0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Már teljesen műanyagmentes szupermerket is van

Egy holland cég megnyitotta a világ első műanyagmentes szupermarketét Amszterdamban. Az 1980 óta működő, kizárólag organikus élelmiszereket forgalmazó EkoPlazának 74 boltja van Hollandiában. Szerdán nyitották meg az első műanyagmentes boltot, amely Amszterdam egyik forgalmas sétálóutcája közelében van. Az EkoPlaza célja az, hogy idén valamennyi boltjukból száműzzék a műanyagot.

A boltban mintegy hétszáz terméket árulnak friss hústól a lencséig, és műanyag helyett komposztálható bioanyagokba vagy hagyományos csomagolóanyagokba csomagolják őket, mint az üveg, a kartonpapír vagy a fém. Az EkoPlaza célja az, hogy idén valamennyi boltjukból száműzzék a műanyagot.

Az EkoPlaza szerint a műanyagról való átállás jelentős erőfeszítést vár a beszállítóiktól, de szerintük többé nem elfogadható, ha a beszállítók nem ismerik el a változás szükségességét.

Teljesen megértjük, hogy amit kérünk, az kényelmetlen és nehéz. Azonban számunkra védhetetlen, hogy továbbra is elpusztíthatatlan anyagokba csomagoljuk az ételeinket és az italainkat. Mindenki tisztában van azzal, hogy változásra van szükség

– mondta a CNN szerint Sian Sutherland, az EkoPlaza tanácsadója.

Bár jelenleg nehéz elképzelni a műanyag nélküli életet, óriási környezeti terhe van annak, hogy a sokszor néhány percig használt műanyag poharak lebomlása akár évszázadokat vehet igénybe. Egy amerikai tanulmány szerint az USA-ban minden órában 2,5 millió műanyag palackot használnak fel, évente nyolc millió tonna műanyag köt ki az óceánokban, és az eddig összesen megtermelt műanyag mindössze kilenc százalékát hasznosították újra.

A Telegraph szerint az EkoPlaza kísérlete fontos tesztterepe lehet Theresa May brit miniszterelnök javaslatának, aki szeretné elérni, hogy műanyagmentessé tegye a brit szupermarketeket. May január elején beszélt arról, hogy ezzel megelőzhetnék azt, hogy több millió tonna műanyag kerüljön az óceánokba, amely korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívása. A főleg mélyhűtött árukat forgalmazó brit Iceland kiskereskedelmi lánc korábban azt tűzte ki, hogy 2023-ig mentesítse a boltjait a műanyagtól.

A műanyag zacskók világában alternatív trendek is vannak. A Céline nevű francia luxusáru-forgalmazó piacra dobta átlátszó bevásárló táskáját 590 dollárért (150 ezer forintért), amely laikus szemmel nem sok mindenben tér el egy hagyományos műanyag szatyortól.

Forrás: g7.24.hu