Back to top

Kevesebb rovarölőt használna? Vessen vadvirágokat a földje közepére!

Angliában kísérleti jelleggel több helyen is vetettek olyan kalászos gabonatáblákat, melyek közepére egy vadvirágokból álló sáv került. Az elmélet szerint ez a sáv segíti a ragadozó rovarok túlélését, melyek elpusztítják a kártevőket.

Nemcsak hasznos, de látványos is a szántóföldek közepén húzódó vadvirágos gyomsáv.
Nemcsak hasznos, de látványos is a szántóföldek közepén húzódó vadvirágos gyomsáv.
Fotó: Matthias Tschumi/Agroscope
A vadvirágos mezőket 15 nagyméretű szántón vetették Közép- és Kelet-Angliában tavaly ősszel, és öt éven keresztül fogják megfigyelni. A projektet a z Ökológiai és Hidrológiai Központ gondozza (Centre for Ecology and Hydrology, CEH).

Az elmúlt években jelentősen nőtt az aggodalom a növényvédőszerek által okozott környezeti károk miatt. A földek körüli vadvirág sávok használatával, melyek segítik a zengőlegyek, fürkészdarazsak, futóbogarak túlélését, bizonyítottan csökkenteni lehet a kártevőket a növénykultúrákban, sőt, a termésmennyiség is fokozható.

Eddig azonban a vadvirágos sávok csak a földek szélén voltak, ezért a természetes ragadozók nem tudták elérni a tábla közepét. "Csak képzeljük el, mekkora egy futóbogár, és milyen hihetetlenül hosszú gyalogtúra számára a tábla közepéig eljutni" mondta Richard Pywell, a CEH professzora.

A GPS vezérelt kombájnok ma már precízen aratják le a terményt, vagyis a vadvirág sávot a tábla közepén ki tudja kerülni, így az egész évben megmaradhat és búvóhelyként szolgálhat. Pywell kezdeti kísérleteiből megmutatkozik, hogy az egymástól 100 méterre vetett sávokból a ragadozók már képesek megtámadni a levéltetveket és más kártevőket az egész táblán. A sávba vetett vadvirágok közt megtalálható a réti margitvirág, réti here, vadmurok, és egy imola faj, ami Magyarországon nem honos.

Az új terepi kísérletekben a sávok hat méter szélesek, és mindössze a tábla 2 százalékát foglalják el. Egy teljes vetésforgó cikluson keresztül fogják figyelni, kezdve az őszi búzával, majd repcével, és végezetül tavaszi árpával.

"Ez egy igazi vízválasztó kísérlet - nekünk tudósoknak valódi, gyakorlatban is használható megoldásokkal kell előállnunk" mondta Pywell. Ő vezette azt kutatást, ami 2017-ben áttörő eredményt ért el, és megállapította, hogy a neonikotinoid tartalmú rovarölő szerek nemcsak az egyes rovarokat károsítják, hanem az egész méhpopulációt.

Az új kísérletben a kutatók azt is figyelni fogják, hogy mik vonzzák be a rovarokat a táblák közepére, ahol nagyobb eséllyel vannak kitéve a rovarölőszereknek.

Hasonló kísérletek zajlanak Svájcban is: ott búzavirágot, koriandert, hajdinát, pipacsot és kaprot használnak. Pywell reményei szerint a természetes ellenségeik képesek sakkban tartani a kártevőket évről-évre, és nem várható azok számának ugrásszerű növekedése: "Az lenne az ideális, ha sosem kellene permetezni".

A brit kormány vezető tudományos tanácsadója arra figyelmeztetett szeptemberben, hogy a törvényhozók feltevése arról, hogy biztonságos a növényvédőszerek ipari mértékű alkalmazása a vidéki tájban, nem igaz. Ezt további erősen kritikus jelentések követték a növényvédőszerekkel kapcsolatban, beleértve azt a kutatást, miszerint a gazdák feleannyi növényvédőszert is használhatnának veszteség nélkül, illetve azt is, amiben az ENSZ elítéli a "mítoszt", miszerint csak növényvédőszerek alkalmazásával lehet etetni a világot.

"Nyilvánvaló igény mutatkozik rá, hogy csökkentsük a növényvédőszerek használatát" mondta Bill Parker, a Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (Agriculture and Horticulture Development Board) kutatási igazgatója. "Valószínűleg még jópár évbe telik, míg a kártevők nem okoznak problémát, és a növényvédőszerek használatát erőteljesen csökkenthetjük. Azonban lesznek olyan évek, amikor egyes kártevők, vagy betegségek felütik a fejüket, és akkor ténylegesen szükségünk lesz a növényvédőszerekre."

Azonban hangsúlyozta, hogy jelentős kulturális változásra van szükség a mezőgazdaságban, ahol jelenleg a rovarölőket attól függetlenül használják, hogy jelen van-e a kártevő, vagy sem. "A növényvédelmi tanácsadás az Egyesült Királyságban nagyrészt azoknak az agrárszakembereknek a kezében van, akik a növényvédőszer gyártókhoz kötődnek, amelyek viszont az értékesítésben érdekeltek - mondta, hozzátéve, hogy erős piaci nyomás mellett pedig hajlamosak a megelőző hozzáállásra is.

Forrás: 
www.theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már két megyében is harmadfokú a belvízkészültség

Az elmúlt napokban 65 ezerre nőtt és várhatóan tovább növekszik Magyarországon a belvízzel elöntött terület nagysága - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Gondot okoz a belvíz a szántóföldeken

Már gondot jelent a szántóföldeken a belvíz, mivel gondoskodni kell annak elvezetéséről - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek hétfőn.

Szalmonellás bioterméket vontak ki a forgalomból

A Nébih információi szerint a Lidl áruházlánc minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül kivonta a forgalomból Golden Sun Bio amaránt, 500g-os termékét, mivel az szalmonellával szennyezett lehet.

A kukoricánál volt tavaly a legnagyobb visszaesés

A Központi Statisztikai Hivatal elkészítette a szántóföldi növénytermesztés 2017-es adatainak elemzését.

A gyom, melyből a jövő gyomirtója készülhet

Catia Bastioli vegyésznő, a Novamont cég alapítója, a vitatott glifozát gyomirtó helyett egy ígéretes alternatív megoldásra bukkant, melyre már több országban is engedélyt adtak. A bogáncsfélékből előállított pelargonsav alkalmas gyomirtásra és a kultúrnövények leveleinek kiszárítására.

Ismét fertőzött vetőburgonyát talált a Nébih

Újabb burgonyatételekből mutatott ki gumórontó fonálféreg (Ditylenchus destructor) fertőzést a Nébih laboratóriuma. Az összesen 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származott, hőkezelés után állati takarmányként fogják hasznosítani.

Miért ellenzik a génszerkesztést a biotermesztésben?

A legújabb nemesítési irányzat már nem az egyedek közötti keresztezésre, a természetes szaporodásra épít, hanem az adott egyed genetikai információjának közvetlen megváltoztatására. A génszerkesztés során a biotechnológus közvetlenül az örökítőanyag megváltoztatásával hoz létre új tulajdonságokat, például betegség-ellenállóságot, rezisztenciát a növényben. Miért ellenzik ezt a biotermesztők?

Négylábú „segítők” a szőlőültetvényen

A szőlőtermelőket általában csak panaszkodni halljuk arról, ha valamilyen állat megjelenik az ültetvényeikben, mivel azok legtöbbször csak kárt okoznak. De vajon minden állat káros, amely az ültetvényeinkben megjelenik, vagy esetleg saját hasznunkra is fel tudjuk őket használni?

Ilyen sem volt még: már szedik a spárgát Németországban

Szibériai hideg ide vagy oda, már a hét elején, tehát még február utolsó napjaiban elkezdték szedni Németország első idei spárgatermését egy bajorországi ültetvényben.

Jön a tél vége – lassan készülhetünk a tavaszi vetésekre

A havazás ellenére már a tavaszi vetésekre készülnek a gazdák. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese szerint az elmúlt évek terméseinek köszönhetően elegendő vetőmag lesz készleten a gazdák számára, azonban a vegyszerhasználat tiltása az ökológiai fókuszterületeken több növény termesztése esetében területcsökkenést okozhat.