Back to top

Nem halogatható a zöldségek, gyümölcsök áfacsökkentése

Nemcsak az ágazat versenyképességét javítaná, hanem élelmiszerbiztonsági, és népegészségügyi szempontból is előnyös lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentenék. Ráadásul az ebből eredő bevételkiesés 20-30 százaléka valószínűleg visszaszivárogna az államháztartásba, mert a kisebb áfának köszönhető megtakarításaikat a fogyasztók előreláthatóan újabb vásárlásokra költenék.

A termelés visszaesése, az ajánlásoktól jócskán elmaradó zöldség-gyümölcs fogyasztás és a fokozódó importnyomás mindenképpen indokolja az áfacsökkentést az ágazatban,  hangsúlyozta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke Gödöllőn, a Szent István Egyetemen. A szervezet Változások 2018 néven tartott évnyitó konferenciáján a szakember számításokkal, kimutatásokkal érzékeltette a zöldség-gyümölcs áfa 5 százalékra mérséklésének kedvező hatásait, bár azt is hangsúlyozta, hogy ez a nagyon várt intézkedés szükséges, de nem elégséges feltétele a zöldség-gyümölcs ágazat lendületes fejlődésének. Ahhoz ugyanúgy elengedhetetlen a termelők szervezettségének növelése, és a technológiai beruházások folytatása.

Az Európai Unió tagországai közül hazánkban a legnagyobb a zöldség-gyümölcsök áfakulcsa, ami eleve nagy versenyhátrány. A háztartások kiadásaiknak 25-27 százalékát költik élelmiszerre,  amelyből csak a negyedik és ötödik legnagyobb tétel a zöldség (burgonyával együtt) és a gyümölcs, összesen évenként átlagosan mintegy 40 ezer forintot fordítunk rájuk fejenként. Az országos szinten közel 400 milliárd forintnak az áfatartalma jelenleg mintegy 84 milliárd forint, az adó 5 százalékra csökkentésével tehát körülbelül 65 milliárd forint esik ki az állami bevételekből.  Ha azonban korrigálunk azzal, hogy ez az összeg a fogyasztóknál marad, tehát nem

Változások 2018 évnyitó FruitVeB konferencia a Szent István Egyetemen
Fotó: Rimóczi Irén
vész el, és azt a fogyasztók más javak – a legszerencsésebb esetben több zöldség-gyümölcsre – költik el, az államháztartási bevételkiesés nem lenne több 54 milliárd forintnál. Cserébe viszont fehéredik a zöldség-gyümölcs kereskedelem, mérséklődik a tisztességtelen verseny, javul a zöldségek-gyümölcsök versenyképessége, élelmiszerbiztonsága. Az áfa csökkentése az ágazati szervezettségnek az esélyeit is javítja, hiszen ma a tészek legnagyobb „ellensége” a 27 százalékos adó, várhatóan visszaszorul az import. Csökkennek a fogyasztói árak, nő a fogyasztás,  javul a lakosság egészségi állapota, miközben a nagyobb kereslet ösztönzi a termelést, amelynek kedvező foglalkoztatási, adófizetési hatásai vannak, és áttételesen a háttéripar helyzetét is javíthatja, sorolta Apáti Ferenc.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit kell tudni a poloskákról?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a poloskákkal kapcsolatos főbb tudnivalókat és a „bogárinvázióval” szembeni védekezés hatékony módjait.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A pálinkák ágyazáshoz is magyar gyümölcs kell

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adnak át - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.

Gyümölcsösök trágyázása szüret után

A lágyszárúaktól eltérően a fás kultúrák a szüret utáni időszakban is folytatják élettevékenységüket, egészen addig, amíg a lombjuk le nem hullik, és be nem következik a téli nyugalom. A fák tápanyagellátásához jól kell ismerni a növényélettant, mert a különböző elemeket más ütemben veszik és használják föl.

KSH: augusztusban 6,0 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 6,0 százalékkal - november óta a legnagyobb mértékben - nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest a júliusi 1,2 százalékos emelkedés után.