Back to top

Újra elfagy a mediterrán zöldség?

Olaszországban akár 60 százalékos terméskiesést is okozhat a február végi, március eleji szibériai hideghullám. A hó kevésbé aggasztja a gazdálkodókat, annál inkább a rendkívüli hideg, ami egy sor növénykultúrát már előrehaladott állapotban talált.

Az olasz Italiafruit News hírportálra hivatkozva a német fruchthandel.de arról számol be, hogy a dél-olasz Puglia régió északi részén már nagyban szedték a brokkolit, az articsókát és az édesköményt, a mandula pedig már két hete virágzott, amikor beütött a szibériai hideg.

Fotó: Italiafruit News

A spárga szedését még nem kezdték meg, és biztos ami biztos, el is halasztották egy időre - mondta Giorgio Mercuri, a Confcooperative Foggia szövetkezet elnöke az Italiafruitnak. Február utolsó vasárnapján, tehát közel egy hete úgy fogalmazott, hogy ha a következő napokban mínusz 5-6 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor óriási károkat szenvednek a kertészek. Azóta pedig bőven voltak hidegek, és hó is, ahogy az Italiafruit News által közölt fotókon látszik.

Fotó: Italiafruit News

Nemcsak Puglia régióban számolhatnak azonban veszteségekkel a gazdálkodók, hanem az összes többi térségben is, amelyet érintett az extrém időjárás, így Marche, Emilia-Romagna és Abruzzo régiókban is, utóbbi térségben már majdnem virágoztak a gyümölcsfák február végén.

„Éppen a bimbónyílás fázisában érte őket a hideg, így ha tényleg lesz mínusz 11 fok is, akkor a tavasz–nyár folyamán várható termés 60 százalékát is elveszíthetjük” – nyilatkozta a szakember.

Járulékos, de szintén nem elhanyagolható probléma, hogy a hó Olaszország középső és északi részén mintegy 1500 kilométernyi utat járhatatlanná tett, újabb akadályt gördítve a gyorsan romló zöldségfélék termelői, kereskedői elé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kecses keleti csillagsom

A kertészeti gyakorlat és a szakirodalom adatai néha eltérnek egymástól, ezért érhetik az embert kellemes, és kellemetlen meglepetések is. A keleti csillagsom kellemes meglepetést okozott, mert az összes szakirodalom szerint egyáltalán nem való a vácrátóti sovány, meszes homoktalajba, ennek ellenére sikerült szép és gazdagon nyíló példányokat nevelni belőle.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

A dísznövények is megszenvedik, hogy már nincs négy évszakunk

Az idei időjárás is számos meglepetést okozott a dísznövény-kereskedelemben. Például Németországban, ahol a mieinknél hűvösebbek a nyarak, óriási erőfeszítéseket követelt a faiskoláktól az idei szokatlan nyári forróság és a szárazság, jelentősen megemelve a kiadásaikat.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Újabb Xylella-észlelés

A hivatalos növényegészségügyi monitorozás keretében újabb Xylella-fertőzéseket találtak Olaszországban. Ezúttal erdei fák és díszcserjék is vannak a beteg növények között. Az Európai Unió karanténlistáján szereplő kórokozó terjedését szigorú intézkedésekkel, kivágással és növényvédelmi zárlattal igyekeznek megakadályozni, több-kevesebb sikerrel.

Gyorsan élő növények

Mi az oka annak, hogy bizonyos növények „gyorsan élnek és fiatalon pusztulnak”, míg mások hosszú és egészséges életet élnek?