Back to top

Egyre közelebb ér hozzánk a madárinfluenza

Világszerte újra fenyeget a madárinfluenza. Az elmúlt hét folyamán Európában, Ázsiában és Afrikában is megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus. Világszerte legalább három vírustörzs fertőzéseit azonosították eddig.

Észak-Hollandiában, Oldekerk város közelében egy gazdaságban 230 baromfi pusztult el madárinfluenza fertőzés következtében. Az elhullott állatokból a H5N6 vírustörzset mutatták ki éppúgy, mint a várostól nem messze talált vadkacsa-tetemekben. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a hatóság a fertőzött állomány (mintegy 28 ezer jérce) leölését rendelte el.

A közelmúltban az angliai Dorset tartományban elhullott hattyúból, Németországban pedig vadkacsából mutatták ki a madárinfluenza H5N6 vírustörzsét.

De Európa déli részén, Bulgáriában is egyre több helyen azonosították a madárinfluenza jelenlétét. A fertőzés miatt már több mint 400 ezer szárnyast kellett eddig elpusztítani. A madárinfluenza évek óta gondot jelent az országban, de az ideihez hasonló nagy veszteséget még nem okozott. Plovdiv körzete a legfertőzöttebb térség, de elővigyázatosságból az ország teljes területén belül megtiltották a szárnyas állatok piaci árusítását és a madarak vadászatát.

Dél-Afrikában, amelyet a madárinfluenza járvány szintén keményen sújtott 2016-ban, szintén megjelent a vírus. Háztáji baromfiállományokból és az ország nyugati partvidékén elhullott tengeri madarakból a H5N8 törzset izolálták. Ugyanezt a vírustörzset azonosították Szaúd-Arábiában is, Rijád tartományban már hét különböző helyszínen közel félmillió baromfit kellett megsemmisíteni a védekezés érdekében elrendelt kényszerintézkedések miatt.

Indiában varjakból mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét. Az ország keleti részén, az Orissa állambeli Pardeep városában több mint 170 varjú pusztulását jelentették a hatóságoknak. A vírus forrása azonban még nem ismert.

Küzdenek a japán hatóságok is a madárinfluenza járvány megfékezéséért. Már 92 000 csirkét öltek le az ország nyugati részén a magas patogenitású H5N6 madárinfluenza vírustörzs felfedezését követően. Az első kitörést a múlt hét végén Sanuki városban észlelték. A hatóságok gyors intézkedéseket tettek a vírus terjedésének megakadályozása reményében. A fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. Ebben a körzetben a tojások és a baromfi szállítását megtiltották. Japánban egyébként a madárinfluenza járvány 2016 novemberi megjelenése óta már 1,67 millió csirkét kellett elpusztítani.

Dél-Koreában is H5N6 kitörésekről számolt be a hatóság. Az elmúlt héten Dél-Jeolla tartományban több kacsatelepen is megjelent a fertőzés, amelynek következtében 16500 kacsa megsemmisítését rendelték el.
 

 

Forrás: 
World Poultry

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

A Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Pécs közigazgatási területen tartott méhállományokra azonnali hatállyal községi zárlatot rendelt el.

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

A megelőzéssel lehet a legtöbbet tenni a halbetegségek ellen

A halbetegségek kórokozóinak 10-20 százalékát már ismerik az állatorvosok, a többit még nem. A halak a lehalászás, a szállítás és a lerakodás során könnyen megfertőződhetnek, de a gondatlan tógazdák saját maguk is elősegíthetik a betegségek kialakulását.

Súlyosbodik a helyzet Romániában, már tucatnyi megyét érint a sertéspestis

Romániában a korábbi adatokhoz képest kettővel több, tizenkét megyét érint az afrikai sertéspestis, amely már 207 településen van jelen, és csaknem kilencszáz fertőző gócpontról tudnak a hatóságok – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság.

Betiltják a cink-oxidot a sertéstakarmányokban

Túlzott környezetkárosító hatása miatt 2022-re az Európai Unió teljes mértékben betiltja a cink-oxid adalékok felhasználását a sertéstakarmányokban. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is kerül bele ez az ártalmas vegyület a választási malacok takarmányába?

Tiszaföldvári sertéshorror: börtön is lehet a vége a tetemek „elvermelésének”

A vizsgálatok éppen csak elkezdődtek, de a szakértő szerint az állati hullák „elvermelése” a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését súrolják, ami miatt több év börtönt is kaphat a felelős.

Jól alakul a víziszárnyasok eladása

Jól alakul a víziszárnyasok eladása a belföldi és az exportpiacokon, az első félévben a kacsa kivitele megduplázódott, és libánál is jelentős növekedés látható tavalyhoz képest - mondta Fórián Zoltán agrárszakértő, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezetője a Magyar Hírlapnak.

Sertéspestist észleltek Japánban, de nem az afrikait

Több mint negyedszázad elteltével ismét sertéspestist mutattak ki Japánban. A Gifu tartományi központban kimutatott sertéspestis kórokozója a mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint nem azonos a Kínában pusztító afrikai sertéspestis vírusával. Japánban 26 éve nem fordult elő sertéspestis-fertőzés.