0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő mezőgazdasági szoftvert?

A mezőgazdasági technológia robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Kezdve a precíziós gazdálkodástól a drónokon, geo-térképezésen, szüretelőrobotokon keresztül egészen az önvezető traktorokig. Mindez csepp a tengerben, mára a technológia végleg átvette a főszerepet az agráriumban.

Akár egy nagy mezőgazdasági vállalkozást, akár egy családi gazdaságot kezel a gazda, ahhoz, hogy a lehető legtöbb profitot termelje, szüksége van még egy dologra a napi feladatai mellett: egy mezőgazdasági szoftverre.

A megfelelő mezőgazdasági szoftver sokat nyom a latban

A gazdaság ügyeinek kezelése során a gazdák könnyen túlterhelődnek a rengeteg feladat és felelősség miatt, hiszen ezek kezelése igen fárasztó és időigényes is egyben. Annak érdekében, hogy csökkenjen a papírmunkával töltött idő, de minden tevékenység dokumentált és átlátható legyen, a gazdák az általuk választott mezőgazdasági szoftverre támaszkodhatnak.

Az ideális mezőgazdasági szoftvernek teljes megoldást kell kínálnia. Ez azt jelenti, hogy támogatnia kell az összes terményt (zöldség, gyümölcs, gabonafélék, széna, stb.), termelési módot (hagyományos, organikus vagy integrált), és minden gazdasággal kapcsolatos tevékenységet (a termőföldek központi nyilvántartásba vétele, idényjelleggel illetve teljes munkaidőben alkalmazottak, raktárkészletek és géphasználat).

Emellett a kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárási események, mint a jégeső, jég, áradás vagy aszály rengeteg kárt tud tenni a termésben és így anyagi veszteséget jelent. Ugyanez a helyzet a megkésett növényvédelemmel – az eredmény katasztrofális lehet, ha nem teszünk időben lépéseket. Ezért fontos, hogy kövessük a mezőgazdasági művelés alatt álló földek környékén az időjárási helyzetet, illetve folyamatosan figyeljünk a lehetséges kártevő és betegség fertőzések lehetőségére.

Az üzletágban jelenlévő rengeteg szereplő sokféle IoT-hálózatot („dolgok internete”, Internet of Things) és távérzékelési megoldásokat kínál, ami rengeteg előnnyel, de kihívással is jár. Amikor a megfelelő mezőgazdasági szoftver mellett dönt, a gazdának úgy kell választania, hogy az könnyen integrálható legyen a már meglévő szoftverekkel (vállalatirányítási információs rendszer, könyvelő program, e-kereskedelem, stb.) és hardverekkel (a mezőgépektől és egyéb felszerelésektől származó automatikus adatgyűjtés), vagy bármilyen harmadik féltől származó rendszerekkel.

„A gazdáknak számítaniuk kell az általuk választott mezőgazdasági szoftverek segítségére a gazdaság folyamatainak irányításánál.”

Amennyiben a gazda egy nagyobb mezőgazdasági vállalkozás részeként tevékenykedik, valószínűleg rendelkezik néhány speciális igénnyel, ezért előnyös, ha az adott szoftver személyre szabható, és hozzáigazítható a specifikus termelési folyamathoz, ezzel pedig megoldást kínál az itt jelentkező problémákra.

A mobilverzió is ugyanolyan fontos

Egy nagy előnye a jó mezőgazdasági szoftvernek, ha elérhető mobileszközökre is – Androidra illetve iOS-re -, ami támogató eszközként működik az internetes alkalmazáshoz. Arról is érdemes meggyőződni, hogy a kiválasztott mezőgazdasági szoftver működik-e offline módban, mivel ez megkönnyíti az adatbevitelt.

A gazdák elfoglalt emberek, a napjuk nagyrészét kint töltik a földjeiken, így számukra az a legegyszerűbb, ha minden tevékenységet azonnal és helyben fel tudnak tölteni a mobilalkalmazásba. Még ha nincs is internetkapcsolat, és az alkalmazás offline módban működik, egy minőségi mezőgazdasági szoftver elmenti az adatokat, és ahogy csatlakozni tud a hálózathoz, rögtön szinkronizálja a webes alkalmazással.

Manapság a legtöbb alkalmazás helyben készül, kifejezetten az adott országra és annak piacára szánva, beleértve a nyelvet és a funkciókat. Ha egy gazda sikeres akar lenni, akkor olyan alkalmazást kell választania, ami a saját nyelvén beszél, vagy legalábbis több világnyelvet támogat.

A legjobb megoldás, ha olyan mezőgazdasági szoftvert keresünk, amely széles geográfiai lefedettségű, és az összes világnyelv elérhető rajta. Ily módon a gazda egyszerűen beállíthatja a felhasználói fiókját az általa választott nyelven és az alkalmazásból a lehető legtöbbet hozhatja ki.

A megfelelő mezőgazdasági szoftver kiválasztása bonyolult feladat, és az előbb felsorolt szempontok csak részei mindannak, amelyeket át kell gondolni a döntés meghozása előtt.

Az eredeti cikket angol nyelven a blog.agrivi.com címen érheti el.

 

Forrás: blog.agrivi.com