Back to top

Nem bánja a polgár, ha pénzt kap a paraszt

A közvélemény döntő többsége ismeri és jónak tartja a Közös Agrárpolitikát, amely az uniós polgárok szerint biztosítja a biztonságos és környezetbarát termelés feltételeit is – derül ki egy EU-szintű felmérésből. A legfőbb elvárások a biztonságos élelmiszerellátás, a fenntartható termelés, és a klímavédelem, amelyet a KAP-ot finanszírozó polgárok megfogalmaztak.

A közvélemény több mint 60 százaléka vélekedik úgy Európában, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) minden uniós polgár javát szolgálja, nem csupán a termelőkét – közölte a témában tartott felmérésére hivatkozva az Európai Bizottság a közelmúltban. A tavaly decemberben lebonyolított, uniós szintű megkérdezés a közvélemény attitűdjeit kutatta az uniós élelmiszergazdaság kapcsán. A kutatás során az EU 28 tagállamából mintegy 28 ezer embert kérdeztek meg a témában.

A válaszadók 55 százaléka szerint a termelők legfőbb feladata, illetve felelőssége, hogy „biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszert állítsanak elő”.

Ennek elősegítését tartották egyébként a KAP legfőbb céljának is, a megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, hogy az elsőrendű szempont a támogatási rendszer megalkotásában a megfelelő élelmiszerellátás elősegítésének kell lennie. Ez egyébként 6 százalékponttal több, mint 2015-ben volt.

Fotó: Stock

Hasonlóan hangsúlyos szempont a környezet védelme, illetve a klímavédelem kérdése. A felmérésben szereplők 50 százaléka vélekedett úgy, hogy ezen szempontnak szintén az egyik elsőrendű célnak kell lennie a Közös Agrárpolitika kialakításánál. Ez szintén 6 százalékpontos emelkedést jelent a 2015-ös felmérés óta. Az Európai Bizottság hozzáteszi: a KAP következő ciklusára vonatkoztatva Brüsszel javaslata is erre irányul majd.

Figyelemreméltó az is, hogy bár a polgárok többsége általában nem rendelkezik kellő ismeretekkel az EU munkájáról, a KAP jól ismert rendszer: a válaszadók több mint kétharmada (67 százaléka) tisztában van azzal, hogy az Európai Unió pénzt ad a gazdáknak a Közös Agrárpolitika keretében. Ebben egyébként kis változás történt csak az utóbbi években, úgy tűnik, hogy a KAP ismertsége régóta stabil. Egyébként még a legtájékozatlanabb országokban sem ment a KAP ismerete 50 százalék alá, valószínűleg ez az EU legismertebb szisztémái közé tartozik.

A KAP megítélése sem rossz a polgárok körében:

a válaszadók mintegy háromnegyede vélekedett úgy, hogy a rendszer biztosítja az élelmiszerellátás biztonságát az EU-n belül,

figyelembe véve az élelmiszerbiztonságot is, vagyis az egészséges, biztonságos élelmiszerek elérhetőségét, mint kulcs szempontot. 62 százalék úgy véli, a KAP hozzájárul a fenntartható élelmiszertermeléshez is.

A termelőknek nyújtott támogatásról egyébként 45 százalék gondolja azt, hogy az „nagyjából megfelelő” mértékű. Csak negyedennyi ember gondolja azt, hogy a termelőknek nyújtott támogatás túl sok, és aránylag kevesen mondták, hogy túl kevés az uniós szubvenció. Ezzel összecseng az is, hogy

a válaszadók 44 százaléka szeretné, ha a következő 10 évben növekedne a mezőgazdasági termelőknek juttatott támogatások összege.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Támogatott fiatal gazdák

További, mintegy 620 fiatal gazda részesülhet 50 000–50 000 eurós állami támogatásban. A fiatal mezőgazdasági vállalkozókkal folytatott megbeszélésen ezt a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az agrárkifizető ügynökség illetékesei jelentették be.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

Újra felívelőben a hazai biotermesztés

„A magyar biotermesztés dinamikusan fejlődő terület”-szögezte le Drexler Dóra, az ágazat helyzetét és fejlődési lehetőségeit értékeltő sajtótájékoztatón. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője a magyar bio ágazat kutatását, ellenőrzését végző, és érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetekkel, valamint biogazdálkodókkal tekintette át a magyar ökológiai gazdálkodás helyzetét.

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.