Back to top

Újra elfagy a mediterrán zöldség?

Olaszországban akár 60 százalékos terméskiesést is okozhat a február végi, március eleji szibériai hideghullám. A hó kevésbé aggasztja a gazdálkodókat, annál inkább a rendkívüli hideg, ami egy sor növénykultúrát már előrehaladott állapotban talált.

Az olasz Italiafruit News hírportálra hivatkozva a német fruchthandel.de arról számol be, hogy a dél-olasz Puglia régió északi részén már nagyban szedték a brokkolit, az articsókát és az édesköményt, a mandula pedig már két hete virágzott, amikor beütött a szibériai hideg.

Fotó: Italiafruit News

A spárga szedését még nem kezdték meg, és biztos ami biztos, el is halasztották egy időre - mondta Giorgio Mercuri, a Confcooperative Foggia szövetkezet elnöke az Italiafruitnak. Február utolsó vasárnapján, tehát közel egy hete úgy fogalmazott, hogy ha a következő napokban mínusz 5-6 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor óriási károkat szenvednek a kertészek. Azóta pedig bőven voltak hidegek, és hó is, ahogy az Italiafruit News által közölt fotókon látszik.

Fotó: Italiafruit News

Nemcsak Puglia régióban számolhatnak azonban veszteségekkel a gazdálkodók, hanem az összes többi térségben is, amelyet érintett az extrém időjárás, így Marche, Emilia-Romagna és Abruzzo régiókban is, utóbbi térségben már majdnem virágoztak a gyümölcsfák február végén.

„Éppen a bimbónyílás fázisában érte őket a hideg, így ha tényleg lesz mínusz 11 fok is, akkor a tavasz–nyár folyamán várható termés 60 százalékát is elveszíthetjük” – nyilatkozta a szakember.

Járulékos, de szintén nem elhanyagolható probléma, hogy a hó Olaszország középső és északi részén mintegy 1500 kilométernyi utat járhatatlanná tett, újabb akadályt gördítve a gyorsan romló zöldségfélék termelői, kereskedői elé.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Száraz nyarak slágernövényei

Tikkasztó nyarainkon parkjaink slágernövényei a kakastaréjok vagy más néven celóziák. Vajon miért csak a parkokban terjedtek el, miért nem találkozhatunk velük az egynyárivirág-palánták kínálatában?

Amit a kápiáról tudni kell

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kápia Szakmai Napot tart július 6-án (pénteken) Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt. székházában.

Mi köze az aranymetszésnek a zöldséges kisbolthoz?

Az aranymetszés szabályát minden fotográfus, virágkötő és természetesen dekoratőr megtanulja. És nem árt megtanulnia a saját értékesítésre vállalkozó kertésznek sem, ha szeretné szépen, harmonikusan prezentált zöldségekkel megnyerni a vevőit – írja a német Gemüse magazin.

Kiheverték a növények is az áradást Szentgotthárdon

Hetekkel ezelőtt jelentős áradás vonult végig a Rába vasi szakaszain. Többek között Szentgotthárdnál is, ahonnan a Vas megyei hírportál olvasója fotókat küldött arról, hogyan regenerálódtak a növények.

Jelentős beruházásokat tervez a Budapesti Nagybani Piac

"Piac éjszakája" elnevezéssel tartották meg immáron a "Nagybani" második nyílt napját, melynek során kiderült: a piac fejlesztését szem előtt tartva tervezi a következő két évet a vezetőség. Egyebek között feldolgozott termékeket forgalmaznak majd, új raktárakat húznak fel, illetve nyílt árusítóhelyeket fednek le a közeljövőben.

Ellepték a krumplibogarak a kónyi kerteket

Krumplibogár-invázióval küzdenek Győr-Moson-Sopron megyei Kóny kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Ovikertben termesztik a kicsik a tízóraihoz a zöldségeket

Magaságyás készült a Ficánkoló óvoda udvarán Vasváron. A mini zöldségeskert érdekessége, hogy ovis kezek ültették a magokat, palántákat. A termőföldet is maguk keverték a kicsik.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Éjjel is beporzáson dolgoznak a drónok Amerikában

A méhek száma világszerte csökken. Gazdálkodók, természetvédők és kutatók egyaránt a megoldásokat keresik erre a problémára, de arra is, miként lehetne mesterségesen megoldani a virágok beporzását. Egy New York-i cég a legmodernebb technológiákat teszteli.

Idén kevés termelőnek hoz nyereséget a zöldborsó-termesztés

Bár a közelmúlt viharai csak néhol károsították a zöldborsó-állományokat, a termésmennyiség lényegesen elmarad a várttól.