Back to top

Növénytáplálás: gyökértől a levélig

Idén már második alkalommal – mintegy kétszáz „vegytiszta” résztvevővel – szervezték meg a Pest megyei Tápanyag-gazdálkodási Tanácskozást.

A Szent István Egyetemen, a Magyar Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete által jegyzett esemény megnyitóján Erdész Ferenc, a szervezet elnöke nyugtázta, ilyen létszám mellett minden esély megvan rá, hogy február közepén hagyományt teremtve, mindig a legaktuálisabb témák kerüljenek terítékre.

Az eseményen tizenegy, a tápanyag utánpótlásban meghatározó cég mutatkozott be. A szervezők kérésének megfelelően az előadók nem csak a termékeik ismertetésére helyeztek hangsúlyt, de fontos talaj- és növényélettani információkat is megosztottak a hallgatósággal.

A szintetikus nitrogén műtrágya gyártása 1908-ra tekint vissza, amikor Fritz Haber kidolgozta az eljárást, amit Carl Bosch 1913-ban üzemi szintre fejlesztett. Ezt nevezik ma is Haber-Bosch szintézisnek. A szakember kitért a szórhatóság kérdésére, amiben a granulátum – az egyenletes szemcsenagyság – mellett tette le a voksát. Mint elmondta, a nem megfelelő szóráskép nem csak a termés mennyiségében és minőségében jelenik meg, hanem a betakarítási munkát is befolyásolja.

A növényt is meg kell kérdezni a tápanyag utánpótlásról
Fotó: viniczai

Míg az ammónium nitrát – amely 32-43 százalék nitrogént tartalmaz – erősen higroszkópos és robbanásra érzékeny – bár ezt több gyakorlati szakember azzal cáfolta, hogy évtizedek óta probléma nélkül alkalmazzák -, az ammónium szulfát talajsavanyító hatására kell odafigyelni, az urea típusú anyagokat pedig legalább két héttel a vetés előtt kell kijuttatni, mert gázosodva mérgezheti a növényt.

„Ne feledkezzünk el arról, hogy a nitrogén zömét a gyökéren keresztül veszi fel a növény, a lombtrágyázás csak kiegészítő lehet”

- hangsúlyozta a szakember. Ugyanakkor jobb az osztott kijuttatás, a különböző  vegetációs fázisok igénye szerint. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy míg az ammónium nitrát esetében 3, a karbamidnál 20 százalékos veszteséggel kell számolnunk. A kijuttatás idejét nagyban befolyásolja, hogy hazánk 90 százaléka nitrogén érzékeny. A nitrát direktívának megfelelően október vége és február közepe között nem engedélyezett a műtrágyázás, kivéve a kalászosokat, ahol már február elejétől indulni lehet. A kijuttatott mennyiség növényi kultúrától és talajtípustól is függ.

A harmonikus, hatékony tápanyag gazdálkodás a cél, amihez ismerni kell a növények és a talaj tulajdonságait.

A nitrogén csökkenti a kálium felvételt, a réz mobilitását. Ezzel szemben a foszfor segíti a nitrogén felvételt. „Aki intenzív nitrogén trágyázást végez, annak gondoskodnia kell a kén utánpótlásról”- mutatott rá a szakember, hogy a tápanyag hiánynak oka lehet az alacsony talajhőmérséklet, a légköri aszály is. Lényeges az elemek növényen belüli mozgása. A nitrogén, a foszfor, a kálium, a magnézium és a cink mobil, így a hiánytünetek az idősebb leveleken jelentkeznek. Ezzel szemben a kalcium, a bór, a réz, a mangán a kén vagy a molibdén nehezebben mozgatható, ezért a fiatal leveleken vehetjük észre hiányát. A rendezvényen az alma példáját hozták fel, amíg a növény a sejtosztódás stádiumában van, a kalcium a levélből visszaáramlik a termésbe, amikor viszont beindul a sejtmegnagyobbodás, ez a forrás már nem elegendő. Ezért fordulhat elő, hogy a levélanalízis alapján elegendőnek tűnhet a kalcium mennyisége, miközben a termésen megjelennek a hiányt jelző fekete foltok.

 

Az alaptrágyázás mellett a kezdeti időszakban a starter műtrágyák a vetéssel egy menetben történő kijuttatására is oda kell figyelni. Kelés után még nem eléggé fejlett a gyökérzet, azért fontos, hogy ne csak a növény gyökeréhez közel tegyük a tápanyagot, hanem az vízoldható is legyen. Elvárás a starter műtrágyákkal szemben, hogy kisebb dózis mellett is erőteljes hatást fejtsenek ki. A gyorsabb kezdeti fejlődésnek pedig egységes, egészséges állomány az eredménye.

Ezek a készítmények növény vagy talajspecifikusak. Bár minden tápelem fontos, de különösen oda kell figyelni a nitrogénre – amely könnyen kimosódik a gyökérzónából -, a foszforra – amely felvehetősége a gyér gyökérzet miatt gátolt -, a cinkre – mivel a talajok nagy részében kevés van belőle, ráadásul a gyökérnövekedéshez elengedhetetlen – valamint a kalciumra, amely szintén a gyökérnövekedés alapja.

Miközben a foszfort csak közvetlen közelről tudja felvenni a gyökérzet, lúgos talajon 8-10 nap alatt akár a fele is lekötődik, s elvész a növény számára.

A zöldtrágyák nem növelik jelentősen a talaj tápanyag tartalmát, inkább a szerkezetére vannak pozitív hatással. Hazánkban legnagyobb mennyiségben a mészammon-salétromot – MAS – alkalmazzák, mivel kisebb a talajsavanyító hatása, míg a karbamid nagy előnye a magas nitrogén tartalom.

Fotó: viniczai

A folyékony nitrogén kijuttatása elsősorban azért nem kapott nagyobb teret a termesztésben, mert tárolásához nyomásálló tartályra van szükség, ugyanakkor kicsi a tárolási vesztesége, s könnyen kijuttatható. A szilárd műtrágyák javára írható a könnyű anyagmozgatás, miközben jelentősebb a kipárolgási és kimosódási veszteségük.

A lombtrágyázás ugyan másodlagos tápanyag utánpótlási elem, de néha az egyetlen lehetőség. Bár optimális tápanyag szolgáltatás a cél, de ez is a növény vegetációs fázisától függő, változó állapot. Ráadásul az ültetvények alaptrágyázásánál hosszú évekre szóló koncepció kidolgozására van szükség, hiszen évtizedekig fenntartandó, hozamképes monokultúrákról van szó. A tápanyag utánpótlás legalább két évre – elsőben közvetlenül, másodikban a vesszőn és termőalapokon keresztül közvetve a termésre - is kihat.

Ha megnézzük a föld nitrogén mérlegét és a leggyakoribb nitrogén veszteségeket, elmondható, hogy a legnagyobb mennyiséget mikroorganizmusok biológiai megkötése jelenti, míg a veszteség legfőbb forrása a denitrifikáció. Ebből is kitűnik, a bioszféra nitrogén körforgásában kulcsfontosságúak a mikrobiális folyamatok. Így bármely környezeti változás, amely befolyásolja a mikrobák tevékenységét, hatással van a talajok nitrogén háztartására is.

Szinte az egész periódusos rendszert megtaláljuk a növényekben. Talajaink annyira kimerültek, hogy mindenki keresi a megoldást javításukra. Már nem elég a puszta tápanyag utánpótlás, szükség van a biológiai készítményekre is. Könnyű tápanyagról beszélni, de meg kell azt is nézni, mit szól hozzá a talaj, a talajélet és a növény.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kukoricánál volt tavaly a legnagyobb visszaesés

A Központi Statisztikai Hivatal elkészítette a szántóföldi növénytermesztés 2017-es adatainak elemzését.

Permetezzünk, de hogyan?

Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének szakmérnöke a Speciálmix Kft. gödöllői rendezvényén a növényvédelmet érintő aktuális kérdésekről szóltszólt.

A gyom, melyből a jövő gyomirtója készülhet

Catia Bastioli vegyésznő, a Novamont cég alapítója, a vitatott glifozát gyomirtó helyett egy ígéretes alternatív megoldásra bukkant, melyre már több országban is engedélyt adtak. A bogáncsfélékből előállított pelargonsav alkalmas gyomirtásra és a kultúrnövények leveleinek kiszárítására.

Ismét fertőzött vetőburgonyát talált a Nébih

Újabb burgonyatételekből mutatott ki gumórontó fonálféreg (Ditylenchus destructor) fertőzést a Nébih laboratóriuma. Az összesen 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származott, hőkezelés után állati takarmányként fogják hasznosítani.

Az őszi búza tápanyagigénye

Az őszi búza a hazai növénytermesztés egyik meghatározó növénye. Az évente mintegy 1 millió hektáron termesztett búza termésmennyisége, minősége és főleg a piaci értékesíthetősége alapvetően meghatározza a különböző nagyságú gazdaságok növénytermesztési ágazatának az eredményességét.

Hogyan őrizhetjük meg a növényvédelem hatékonyságát?

Ritka az olyan növényvédelmi tanácskozás, ahol nem az adott cég szerei állnak a középpontban. A Bayer gyümölcstermesztőknek szóló, Nyíregyházán, Lajosmizsén és Sormáson megtartott rendezvénysorozatán a rezisztenciakérdéseken és a növényvédőszer-engedélyezés nehézségein volt a hangsúly.

Mitől lesz szép az a zöld gyep?

A változó klíma miatt érdemes a fajtaválasztásra is nagyobb figyelmet fordítani nemcsak a sportpályák, vagy közösségi zöldfelületek, de akár házikertek gyeptelepítéseinél is - derült ki a Specialmix Kft. évadnyitó gödöllői rendezvényén, ahol többek között a gyepek tápanyag-utánpótlásáról, növényvédelméről ejtettek szót az előadók.

Ilyen sem volt még: már szedik a spárgát Németországban

Szibériai hideg ide vagy oda, már a hét elején, tehát még február utolsó napjaiban elkezdték szedni Németország első idei spárgatermését egy bajorországi ültetvényben.

Jön a tél vége – lassan készülhetünk a tavaszi vetésekre

A havazás ellenére már a tavaszi vetésekre készülnek a gazdák. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese szerint az elmúlt évek terméseinek köszönhetően elegendő vetőmag lesz készleten a gazdák számára, azonban a vegyszerhasználat tiltása az ökológiai fókuszterületeken több növény termesztése esetében területcsökkenést okozhat.

Eladhatja zöldségvetőmag-üzletágát a Bayer

A Bayer kilátásba helyezte, hogy ha minden akadály elhárul a Monsanto felvásárlása elől, akkor nemcsak már korábban beharangozott vállalatrészeket adja el, hanem a teljes zöldségvetőmag-üzletágtól is megválik – számol be róla az európai szaksajtó.