0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újra elfagy a mediterrán zöldség?

Olaszországban akár 60 százalékos terméskiesést is okozhat a február végi, március eleji szibériai hideghullám. A hó kevésbé aggasztja a gazdálkodókat, annál inkább a rendkívüli hideg, ami egy sor növénykultúrát már előrehaladott állapotban talált.

Az olasz Italiafruit News hírportálra hivatkozva a német fruchthandel.de arról számol be, hogy a dél-olasz Puglia régió északi részén már nagyban szedték a brokkolit, az articsókát és az édesköményt, a mandula pedig már két hete virágzott, amikor beütött a szibériai hideg.

A spárga szedését még nem kezdték meg, és biztos ami biztos, el is halasztották egy időre – mondta Giorgio Mercuri, a Confcooperative Foggia szövetkezet elnöke az Italiafruitnak. Február utolsó vasárnapján, tehát közel egy hete úgy fogalmazott, hogy ha a következő napokban mínusz 5-6 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor óriási károkat szenvednek a kertészek. Azóta pedig bőven voltak hidegek, és hó is, ahogy az Italiafruit News által közölt fotókon látszik.

Nemcsak Puglia régióban számolhatnak azonban veszteségekkel a gazdálkodók, hanem az összes többi térségben is, amelyet érintett az extrém időjárás, így Marche, Emilia-Romagna és Abruzzo régiókban is, utóbbi térségben már majdnem virágoztak a gyümölcsfák február végén.

„Éppen a bimbónyílás fázisában érte őket a hideg, így ha tényleg lesz mínusz 11 fok is, akkor a tavasz–nyár folyamán várható termés 60 százalékát is elveszíthetjük” – nyilatkozta a szakember.

Járulékos, de szintén nem elhanyagolható probléma, hogy a hó Olaszország középső és északi részén mintegy 1500 kilométernyi utat járhatatlanná tett, újabb akadályt gördítve a gyorsan romló zöldségfélék termelői, kereskedői elé.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu