Back to top

Tovább koncentrálódik a hazai élelmiszergazdaság

Az élelmiszer-termelésben részt vevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi beszámolói alapján elmondható, hogy a mező- és erdőgazdálkodók, valamint az élelmiszer-iparosok financiális helyzete javult 2016-ban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) beszámolója szerint az élelmiszer-gazdasági vállalkozások adózás előtti eredménye meghaladta a 250 milliárd forintot.

Csökkent a társas vállalkozások száma az élelmiszer-gazdaságban

Eredményesebb a gazdálkodás

 

 

Mintegy félezerrel 9712-re csökkent 2015-höz képest a kettős könyvvezetést végző mezőgazdasági társas vállalkozások száma. E vállalkozások nemzetgazdasági szinten a gazdálkodó szervezetek 4,2 százalékát tették ki. A mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2015-ös nagymértékű csökkenés után 2016-ban kétmilliárd forinttal 105,4 milliárd forintra nőtt. A cégek üzemi tevékenységből származó eredménye ennél is nagyobb mértékben, 107,3 milliárd forintról 114,8 milliárd forintra emelkedett.

Az eredménytöbblet a bevételek 4,5 százalékos (96,3 milliárd forintos) növekedésének, illetve a ráfordítások bevételeknél kisebb mértékű, 4,3 százalékos (88,9 milliárd forintos) bővülésének köszönhető. Összességében a mezőgazdasági társas vállalkozások az adófizetési kötelezettség után az előző évinél 1,1 milliárd forinttal nagyobb, 95,2 milliárd forint adózott eredményt értek el 2016-ban.

Az agrárvállalkozások pénzügyi műveleteinek eredménye azonban továbbra is veszteséges volt, bár itt az AKI szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a számviteli változások befolyásolták az eredmények alakulását.

A mezőgazdasági társas vállalkozások eszközállománya – számuk csökkenése ellenére – 2,8 százalékkal 3100 milliárd forintra bővült az előző évhez képest, amit a pénzeszközök és a befektetett pénzügyi eszközök jelentős bővülése eredményezett. A források között a saját tőke gyarapodott számottevően, azon belül is az eredménytartalék és a jegyzett tőke. A tőkeállomány bővülése mellett a kötelezettségek csökkentek, így az agrárvállalkozások eladósodottságának mértéke tovább javult 2016-ban.

Az élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi mutatóiban is pozitív változások következtek be 2016-ban. A legfontosabb közülük, hogy a monetáris műveletek eredménye jelentősen emelkedett, s a pozitív tartományba kerülve elérte a 4,7 milliárd forintot. Ennek hátterében elsősorban a pénzügyi műveletek bevételeinek kismértékű, 3,3 százalékos növekedése, illetve a ráfordítások nagymértékű, 19,1 százalékos csökkenése állt – írják az AKI kutatói.

Tovább javult az árbevételarányos nyereség: 3,3-ről 3,8 százalékra. Annak ellenére, hogy az élelmiszeripari társas vállalkozások száma a 2015-ös 5335-ről 5250-re csökkent, összes eszközállományuk 7,2 százalékkal, 2633,1 milliárd forintra bővült. Az eszközállomány 177,5 milliárd forintos növekedését leginkább a befektetett eszközök 111,7 milliárd forintos bővülése segítette.

Az eredményjavulás ellenére az élelmiszeripari vállalkozásokon belül a nyereséges cégek aránya 1 százalékponttal csökkent, s így 67,5 százalék volt (ez 3018 üzemet jelent), a veszteséges vállalkozások száma pedig 1 százalékponttal emelkedve 1991-re nőtt.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

Élelmiszeripari kézikönyvekkel segíti a tájékozódást a NAK

„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik.

Hatalmas üzletté nőtte ki magát a Mikulás

Csaknem négymilliárd forintos forgalmat generál a Mikulás-naphoz kötődően értékesített mintegy hétszáz tonnányi szezonális édesség. A csokoládémikulások mellett az adventi naptárak is kelendők.

Innováció a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban az Ipar 4.0-nak köszönhetően

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira –hangsúlyozta Zsigó Róbert.