Back to top

Egyre közelebb ér hozzánk a madárinfluenza

Világszerte újra fenyeget a madárinfluenza. Az elmúlt hét folyamán Európában, Ázsiában és Afrikában is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus. Világszerte legalább három vírustörzs fertőzéseit azonosították eddig.

Észak-Hollandiában, Oldekerk város közelében egy gazdaságban 230 baromfi pusztult el madárinfluenza fertőzés következtében. Az elhullott állatokból a H5N6 vírustörzset mutatták ki éppúgy, mint a várostól nem messze talált vadkacsa-tetemekben. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a hatóság a fertőzött állomány (mintegy 28 ezer jérce) leölését rendelte el.

A közelmúltban az angliai Dorset tartományban elhullott hattyúból, Németországban pedig vadkacsából mutatták ki a madárinfluenza H5N6 vírustörzsét.

De Európa déli részén, Bulgáriában is egyre több helyen azonosították a madárinfluenza jelenlétét. A fertőzés miatt már több mint 400 ezer szárnyast kellett eddig elpusztítani. A madárinfluenza évek óta gondot jelent az országban, de az ideihez hasonló nagy veszteséget még nem okozott. Plovdiv körzete a legfertőzöttebb térség, de elővigyázatosságból az ország teljes területén belül megtiltották a szárnyas állatok piaci árusítását és a madarak vadászatát.

Dél-Afrikában, amelyet a madárinfluenza járvány szintén keményen sújtott 2016-ban, szintén megjelent a vírus. Háztáji baromfiállományokból és az ország nyugati partvidékén elhullott tengeri madarakból a H5N8 törzset izolálták. Ugyanezt a vírustörzset azonosították Szaúd-Arábiában is, Rijád tartományban már hét különböző helyszínen közel félmillió baromfit kellett megsemmisíteni a védekezés érdekében elrendelt kényszerintézkedések miatt.

Indiában varjakból mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét. Az ország keleti részén, az Orissa állambeli Pardeep városában több mint 170 varjú pusztulását jelentették a hatóságoknak. A vírus forrása azonban még nem ismert.

Küzdenek a japán hatóságok is a madárinfluenza járvány megfékezéséért. Már 92 000 csirkét öltek le az ország nyugati részén a magas patogenitású H5N6 madárinfluenza vírustörzs felfedezését követően. Az első kitörést a múlt hét végén Sanuki városban észlelték. A hatóságok gyors intézkedéseket tettek a vírus terjedésének megakadályozása reményében. A fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. Ebben a körzetben a tojások és a baromfi szállítását megtiltották. Japánban egyébként a madárinfluenza járvány 2016 novemberi megjelenése óta már 1,67 millió csirkét kellett elpusztítani.

Dél-Koreában is H5N6 kitörésekről számolt be a hatóság. Az elmúlt héten Dél-Jeolla tartományban több kacsatelepen is megjelent a fertőzés, amelynek következtében 16500 kacsa megsemmisítését rendelték el.
 

 

Forrás: 
World Poultry

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szociális csirkefarm” a tanácselnök kertjében

Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program a faluban, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó, a környéket friss baromfi hússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Génszerkesztéssel tettek ellenállóbbá sertéseket

Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével szemben – idézte a BBC hírportálját az MTI.

Hét nógrádi települést nyilvánítottak fertőzött területté

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsett és kilenc szomszédos településen

Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el kedden Pécsett és kilenc szomszédos község egyes településrészein - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-vel.

Most négymillió tojást hívtak vissza – ezúttal nem a fipronil a bűnös

Lengyelország állatorvosi szolgálata 4,3 millió tojást hívott vissza, miután a megengedettnél magasabb antibiotikum szintet mértek bennük. A hatóságok szerint a tojótyúkoknak nem megfelelő takarmányt adtak, ez okozta a tojásokban az antibiotikum mennyiségének növekedését. A bűnös a lasalocid nevű gyógyszer, amit a kokcídiózis kezelésére használnak.

Még nincsenek meg a tettesek a kidobott marhatetemek ügyben

A tél és a tavasz folyamán több alkalommal is széttrancsírozott szarvasmarha-maradványokat raktak le Nagylóc, Kozárd és Ecseg községek határában, a műutak mellett. Az elhullott állatok egy részéről már kiderült, hogy nagyüzemi telepről származtak, de hogy melyikből, az még nem, az sem biztos, hogy hazai volt az a gazdaság. Mit tud erről a Nébih, kellett-e intézkedniük az ügyben?

Szigorodtak a sertéspestis miatti járványügyi intézkedések - FRISSÍTETT

Összeírják az ország valamennyi sertésállományát, ellenőrzik a járványvédelmi intézkedések betartását is. Az ASP megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon. Számos változást tartalmaz az eddigi intézkedésekhez képest.

Újabb a madárinfluenzás esetek Bulgáriában

Ismét madárinfluenza vírus ütötte fel a fejét Bulgáriában: a kórt két héttel ezelőtt már kimutatták az országban, ezúttal pedig egy, az ország északkeleti részén fekvő gazdaságban terjedt el.

ASP: Az ellenszer: tisztaság és műveltség

Létezik uniós (társfinanszírozott tagállami) támogatás a helyzet kezelésére - hangzott el egy, a közelmúltban az afrikai sertéspestis stratégiai menedzsmentjével foglalkozó konferencián, amelyen átfogó képet kaphattak a résztvevők azon közép-európai országok járványügyi és sertéspiaci helyzetéről is, ahol már nemcsak vaddisznókban, hanem házisertésekben is felbukkant a vírus.