Back to top

Nem halogatható a zöldségek, gyümölcsök áfacsökkentése

Nemcsak az ágazat versenyképességét javítaná, hanem élelmiszerbiztonsági, és népegészségügyi szempontból is előnyös lenne, ha a zöldségek és gyümölcsök áfáját 5 százalékra csökkentenék. Ráadásul az ebből eredő bevételkiesés 20-30 százaléka valószínűleg visszaszivárogna az államháztartásba, mert a kisebb áfának köszönhető megtakarításaikat a fogyasztók előreláthatóan újabb vásárlásokra költenék.

A termelés visszaesése, az ajánlásoktól jócskán elmaradó zöldség-gyümölcs fogyasztás és a fokozódó importnyomás mindenképpen indokolja az áfacsökkentést az ágazatban,  hangsúlyozta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke Gödöllőn, a Szent István Egyetemen. A szervezet Változások 2018 néven tartott évnyitó konferenciáján a szakember számításokkal, kimutatásokkal érzékeltette a zöldség-gyümölcs áfa 5 százalékra mérséklésének kedvező hatásait, bár azt is hangsúlyozta, hogy ez a nagyon várt intézkedés szükséges, de nem elégséges feltétele a zöldség-gyümölcs ágazat lendületes fejlődésének. Ahhoz ugyanúgy elengedhetetlen a termelők szervezettségének növelése, és a technológiai beruházások folytatása.

Az Európai Unió tagországai közül hazánkban a legnagyobb a zöldség-gyümölcsök áfakulcsa, ami eleve nagy versenyhátrány. A háztartások kiadásaiknak 25-27 százalékát költik élelmiszerre,  amelyből csak a negyedik és ötödik legnagyobb tétel a zöldség (burgonyával együtt) és a gyümölcs, összesen évenként átlagosan mintegy 40 ezer forintot fordítunk rájuk fejenként. Az országos szinten közel 400 milliárd forintnak az áfatartalma jelenleg mintegy 84 milliárd forint, az adó 5 százalékra csökkentésével tehát körülbelül 65 milliárd forint esik ki az állami bevételekből.  Ha azonban korrigálunk azzal, hogy ez az összeg a fogyasztóknál marad, tehát nem

Változások 2018 évnyitó FruitVeB konferencia a Szent István Egyetemen
Fotó: Rimóczi Irén
vész el, és azt a fogyasztók más javak – a legszerencsésebb esetben több zöldség-gyümölcsre – költik el, az államháztartási bevételkiesés nem lenne több 54 milliárd forintnál. Cserébe viszont fehéredik a zöldség-gyümölcs kereskedelem, mérséklődik a tisztességtelen verseny, javul a zöldségek-gyümölcsök versenyképessége, élelmiszerbiztonsága. Az áfa csökkentése az ágazati szervezettségnek az esélyeit is javítja, hiszen ma a tészek legnagyobb „ellensége” a 27 százalékos adó, várhatóan visszaszorul az import. Csökkennek a fogyasztói árak, nő a fogyasztás,  javul a lakosság egészségi állapota, miközben a nagyobb kereslet ösztönzi a termelést, amelynek kedvező foglalkoztatási, adófizetési hatásai vannak, és áttételesen a háttéripar helyzetét is javíthatja, sorolta Apáti Ferenc.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amit a kápiáról tudni kell

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kápia Szakmai Napot tart július 6-án (pénteken) Szentesen, az Árpád-Agrár Zrt. székházában.

Már drágábban is nehéz termőföldet venni

A 2015. őszén meghirdetett Földet a gazdáknak program egy évvel későbbi lezárása látványos visszaesést okozott 2017-ben a forgalomban a termőföld piacán. A forgalom 70 százalékos csökkenése mellett azonban az árak továbbra is emelkednek.

Mi köze az aranymetszésnek a zöldséges kisbolthoz?

Az aranymetszés szabályát minden fotográfus, virágkötő és természetesen dekoratőr megtanulja. És nem árt megtanulnia a saját értékesítésre vállalkozó kertésznek sem, ha szeretné szépen, harmonikusan prezentált zöldségekkel megnyerni a vevőit – írja a német Gemüse magazin.

Jelentős beruházásokat tervez a Budapesti Nagybani Piac

"Piac éjszakája" elnevezéssel tartották meg immáron a "Nagybani" második nyílt napját, melynek során kiderült: a piac fejlesztését szem előtt tartva tervezi a következő két évet a vezetőség. Egyebek között feldolgozott termékeket forgalmaznak majd, új raktárakat húznak fel, illetve nyílt árusítóhelyeket fednek le a közeljövőben.

A tejpiac tisztulását várják a januári áfacsökkentéstől

Januártól végleg eltűnhetnek a tejpiacról az áfacsalók, s ha már nem éri meg különböző trükkökkel külföldről behozni az árut, a hazai termékek aránya is emelkedhet a boltok polcain. A tartós tejek áfacsökkentése emellett a fogyasztásra is ösztönzőleg hathat.

Megtizedelheti az ültetvényeket a túltermelés

Bár csak augusztusban lesz a bodzaszüret, már most látszik, hogy sok jóra nem számíthatnak a termelők: az utóbbi évek nagy területű telepítéseinek termőre fordulásával a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak valószínűsíthetők.

A szomszédba mentek a tudásért az ukránok

Addig szedték az ukrán vendégmunkások a szamócát a lengyel földeken, míg végül megtanulták a technológiát és elég pénzt gyűjtöttek, hogy otthon lemintázzák a Lengyelországban látottakat. Jelenleg pedig valóságos szamócaboom zajlik Ukrajnában, tizedannyi importra volt már csak szükségük, mint öt évvel ezelőtt.

Borok és lekvárok megmérettetése

Idén már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt szervezték meg a szlovákiai Peszekteregnyén. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul.

Növényvédelmi előrejelzés – Medárd után

Az elmúlt hét időjárása teljes mértékben a Medárdra jellemző csapadékos, párás, fülledt időt idézte. A gyümölcsféléket károsító molyfajok mellett a nedvességet igénylő kórokozók is megtalálták életfeltételeiket a gyors felszaporodáshoz.

Idén kevés termelőnek hoz nyereséget a zöldborsó-termesztés

Bár a közelmúlt viharai csak néhol károsították a zöldborsó-állományokat, a termésmennyiség lényegesen elmarad a várttól.