„A tudományos világ soha nem szabott határt a gondolkodásnak és a kíváncsiságnak” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az első rovaripari konferenciát Palkovics László. A szervező Szent István Egyetem Budai Campusának rektorhelyettese hozzátette: a rovaripar egy újonnan kialakuló élelmiszeripari irányzat, amely számos lehetőséget nyújt, valamint egyben a fenntarthatóságot is szolgálja.
Az eseményen előadást tartott Pintér Richárd, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának doktorandusza, aki prezentációjában kitért a rovarfogyasztás hagyományaira. Mint elmondta, gyakorlatilag az emberiséggel egyidős az ízeltlábúak élelmiszerként való felhasználása. A Távol-Keleten és Afrikában ma is nagyon népszerű, de Európában sem ismeretlen a rovarok evése.
Az eseményen lehetőség nyílt kóstolásra is. A több száz résztvevő körében különlegesen népszerűnek bizonyult az egyszerű pirított rovarok fogyasztása, de rovarból készült fasírt és tücsöklisztből készült keksz is szerepelt a menüben.
A szervezők szerint azért volt szükség a konferencia létrejöttére, mert a kérdés egyre aktuálisabb és egyre több lehetőséget vet fel.
Jelenleg több mint 2000 ehető rovarfajt ismerünk. Ezek közül a leggyakrabban bogarak, hernyók, hangyák, méhek, darazsak és termeszek fogyaszthatók, szinte bármelyik fejlődési szakaszukban. Gyorsan szaporíthatók, szinte kimeríthetetlen fehérjeforrásként szolgálhatnak – áll a Szent István Egyetem által kiadott közleményben.