. Ez a módszer eltér a megszokottól, így eltérő szemléletet kíván az alkalmazótól, a pontosság pedig létfontosságú a talaj egészségének szempontjából.

Talajművelési ABC (IV.): mechanikus pocokvédelem

A talajban lévő víz megfagyása, attól függően, hogy milyen a szemcseösszetétel, különböző módon hat a talaj szerkezetére. Birkás Márta Talajművelési ABC című könyvéből a fagyhatásra vonatkozó részletet, illetve a mezei pocokkal szembeni védekezés lehetőségeiről szóló írást közöljük.

Az őszi búza tápanyagigénye

Az őszi búza a hazai növénytermesztés egyik meghatározó növénye. Az évente mintegy 1 millió hektáron termesztett búza termésmennyisége, minősége és főleg a piaci értékesíthetősége alapvetően meghatározza a különböző nagyságú gazdaságok növénytermesztési ágazatának az eredményességét.

A hőstressz hatása

A nyári meleg időszakban fellépő termelés-visszaesés egyre jelentősebb az utóbbi években fokozódó kánikulák miatt. A nagy genetikai képességű gazdasági haszonállatok ugyanis igen erősen reagálnak a tartósan magas környezeti hőmérsékletre. Az intenzíven tejelő tehenek esetében a nyári hónapokban a hőstressz következtében csökken a napi tejtermelés, illetve romlanak a szaporodásbiológiai mutatók is.

Talajművelési ABC (II.)

A közelmúltban jelent meg Birkás Márta Talajművelési ABC című könyve, amely a szerző 2010-ben kiadott Talajművelők zsebkönyvéhez hasonlóan arra vállalkozik, hogy segítsen a talaj művelőinek nap mint nap adódó gondjai enyhítésében. A Talajművelési ABC egyaránt szól a szakmát éppen kezdő és az abban már járatos szakembereknek.

Talajművelési ABC (I.)

A közelmúltban jelent meg Birkás Márta Talajművelési ABC című könyve, amely a szerző 2010-ben kiadott Talajművelők zsebkönyvéhez hasonlóan arra vállalkozik, hogy segítsen a gazdálkodóknak a nap mint nap adódó gondjaik enyhítésében. A Talajművelési ABC egyaránt szól a szakmát éppen kezdő és az abban már járatos szakembereknek.

Martonvásári őszi zabfajták

Az előző tél a korábbi évekhez képest szokatlanul hideg volt, és próbára tette az őszi vetésű növények télállóságát. A kalászosokat termelők körében 2017 februárjában a leggyakrabban elhangzó kérdés az volt, hogy mekkora lesz a kipusztulás a tartósan hideg, az ország nagyobb területén döntően hótakaró nélküli januárt követően. Különösen igaz volt ez az őszi zabot termelőkre.

Megreformálnák a hazai struccágazatot

A Debreceni Egyetem Állattenyésztéstani Tanszéke több tenyésztő és az Országos Strucctenyésztők Egyesülete kezdeményezésére idén felméri a hazai struccállományt, annak genetikai hátterét, és az ágazat egyéb, a professzionális termeléshez, tenyésztésszervezéshez szükséges jellemzőit.