0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A vadak is rosszul viselik a kiszámíthatatlan időjárást

Az enyhe télnek Békés megye vadállományánál vannak kedvező és kedvezőtlen hatásai is. Az évszakhoz mérten az átlagosnál magasabb hőmérséklet miatt eddig kevesebb takarmányt igényeltek az állatok, de a vadászok a természetes táplálék mellett is gondoskodnak pótlásról. A ködös, párás, nyirkos idő ugyanakkor sok energiát felemészt az állatoknál.

A vadak az évszázadok során arra „szocializálódtak”, hogy télen hideg van és hó. Ezzel szemben most latyakos, sáros talajjal, itt-ott belvízzel találkoznak, és igyekeznek szárazabb földekre menekülni. Keresik a leginkább alkalmas élelemszerző- és búvóhelyeket.

– A vadak a hótakaró hiánya és az enyhe idő miatt könnyebben hozzáférnek a vetésekhez, rügyekhez, ugyanakkor kiegészítő takarmányt helyeznek ki az etetőkbe a társaságok – hangsúlyozta Zuberecz Tibor , Békés megyei fővadász.

Zöldi Béla, a Kondorosi Gazdák Vadásztársaság hivatásos vadásza hozzátette, főként szálastakarmányt, csöves és szemes kukoricát biztosítanak az állatoknak. A nyalósó sem hiányozhat, mert a szervezet ásványianyag-tartalmát pótolni kell. Zöldi Béla hozzátette, tény, hogy a nagy hideg híján nem égetnek el annyi zsírt az állatok, mint más, ha­sonló naptári időszakban. Így ritkábban keresik fel az etetőket.

– A vadászati eredményekre is kihatott ez az eső, a sár, nehezen mozogtak az emberek és a gépek – hangsúlyozta Zuberecz Tibor. – Az élőnyúl-befogás a sokéves átlagtól elmaradt, holott ez hozza a legtöbb bevételt. A legnagyobb felvevőpiac továbbra is Olaszország. A fácánok az enyhe időben nem csoportosultak a búvóhelyekre, hanem szétszóródtak a mezőn, így kisebb terítékek születtek. Kitért rá, hogy fácánkakasra és őztarvadra (suta, gida) február végéig lehet puskát fogni.

A fővadász arról is beszélt, hogy az enyhe tél negatív hozadékaként a kártevők nem fagytak el. A kullancsok nagyon aktívak lettek, hemzsegtek például a vadászkutyákon,

a későbbiekben kullancsinvázióra is számítani lehet.
A sok hideg esőt viszont nem úszták meg szárazon az utóbbi években nagy károkat okozó mezei pockok, állományuk lényegében összeomlott.

– A vadászatra jogosultakra adminisztrációs feladatok is vártak – mondta Zuberecz Tibor. – Február 15-éig kellett leadniuk a vadászati hatóságnak az éves vadgazdálkodási tervüket. El kell készíteniük ebben az évben az új vadgazdálkodási üzemtervüket is.

A vadászat továbbra is népszerű hobbi, szenvedély Békés megyében. Tavaly csaknem háromezren váltottak vadászjegyet, ebben szerepelnek a sport- és hivatásos vadászok is. A hölgyek ugyan nagyságrendekkel kevesebben vannak, mint a férfiak, de ugyanúgy kellemes kikapcsolódásként élnek meg egy-egy vadászatot.

Külföldről is érkeznek puskások, 2017-ben a számuk meghaladta az ezret. Legtöbben Olaszországból jönnek, ők a Szlovákiából, Romániából érkezőkhöz hasonlóan apróvadra, fácánra, mezei nyúlra lőnek leginkább. Az osztrák és német vendégeknél kedveltebb az őzbakvadászat.

Az idei megyei vadásznapot augusztus 25-én Gyomaendrődön rendezik, újdonság, hogy a horgászszövetséggel nyújtanak programokat a látogatóknak.

Forrás: beol.hu