0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Működésben az Attenborough-hatás: újra hódít a tejesüveg Angliában

Az Egyesült Királyság tejüzemei arról számolnak be, hogy az utóbbi hetekben jelentősen nőtt az igény az üveges tejek iránt, melyekkel ki lehet váltani az élővilágra veszélyes műanyag palackokat. Az angolok környezettudatosságát meglepő okok növelik.

A Merseyside megyében található Mortons Dairy tejüzem a régión belül szállítja házhoz az üveges tejet. Idén háromszor annyi ügyfelük volt, mint 2017-ben. Julian Harrison vezérigazgató a Liverpool Echo-nak azt nyilatkozta, hogy szerinte ez Sir David Attenborough Kék Bolygó 2. sorozatának köszönhető.

A sorozat ugyanis bemutatja, hogy a műanyag-szennyeződés hogyan pusztítja az óceánjaink élővilágát. Az igazgató szerint amióta a sorozat a televízióban megy, látványosan növekedett azon ügyfeleik száma, akik kifejezetten üvegben kérik a tejet.

A másik motiváció, hogy Theresa May miniszterelnök közzétette azt a kormánytervezetet, amely deklarája, hogy az ország 2042-ig nullára csökkenti a műanyag hulladék mennyiségét.

„Közel 100 éve szállítjuk házhoz üvegben a tejet, ezért ha az emberek így szeretnének hozzájárulni a környezetük védelméhez, mi hozzájárulunk ehhez.”

Azt is hozzátette, hogy a házak elé kirakott üres üvegeket összegyűjtik a munkatársaik, ezeket sterilizálják, majd legfeljebb 30-szor újra felhasználják.

A Woodman’s Dairy tejüzem Walesben szintén hasonlóan növekvő igényekről számol be, melyeket nehezen tudnak kielégíteni. Mark Woodman, a vállalkozás tulajdonosa a Wales Online-nak azt nyilatkozta, hogy hetente 50-100 ember hívja őket, amiből 30-40 új ügyfél. Utóbbiak az interneten keresve találják meg őket, és alapvetően a műanyag hulladék mennyiségüket igyekszenek az üveges tejjel csökkenteni.

A vállalkozás jelenleg 12 000 üveg tejet szállít hetente. Az új megrendelések teljesítése érdekében még egy 45 éves tejes kocsit is helyreállítottak 3000 font ráfordítással (valamivel több, mint 1 millió forint).

Forrás: www.liverpoolecho.co.uk/www.walesonline.co.uk