0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Kalocsa környékén aggódnak a pockok miatt

Kemény fagyok alig voltak ezen a télen. Amíg az előző az itatókat károsította, addig az utóbbi a kártevők elszaporodását eredményezheti a földeken, ahogy arra néhány éve volt is példa: szinte letarolta a kalászosokat és a repcemezőket egy jelentős pocokinvázió. Ez idén megismétlődhet.

A nagy hideg megritkítja ezeket a kártevőket, de az átlagosnál magasabb hőmérséklet miatt ismét áttelelhetnek, vallják a szakemberek. A mezei pocok nagyon elszaporodhat a földeken, ezzel pedig főleg az álló kultúrákban, lucernásokban tud hatalmas károkat okozni. Akadnak olyan Kalocsa környékén dolgozó gazdák, akik ezt már most érzékelték a földjeiken, igaz, csak kisebb területeken. Nekik mindenképpen érdemes kikérni a növényvédelmi felügyelő tanácsát, valamint további segítségért felkeresni a januárban átadott NAK Szolgáltató Központot az ’56-os Emlékparknál.

Extrém fertőzöttség esetén akár 50 lakott járat juthat egy száz négyzetméteres földfelületre, de már ennél jóval kisebb pocokkolónia is okozhat jelentős károkat. A kisemlős egyedszáma akkor emelkedik jelentősebben, ha enyhe a tél, kevesebb a csapadék és persze bőséges a táplálék – ez a megfigyelések szerint néhány évente bekövetkezik.

Utoljára 2014-ben zajlott le súlyosabb invázió, amit csak egy rendkívül mérgező anyag, az úgynevezett Redentin 75 RB szélesebb körű használatával sikerült megfékezni. Ennek a vegyszernek a kiszórását csak szükséghelyzetben engedélyezi a Nébih.

Forrás: baon.hu