Back to top

Egyre közelebb ér hozzánk a madárinfluenza

Világszerte újra fenyeget a madárinfluenza. Az elmúlt hét folyamán Európában, Ázsiában és Afrikában is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus. Világszerte legalább három vírustörzs fertőzéseit azonosították eddig.

Észak-Hollandiában, Oldekerk város közelében egy gazdaságban 230 baromfi pusztult el madárinfluenza fertőzés következtében. Az elhullott állatokból a H5N6 vírustörzset mutatták ki éppúgy, mint a várostól nem messze talált vadkacsa-tetemekben. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a hatóság a fertőzött állomány (mintegy 28 ezer jérce) leölését rendelte el.

A közelmúltban az angliai Dorset tartományban elhullott hattyúból, Németországban pedig vadkacsából mutatták ki a madárinfluenza H5N6 vírustörzsét.

De Európa déli részén, Bulgáriában is egyre több helyen azonosították a madárinfluenza jelenlétét. A fertőzés miatt már több mint 400 ezer szárnyast kellett eddig elpusztítani. A madárinfluenza évek óta gondot jelent az országban, de az ideihez hasonló nagy veszteséget még nem okozott. Plovdiv körzete a legfertőzöttebb térség, de elővigyázatosságból az ország teljes területén belül megtiltották a szárnyas állatok piaci árusítását és a madarak vadászatát.

Dél-Afrikában, amelyet a madárinfluenza járvány szintén keményen sújtott 2016-ban, szintén megjelent a vírus. Háztáji baromfiállományokból és az ország nyugati partvidékén elhullott tengeri madarakból a H5N8 törzset izolálták. Ugyanezt a vírustörzset azonosították Szaúd-Arábiában is, Rijád tartományban már hét különböző helyszínen közel félmillió baromfit kellett megsemmisíteni a védekezés érdekében elrendelt kényszerintézkedések miatt.

Indiában varjakból mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét. Az ország keleti részén, az Orissa állambeli Pardeep városában több mint 170 varjú pusztulását jelentették a hatóságoknak. A vírus forrása azonban még nem ismert.

Küzdenek a japán hatóságok is a madárinfluenza járvány megfékezéséért. Már 92 000 csirkét öltek le az ország nyugati részén a magas patogenitású H5N6 madárinfluenza vírustörzs felfedezését követően. Az első kitörést a múlt hét végén Sanuki városban észlelték. A hatóságok gyors intézkedéseket tettek a vírus terjedésének megakadályozása reményében. A fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. Ebben a körzetben a tojások és a baromfi szállítását megtiltották. Japánban egyébként a madárinfluenza járvány 2016 novemberi megjelenése óta már 1,67 millió csirkét kellett elpusztítani.

Dél-Koreában is H5N6 kitörésekről számolt be a hatóság. Az elmúlt héten Dél-Jeolla tartományban több kacsatelepen is megjelent a fertőzés, amelynek következtében 16500 kacsa megsemmisítését rendelték el.
 

 

Forrás: 
World Poultry

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartás az internetről - először tájékozódjunk!

Nagy divat és nem is rossz ötlet, hogy az állattartók az internet adta lehetőséget kihasználva próbálják bővíteni ismereteiket. De vajon elegendő-e az a tudás, amit az egyes weboldalakról begyűjthető? Ki tudják-e választani a töménytelen információból a valóban hasznosat – kérdeztük egy tapasztalt tenyésztőtől, aki az internetes fórumokat is szinte naprakészen követi.

Újabb sertéspestises megbetegedés Romániában

A magyar-román határtól mintegy 4 km-re afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében. A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni.

Egy szigorú tekintetű díszbaromfi

Az orloff baromfinak Oroszország európai része és Perzsia tekinthető eredeti hazájának, elnevezéséhez valószínűleg köze lehet Orlov városának, de elképzelhető, hogy az ügetőlovairól híressé vált Orlov grófra is utalhat a neve. Az orloff ősei között vannak az orosz pavlova szakállas tyúkok, valamint a malájok.

Büdös állat a kecske?

Előző cikkemben kicsit elgondolkodtam arról, mi lenne, ha a kecske társállatként is bevonulna a köztudatba. Szinte azonnal jöttek is a reakciók, elsősorban a kecske szagával kapcsolatban…

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

Extrém drágulás és árcsökkenés lassítja a termelői árak emelkedését

Januárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ezA termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A csüdsömör

A csüdsömör kifejezés bőrreakciók széles körét takarja, kiváltója alapvetően a Dermatophilus congolensis nevű baktérium. Ez a kórokozó rendkívül jól szaporodik saras, nedves közegben, ezért a csüdsömör előfordulása nagyon gyakori az őszi, téli időszakban. A fertőzés megbújhat alvó állapotban és akkor aktivizálódik, amikor a bőr természetes védőrétege legyengül.

Új kalauz a sertéspestis elleni védekezéshez

Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A dokumentumban meghatározták a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.

Mobil fejrögzítő szarvasmarhák kezeléséhez

A szarvasmarhák megfelelő rögzítése nélkül bizonyos kezelések nehezen vagy egyáltalán nem lennének elvégezhetők. A fejük rögzítése nélkül például a gyógyszer beadása szinte lehetetlen lenne nekik, mert bizony ennek a legtöbbször ellenszegülnek.

Kecskét menhelyre?

Tavasszal, nyár elején, amikor dömping van a kiskecskéből, nehezen lehet vevőt találni rájuk. A tejet termelők azonban szabadulnának ezektől a fiatal állatoktól. Ilyenkor aztán az internetes fórumokon megjelennek a "befogadó szülőket" kereső bejegyzések, várják azok jelentkezését, akik haza viszik, szeretik és pátyolgatják majd a kicsi gidákat. És el is jutottunk a húsvéti nyúl esetéhez...