0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Még nem tudni, mit hagy a fagy a korai barackból

A korai virágzású kajszi- és őszibarackra veszélyes lehet a mostani erős lehűlés és az akár mínusz 20 fokos hőmérséklet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A január és a február tavaszias volt, és a március fordult téliesre, nem is akármilyenre. A legtöbb gyümölcsfajnál ez még nem jelent problémát, mert a rügyek nincsenek abban a duzzadt vagy megpattant állapotban, amelyben a nagy mínuszok rügyfagyást okoznának.

Ám a kajszi- és az őszibarack fák közül a korán virágzók már a rügypattanás állapotában vannak, sőt a legkorábban virágzók két hét múlva akár már virágozhattak is volna, ha enyhe maradt volna az idő.

Ezeknél a korán virágzó kajszi- és őszibarackfáknál mínusz 13-14 fok körüli hőmérsékletek már okozhatnak rügykárosodást. Ez még nem egyenértékű a terméskieséssel, mert ha sok virágrügy és virág lesz a fán, akkor még elkerülhető a veszteség.

Ahol viszont az éjszakai hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá süllyed, ott már terméskieséssel is járó virágrügy-károsodás következhet be a korai kajsziknál és őszibarackoknál – mondta Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A rügykárok mértékét a hideg időszak végén, a magasabb hőmérséklet beköszönte után néhány nappal lehet megmondani.

Forrás: Inforádió