0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Imádták a rovarételeket a konferencián

Hihetetlen érdeklődés, több száz fő részvétele mellett rendezték meg az első rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem szervezésében. A rovarok tenyésztését, takarmányozási és élelmiszeripari felhasználását kutató tanácskozáson kifejezetten népszerű volt a kóstoltatás is.

„A tudományos világ soha nem szabott határt a gondolkodásnak és a kíváncsiságnak” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az első rovaripari konferenciát Palkovics László. A szervező Szent István Egyetem Budai Campusának rektorhelyettese hozzátette: a rovaripar egy újonnan kialakuló élelmiszeripari irányzat, amely számos lehetőséget nyújt, valamint egyben a fenntarthatóságot is szolgálja.

Az eseményen előadást tartott Pintér Richárd, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának doktorandusza, aki prezentációjában kitért a rovarfogyasztás hagyományaira. Mint elmondta, gyakorlatilag az emberiséggel egyidős az ízeltlábúak élelmiszerként való felhasználása. A Távol-Keleten és Afrikában ma is nagyon népszerű, de Európában sem ismeretlen a rovarok evése.

Az eseményen lehetőség nyílt kóstolásra is. A több száz résztvevő körében különlegesen népszerűnek bizonyult az egyszerű pirított rovarok fogyasztása, de rovarból készült fasírt és tücsöklisztből készült keksz is szerepelt a menüben.

A szervezők szerint azért volt szükség a konferencia létrejöttére, mert a kérdés egyre aktuálisabb és egyre több lehetőséget vet fel.

Napjainkban egyre nő az igény a gazdasági állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltására.

Jelenleg több mint 2000 ehető rovarfajt ismerünk. Ezek közül a leggyakrabban bogarak, hernyók, hangyák, méhek, darazsak és termeszek fogyaszthatók, szinte bármelyik fejlődési szakaszukban. Gyorsan szaporíthatók, szinte kimeríthetetlen fehérjeforrásként szolgálhatnak – áll a Szent István Egyetem által kiadott közleményben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu