0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tetten érték a henteseket marhavágás közben

Illegális szarvasmarhavágást szakítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Heves megyei húsüzem ellenőrzése során. A vállalkozásnak sertésre igen, de marhavágásra nem volt engedélye, a helyszínként szolgáló garázsban pedig az állatvédelmi és az élelmiszer-higiéniai feltételek sem voltak biztosítottak. A levágott állat ismeretlen eredete miatt ment a kukába.

Egy sertésvágó, sertés-, szarvasmarha feldolgozó üzemben tartottak élelmiszer-higiéniai, nyomon követési ellenőrzést a Nébih szakemberei. A vizsgálat során az ellenőrök az üzem területén lévő garázsban egy szarvasmarhavágást szakítottak meg. 

A helyiségben kiépített, billenő ajtóval eltakarható csörlőt és az aljzat betonban rögzített fém karikát találtak. Természetesen – az engedély hiányán túl – ezek a körülmények nem feleltek meg sem az állatvédelmi, sem az élelmiszer-higiéniai előírásoknak. Az épp levágott szarvasmarha ráadásul kísérő dokumentumok, azaz a származását bizonyító iratok nélkül került az egységbe.

Az üzemben további integy 500 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket is találtak az ellenőrök. Ezeket a szakemberek kivonták a forgalomból, megtiltották a forgalmazásukat, valamint elrendelték megsemmisítésüket.

Az üzem több helyiségében felújítási tevékenység eszközeit tárolták, azonban azokat a hatóság felhívására már az ellenőrzés ideje alatt eltávolították az üzemi területről.

A hatósági eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van, de amint azt Helik Ferenc, a Nébih  Helik Ferenc, a Nébih kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője az InfoRádiónak elmondta, többszázezres, de akár milliós nagyságrendű is lehet az eljárás végére. Az érintett egység adatai elérhetőek a jogsértés listán.

youtube://v/49PBLN8fzGY

 

Forrás: Nébih