0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Napraforgó gyomirtás minden körülmények között

A napraforgó gyomirtásában a preemergens technológia évtizedek óta általánosan használt eljárás, azonban az elmúlt években több hatóanyag is kivonásra került (pl. az acetoklór vagy idén az oxifluorfen). Ugyanakkor elterjedtek az állományban is kezelhető, herbicid toleráns hibridek, és ez a technológia jó kiegészítő lehetőséget biztosít, ha valamilyen oknál fogva az alapkezelés nem lenne elegendő.

Legnagyobb tömegben a magról kelő egy- és kétszikű gyomfajok fordulnak elő napraforgóban. Ezek közül a leggyakoribb a parlagfű, a vadrepce, a repcsényretek, disznóparéjfélék, a libatopfélék és a varjúmák, továbbá a magról kelő egyszikűek közül a kakaslábfű, a köles és a muharfajok.

A FMC-Agro Hungary Kft. különböző gyomosodási problémákra komplett technológiát tud ajánlani, figyelembe véve a gazdaságosság szempontjait is.

Successor® T – a hosszú tartamhatású preemergens gyomirtó

A Successor® T vetés utáni és kelés előtti használatával egyben tudjuk kihasználni a terbutilazin hatását a kikelt gyomok ellen, miközben a hatóanyag jelentős talajhatással is rendelkezik, valamint a petoxamid erős csírázásgátló tulajdonságát, így biztosítva hosszú ideig gyommentes állományt. Kimondottan ajánlott készítmény a csattanó maszlaggal erősen fertőzött területeken. Mint minden alapkészítménynél, itt is a sikeres alkalmazás feltétele az aprómorzsás talajfelszín, valamint a kezelést követő 10 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék. A Successor® T dózisa 2,5-4 l/ha, amit minden esetben a terület szervesanyag tartalma határoz meg. Az esetlegesen fellépő fitotoxikus tünetek elkerülése miatt 1% humusztartalom alatti területre a készítményt nem javasoljuk.

Successor® 600 – a kímélő és gazdaságos preemergens egyszikűirtó

A Successor® 600 a magról kelő egy- és több kétszikű gyomnövény elleni csírázásgátló készítmény. A kelő, csírázó magvakat károsítja, a kikelt gyomokra kevésbé hatékony. Vetés utáni és kelés előtti alkalmazás esetén a hatékony gyomirtó hatás kifejtéséhez a permetezés után 14 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált aprómorzsás talajfelszín szükséges.

Napraforgóban preemergensen lehet kijuttatni 2 l/ha dózisban. Kétszikű gyomnövények ellen kombinációs partner alkalmazása szükséges lehet.

A Successor® 600 kíméletes a napraforgóra, fitotoxikus hatás nem tapasztalható.

Express® 50 SX® – kétszikű állománykezelő gyomirtó

Kizárólag Express®-toleráns napraforgóban a készítményt korai posztemergensen, a kultúrnövény 2 leveles állapotától 6 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. Csapadékos időjárási körülmények között, a mezei acat, valamint a magról kelő kétszikű gyomnövények (pl. parlagfű) együttes előfordulása esetén osztottan, két egyenlő részletben kijuttatva (2*22,5g/ha), 7-14 nap különbséggel, a gyomkeléshez igazodva juttassuk ki. Az első kezeléseket a 2-4 leveles magról kelő kétszikűek, illetve a tőlevélrózsás mezei acat ellen kell időzíteni. A permetléhez Trend® 90 nedvesítő segédanyag hozzáadása szükséges.

A készítménnyel történő kezelés csak a toleranciát megfelelő mértékben hordozó és azt a szélsőségesebb időjárási körülmények között is egyenletesen biztosító hibridek esetében végezhető el. A napraforgó hibridek tolerancia tulajdonságairól kérje ki a fajtatulajdonos állásfoglalását.

Az Express® 50 SX® gyomirtó szer szakszerű használata növényvédelmi és termesztés technológiai szempontból is előnyökkel jár. Ilyen például a készítmény megoszthatósága, ami 7-10 nappal is kitolhatja azt a periódust, amely rendelkezésre áll a napraforgónk tisztán tartására, így nagyobb biztonsággal tudjuk megoldani ezt a feladatot. További előny a nagyon széles hatásspektrum, valamint ha jó kultúrállapotú a terület, akkor a preemergens gyomirtás költségeit is csökkenteni tudjuk, hiszen elegendő lehet egy gazdaságos készítmény (pl. Successor 600) használata, amely rendelkezik néhány kétszikű gyom ellen is mellékhatással, így az Express® 50 SX® alkalmazását könnyebben tudjuk időzíteni. Nem mellékes előny a termék ára sem, amely összehasonlítva a versenytárs technológiával igen kedvezőnek bizonyul.

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei (x)

Forrás: FMC-Agro Hungary Kft.