Back to top

Nem halogatható a zöldségek, gyümölcsök áfacsökkentése

Nemcsak az ágazat versenyképességét javítaná, hanem élelmiszerbiztonsági, és népegészségügyi szempontból is előnyös lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentenék. Ráadásul az ebből eredő bevételkiesés 20-30 százaléka valószínűleg visszaszivárogna az államháztartásba, mert a kisebb áfának köszönhető megtakarításaikat a fogyasztók előreláthatóan újabb vásárlásokra költenék.

A termelés visszaesése, az ajánlásoktól jócskán elmaradó zöldség-gyümölcs fogyasztás és a fokozódó importnyomás mindenképpen indokolja az áfacsökkentést az ágazatban,  hangsúlyozta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke Gödöllőn, a Szent István Egyetemen. A szervezet Változások 2018 néven tartott évnyitó konferenciáján a szakember számításokkal, kimutatásokkal érzékeltette a zöldség-gyümölcs áfa 5 százalékra mérséklésének kedvező hatásait, bár azt is hangsúlyozta, hogy ez a nagyon várt intézkedés szükséges, de nem elégséges feltétele a zöldség-gyümölcs ágazat lendületes fejlődésének. Ahhoz ugyanúgy elengedhetetlen a termelők szervezettségének növelése, és a technológiai beruházások folytatása.

Az Európai Unió tagországai közül hazánkban a legnagyobb a zöldség-gyümölcsök áfakulcsa, ami eleve nagy versenyhátrány. A háztartások kiadásaiknak 25-27 százalékát költik élelmiszerre,  amelyből csak a negyedik és ötödik legnagyobb tétel a zöldség (burgonyával együtt) és a gyümölcs, összesen évenként átlagosan mintegy 40 ezer forintot fordítunk rájuk fejenként. Az országos szinten közel 400 milliárd forintnak az áfatartalma jelenleg mintegy 84 milliárd forint, az adó 5 százalékra csökkentésével tehát körülbelül 65 milliárd forint esik ki az állami bevételekből.  Ha azonban korrigálunk azzal, hogy ez az összeg a fogyasztóknál marad, tehát nem

Változások 2018 évnyitó FruitVeB konferencia a Szent István Egyetemen
Fotó: Rimóczi Irén
vész el, és azt a fogyasztók más javak – a legszerencsésebb esetben több zöldség-gyümölcsre – költik el, az államháztartási bevételkiesés nem lenne több 54 milliárd forintnál. Cserébe viszont fehéredik a zöldség-gyümölcs kereskedelem, mérséklődik a tisztességtelen verseny, javul a zöldségek-gyümölcsök versenyképessége, élelmiszerbiztonsága. Az áfa csökkentése az ágazati szervezettségnek az esélyeit is javítja, hiszen ma a tészek legnagyobb „ellensége” a 27 százalékos adó, várhatóan visszaszorul az import. Csökkennek a fogyasztói árak, nő a fogyasztás,  javul a lakosság egészségi állapota, miközben a nagyobb kereslet ösztönzi a termelést, amelynek kedvező foglalkoztatási, adófizetési hatásai vannak, és áttételesen a háttéripar helyzetét is javíthatja, sorolta Apáti Ferenc.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iszonyatos pazarlás: a zöldség és gyümölcs 30 százaléka végzi a kukában

Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása.

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermesztők mellett

Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozóüzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért.

Roadshow keretében tanulhatnak a modern technológiákról a dinnyetermesztők

Hamarosan befejeződik a dinnyeszezon a termelő körzetekben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből még augusztus végéig bőségesen érkezik gyümölcs. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az idei szezonban körülbelül két héttel korábban érkezett a piacokra az igen jó minőségű görögdinnye.

Azonosították a halálos fertőzés forrásait a bajai hűtőházban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) azt mondta, hogy információi szerint a Greenyard Frozen Hungary Kft. bajai üzemében azonosították a lisztériafertőzés forrásait.

A munkaerőhiány késlelteti a szedést és a kézi gyomirtást

A bőséges csapadék miatti gyomosodás és fertőzésveszély szinte az összes szántóföldi zöldségkultúrában a szokásosnál több ápolási munkát igényelt júliusban. Az időjárás és a munkaerőhiány következményeiről is olvashatunk FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács júliusi összegzésében.

Uborkaszedés kézzel vagy géppel

A szántóföldön termesztett uborka kézzel és géppel egyaránt betakarítható, de mivel nem egyszerre érik, a taroló rendszerű gépi szedésnél tetemes a terméskiesés. Ha sikerül sérülés nélkül osztályozni, különböző méretű uborkák értékesíthetők, hiszen a konzervipar szinte minden méretet fölhasznál.

Kerti segítőinknek katica albérlet

Becse Ildikó, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezője tele van jó ötletekkel. A Vértesacsa határában fekvő közel 10 hektáros területen katicák óvják a gyümölcsfákat. Ehhez a kert gondozói jópofa „szobácskát” tartanak fönt számukra.

Indul a pálinkaszezon: a szilva és a körte a befutó

Beindult a pálinkafőzési szezon, az első tapasztalatok alapján kajszicefrével csak elvétve találkoznak a bérfőzdékben, cseresznyéből és meggyből viszont már kicsit több van. Az árak ugyanakkor nem változtak.

Nem dől be a léalma ára, pedig nagyon jó termés várható

Átlagon felüli termés mellett átlagos árakra számíthatnak a szüret indulásakor a magyar almatermelők. Arányaiban több léalma terem majd, így a tavalyival ellentétben nem lesz hiány sűrítmény-alapanyagból, ez a mélybe taszíthatná a léalma felvásárlási árát, de a hazai termelők szerencséjére más tényezők is hatnak a piacon.