Back to top

Egyre közelebb ér hozzánk a madárinfluenza

Világszerte újra fenyeget a madárinfluenza. Az elmúlt hét folyamán Európában, Ázsiában és Afrikában is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus. Világszerte legalább három vírustörzs fertőzéseit azonosították eddig.

Észak-Hollandiában, Oldekerk város közelében egy gazdaságban 230 baromfi pusztult el madárinfluenza fertőzés következtében. Az elhullott állatokból a H5N6 vírustörzset mutatták ki éppúgy, mint a várostól nem messze talált vadkacsa-tetemekben. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a hatóság a fertőzött állomány (mintegy 28 ezer jérce) leölését rendelte el.

A közelmúltban az angliai Dorset tartományban elhullott hattyúból, Németországban pedig vadkacsából mutatták ki a madárinfluenza H5N6 vírustörzsét.

De Európa déli részén, Bulgáriában is egyre több helyen azonosították a madárinfluenza jelenlétét. A fertőzés miatt már több mint 400 ezer szárnyast kellett eddig elpusztítani. A madárinfluenza évek óta gondot jelent az országban, de az ideihez hasonló nagy veszteséget még nem okozott. Plovdiv körzete a legfertőzöttebb térség, de elővigyázatosságból az ország teljes területén belül megtiltották a szárnyas állatok piaci árusítását és a madarak vadászatát.

Dél-Afrikában, amelyet a madárinfluenza járvány szintén keményen sújtott 2016-ban, szintén megjelent a vírus. Háztáji baromfiállományokból és az ország nyugati partvidékén elhullott tengeri madarakból a H5N8 törzset izolálták. Ugyanezt a vírustörzset azonosították Szaúd-Arábiában is, Rijád tartományban már hét különböző helyszínen közel félmillió baromfit kellett megsemmisíteni a védekezés érdekében elrendelt kényszerintézkedések miatt.

Indiában varjakból mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét. Az ország keleti részén, az Orissa állambeli Pardeep városában több mint 170 varjú pusztulását jelentették a hatóságoknak. A vírus forrása azonban még nem ismert.

Küzdenek a japán hatóságok is a madárinfluenza járvány megfékezéséért. Már 92 000 csirkét öltek le az ország nyugati részén a magas patogenitású H5N6 madárinfluenza vírustörzs felfedezését követően. Az első kitörést a múlt hét végén Sanuki városban észlelték. A hatóságok gyors intézkedéseket tettek a vírus terjedésének megakadályozása reményében. A fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. Ebben a körzetben a tojások és a baromfi szállítását megtiltották. Japánban egyébként a madárinfluenza járvány 2016 novemberi megjelenése óta már 1,67 millió csirkét kellett elpusztítani.

Dél-Koreában is H5N6 kitörésekről számolt be a hatóság. Az elmúlt héten Dél-Jeolla tartományban több kacsatelepen is megjelent a fertőzés, amelynek következtében 16500 kacsa megsemmisítését rendelték el.
 

 

Forrás: 
World Poultry

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtása: most!

Bár még nem jelent meg a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet helyébe lépő jogszabály, az Agrárminisztérium bejelentette, hogy folytatódik a sertés állatjóléti támogatási program.

Dél-Afrika száműzi az uniós baromfitermékeket

Arányos ellenintézkedésekkel kellene sújtania az Európai Uniónak a Dél-Afrikai Köztársaságot amiatt, hogy jelentős vámot léptetett életbe az EU-ból származó baromfitermékekre. Japánba viszont megindulhat az EU exportja.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.

Negyedével több pulykát eszünk az ünnepek alatt

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.

Magyar tulajdonban lévő kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át

Átadták szombaton a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját, a cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.

Sertéspestis háztáji állományban

Afrikai sertéspestist állapított meg a romániai Hegyközkovácsi (Cauaceu) település egyik háztáji sertés-állományában a román állategészségügyi hatóság.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.