0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Robotok a káposztaföldön

Forradalmasíthatják a szántóföldi zöldségtermesztést a szedőrobotok, amelyek nem leváltják, hanem kiegészítik az élő munkaerőt. A Plymouth Egyetem és az Agri-Tech Cornwall cég az Automatizált Káposztabetakarítás Cornwallban projekt keretében zajló korszakalkotó fejlesztése jelentősen megkönnyítheti a zöldség- és gyümölcstermelők munkáját a betakarítás során.

A Brexit után még erőteljesebben jelentkező, súlyos munkaerőhiány, valamint a hazai termelésű zöldségfélék iráni egyre fokozódó kereslet a brit termelőket a jövőben újabb kihívások elé állítja. A Cornwallban fejlesztett robotok nem leváltják, hanem kiegészítik az élő munkaerőt, ami sokkal hatékonyabbá teszi a termelést, azon belül is a kézi szedési műveleteket.

A robottechnológia területén nagy szakértelemmel rendelkező Martin Stoelen professzor munkáját Mick Fuller növényélettan-professzor és számos technológiafejlesztési és tervező vállalat segíti. A hároméves projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap 10 millió fontos társfinanszírozásával valósul meg, amelyet az Agri-Tech Cornwall, valamint a Cornwall megyei Tanács anyagi hozzájárulása egészíti ki.

Martin Stoelen professzor korábban már fejlesztett paradicsom, málna és zöldborsó kézi betakarítását segítő, az emberi kar működését hűen utánzó, rugalmas karú robotokat. A mostani projekt keretében a Cornwall megyében nagy területen termesztett káposztafélék, karfiol, brokkoli, kel- és fejes káposzta szedését megkönnyítő robotok fejlesztésében működik közre.

A kézi szedés a termelési költségek jelentős részét, nem ritkán 50 százalékát teszik ki, így ennek a költségtényezőnek a csökkentése fontos feladat a gazdaságokban, különösen a brexit fényében, ami után ez a költségarány növekedhet, nyilatkozta a szakember. Hozzátette, olyan robotok fejlesztésén dolgoznak, amelyek megfizethetők a termelők számára, és nem futurisztikus vágyálmok, hanem ténylegesen segítik a termelők munkáját szabadföldi körülmények között.

A robottechnológiai forradalom nem veszi el a mezőgazdaságban dolgozók munkáját, az emberi munkaerőre traktorvezetés helyett a robotok irányításában, karbantartásában lesz szükség.

Már talán tíz évet sem kell várni arra, hogy a mostani, elsősorban növényházakban dolgozó merev karú robotok helyett a változó teremviszonyok mellett is jól működő, rugalmas, hajlítható karokkal és ujjakkal rendelkező szedőrobotokat alkossanak.

Stoelen professzor olyan szedőrobotot szeretne alkotni, amely egész évben használható, minden káposztafélében alkalmazható. Véleménye szerint a 2-3 év múlva már kereskedelmi forgalomba hozható robotok készülhetnek. Cornwall megyében a termelők többsége kisméretű gazdaság, ezért fontos volna, ha nekik sem kellene mellőzniük a robottechnológia nyújtotta előnyöket. Ezért számukra is megfizethető konstrukciókat kell kifejleszteni. Hozzátette, a kertészeti robottechnológia nemcsak a termelők munkáját segítheti, hanem széles körű alkalmazása vonzóvá teheti a kertészeti ágazatokat a fiatalok számára.

Forrás: plymouth.ac.uk/magyarmezogazdasag.hu