0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bebizonyították: a neonikotinoidok veszélyesek a méhekre, sőt, a madarakra is

A legtöbb neonikotinoid tartalmú rovarölőszer veszélyt jelent a vadon élő méhekre és a mézelő méhekre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA által kiadott értékelések alapján. A hatóság három neonikotinoid kockázatértékelését frissítette - klotanidin, imidakloprid és tiametoxam – melyek jelenleg az EU-ban korlátozva vannak, mivel veszélyt jelentenek a méhekre.

Ezek az új megállapítások frissítik a 2013-ban publikáltakat. A korábbi tanulmányok hatására vezette be az Európai Bizottság ezeknek a vegyszereknek a korlátozását.

Az új értékelések ezúttal kitértek a vadméhekre is – dongókra és magányos méhekre – a háziméhek mellett. Az EFSA Növényvédőszer Részlege kiterjedt adatgyűjtést hajtott végre e téren, kezdve az előző tanulmány óta megjelent összes ide tartozó irodalom szisztematikus áttekintésétől, egészen a publikált tudományos bizonyítékok összegyűjtéséig.

A csapat az EFSA által kifejlesztett útmutató dokumentumot alkalmazta, mely kifejezetten a méhek és a rovarirtók kockázatértékeléséhez készült.

Jose Tarazona, az EFSA Növényvédőszer Részlegének vezetője azt mondta: „Az ilyen jelentős mennyiségű adat és az útmutató megléte lehetővé tette számunkra, hogy igen részletes következtetéseket vonjunk le.”

„Vannak eltérések a levont következtetésekben, köszönhetően az olyan tényezőknek, mint a különböző méh fajok, a rovarölőszerek rendeltetésszerű használatának módja, és a méreg felvételének módja. Néhol kisebb kockázatot tárt fel a tanulmány, de az általános kockázatot a három különböző méh csoport esetén kiértékeltük és megerősítettük.”

Az EFSA azután véglegesítette a következtetéseit, hogy két különböző rovarirtószer szakértővel is konzultált az EU tagországokból. A szakértők támogatták a következtetéseiket.

Az EFSA megállapításait az Európai Bizottság és a tagállamok kockázatértékelési szakembereivel fogja megosztani, akik megfontolják a rovarölőkre vonatkozó jelenlegi korlátozások módosítását.

A madarakra is veszélyt jelent

Az amerikai Mother Jones magazin két tanulmányt is említ, amelyben a neonikotinoidok hatását vizsgálták a vadmadarakra. Mivel sok faj fogyaszt magvakat, így a neonikotinoidokkal csávázott vetőmagok veszélyt jelentenek rájuk nézve. Kanadai tudósok tavaly ősszel végeztek kísérleteket koronás verébsármányokon – ez egy magevő, vándorló énekesmadár Észak-Amerikából – különböző dózisú rovarölőket etettek a madarakkal. Azt találták, hogy csupán napi négy imidaklopriddal borított mag fogyasztása három napnál hosszabb ideig elég volt ahhoz, hogy csökkenjen a madarak zsírtartaléka és testtömege (vonuló madaraknál különösen fontos a jó kondíció), és a tájékozódási képességük is romlott.

A másik probléma a neonokotinoidokkal, hogy könnyen a vizekbe mosódnak. Christy Morrissey, egy vadvilági ökotoxikológus a Sasketchwan-i Egyetemről azt nyilatkozta az Aubudon magazinnak tavaly, hogy a magokat beborító neonikotinoidoknak csupán 5 százalékát veszik fel a növények. A többi lemosódik a magról és a talajban halmozódik fel, onnan pedig a hóolvadás, az eső és a talajvíz segítségével a tavakba és vizes élőhelyekbe mosódik ki. Itt aztán bekerülnek az olyan élőlényekbe is, melyek életük kezdeti stádiumát a vizekben töltik, mint például a szúnyogok vagy tegzeslegyek. Ezek a rovarok pedig több milliárd mezei madárnak a táplálékát képezik.

Forrás: www.efsa.europa.eu/www.motherjones.com