Back to top

Tovább koncentrálódik a hazai élelmiszergazdaság

Az élelmiszer-termelésben részt vevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi beszámolói alapján elmondható, hogy a mező- és erdőgazdálkodók, valamint az élelmiszer-iparosok financiális helyzete javult 2016-ban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) beszámolója szerint az élelmiszer-gazdasági vállalkozások adózás előtti eredménye meghaladta a 250 milliárd forintot.

Csökkent a társas vállalkozások száma az élelmiszer-gazdaságban

Eredményesebb a gazdálkodás

 

 

Mintegy félezerrel 9712-re csökkent 2015-höz képest a kettős könyvvezetést végző mezőgazdasági társas vállalkozások száma. E vállalkozások nemzetgazdasági szinten a gazdálkodó szervezetek 4,2 százalékát tették ki. A mezőgazdasági társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2015-ös nagymértékű csökkenés után 2016-ban kétmilliárd forinttal 105,4 milliárd forintra nőtt. A cégek üzemi tevékenységből származó eredménye ennél is nagyobb mértékben, 107,3 milliárd forintról 114,8 milliárd forintra emelkedett.

Az eredménytöbblet a bevételek 4,5 százalékos (96,3 milliárd forintos) növekedésének, illetve a ráfordítások bevételeknél kisebb mértékű, 4,3 százalékos (88,9 milliárd forintos) bővülésének köszönhető. Összességében a mezőgazdasági társas vállalkozások az adófizetési kötelezettség után az előző évinél 1,1 milliárd forinttal nagyobb, 95,2 milliárd forint adózott eredményt értek el 2016-ban.

Az agrárvállalkozások pénzügyi műveleteinek eredménye azonban továbbra is veszteséges volt, bár itt az AKI szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a számviteli változások befolyásolták az eredmények alakulását.

A mezőgazdasági társas vállalkozások eszközállománya – számuk csökkenése ellenére – 2,8 százalékkal 3100 milliárd forintra bővült az előző évhez képest, amit a pénzeszközök és a befektetett pénzügyi eszközök jelentős bővülése eredményezett. A források között a saját tőke gyarapodott számottevően, azon belül is az eredménytartalék és a jegyzett tőke. A tőkeállomány bővülése mellett a kötelezettségek csökkentek, így az agrárvállalkozások eladósodottságának mértéke tovább javult 2016-ban.

Az élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi mutatóiban is pozitív változások következtek be 2016-ban. A legfontosabb közülük, hogy a monetáris műveletek eredménye jelentősen emelkedett, s a pozitív tartományba kerülve elérte a 4,7 milliárd forintot. Ennek hátterében elsősorban a pénzügyi műveletek bevételeinek kismértékű, 3,3 százalékos növekedése, illetve a ráfordítások nagymértékű, 19,1 százalékos csökkenése állt – írják az AKI kutatói.

Tovább javult az árbevételarányos nyereség: 3,3-ről 3,8 százalékra. Annak ellenére, hogy az élelmiszeripari társas vállalkozások száma a 2015-ös 5335-ről 5250-re csökkent, összes eszközállományuk 7,2 százalékkal, 2633,1 milliárd forintra bővült. Az eszközállomány 177,5 milliárd forintos növekedését leginkább a befektetett eszközök 111,7 milliárd forintos bővülése segítette.

Az eredményjavulás ellenére az élelmiszeripari vállalkozásokon belül a nyereséges cégek aránya 1 százalékponttal csökkent, s így 67,5 százalék volt (ez 3018 üzemet jelent), a veszteséges vállalkozások száma pedig 1 százalékponttal emelkedve 1991-re nőtt.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Még mindig élelmiszerre költünk a legtöbbet

A magyar lakosság egy főre jutó havi átlagos kiadása 88 ezer 600 forint volt az idei első fél évben, reálértéken 8,8 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest; a kiadások növekedéséhez a reálkereset 9,4 százalékos emelkedése is hozzájárult a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) háztartások fogyasztásáról készített kiadványa szerint.

Drótdarab az étcsokiban - újra riasztott a RASFF

Német bejelentés szerint egy vásárló kisebb drótdarabot talált a dmBio étcsokoládés kókuszos szeletben. A dm Kft. felelős vállalkozóként értesítette a Nébih-et, a terméket kivonta a forgalomból, és minden szükséges intézkedést megtett a vásárlók tájékoztatása céljából.

Több mint száz új munkahelyet teremt a tiszafüredi élelmiszer-feldolgozó üzem

Csaknem 5 millió eurós (1,6 milliárd forint) zöldmezős beruházással élelmiszer-feldolgozó üzemet hoz létre és ezzel több mint száz új munkahelyet teremt a gödöllői székhelyű, kínai állampolgárok és jogi személy tulajdonában álló Li Cheng Kft. Tiszafüreden - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város polgármestere az MTI-vel.

Duplájára is lehetne növelni a gombatermesztést

Külföldön is nagy a kereslet a minőségi magyar gomba iránt, a jelenlegi termés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Összekavarodott a kávépiac

Hideg vagy meleg ital? Boltban, otthon vagy kávézókban isszuk? Hogyan fog alakulni a kávépiac? – erre keresi a választ az Euromonitor új vizsgálata.

Az olaszok eszik a legtöbb tésztát és ők is vezetik az export rangsort

Az elmúlt 20 évben 740 ezer tonnáról 2 millió tonnára emelkedett az olasz tésztaexport, az elmúlt évtizedek legnépszerűbb alapanyaga pedig a durumbúza – legalábbis egy friss olasz tanulmány szerint.

Élelmiszeripar és csomagolás - NAK konferenciasorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2018 utolsó negyedévében megrendezi az „Együtt az élelmiszeriparért” elnevezésű konferenciasorozatát. A rendezvény célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismereteinek bővítése, valamint a hatékonyságuk növelése, ezáltal versenyképességük erősítése.

Élelmiszerveszteség a feldolgozóiparban - szakmai workshop

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2018. november 22-én (csütörtökön) rendezi meg az „Élelmiszerveszteség a feldolgozóiparban: technológiai szükségszerűség vagy felelős stratégiával, együttműködéssel kezelhető kihívás?” című szakmai előadást és az ehhez kapcsolódó témabeszélgetést, melyre várják az érdeklődőket.