0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Több mint félmilliárdot kerestek tavaly a gyűjtögetők

2016-ban megváltozott a gyűjtögetőkre vonatkozó szabályozás, amely folytán könnyebben, csekély adminisztráció mellett tehetnek eleget adójogi kötelezettségeiknek. Megkérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy milyen évet zártak az érintettek 2017-ben.

Tavaly összesen 20,2 millió forintnyi adókötelezettséget vallottak be a vadon gyűjtött termékeket felvásárló vállalkozások – közölte a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV). A  havi kifizetői bevallások alapján, 2017-ben a kérdéses jogcímet illetően a felvásárlók esetében a kapcsolódó összes adókötelezettség alapja 134,6 millió, míg a magánszemélyek terményértékesítésből származó bevétele 538,6 millió forint volt.

A NAV szerint a szabályozás változásának hatása nem számszerűsíthető. A vadon gyűjtött termék, termény értékesítéséből megszerzett jövedelem és az adó bevallására 2016 előtt kizárólag a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallásai szolgáltak. Ezek alapján azonban – számos különböző jogcímen megszerzett jövedelem egyazon mezőben együttesen, elkülöníthetetlen módon történő feltüntetése miatt – nem állapítható meg, hogy mekkora összegben került bevallásra a kérdéses jogcímet illetően bevétel vagy jövedelem, illetve adófizetési kötelezettség.

2016. január 1-jétől változott a vadon gyűjtött termék, termény felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel adóztatása. Ha az értékesítő nem egyéni vállalkozóként vagy nem őstermelőként végzi a tevékenységet, akkor az adót a felvásárlónak kell megállapítania és levonnia a kifizetéskor. Az adó alapja a felvásárlási ár 25 százaléka.

A levont adót a felvásárlónak kell magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként bevallania és befizetnie. A magánszemélyt – ezen tevékenységére tekintettel – bevallás sem terheli. A felvásárlásról két példányban vételi jegyet kell kiállítani, amelyen fel kell tüntetni az értékesítő nevét, adóazonosító jelét, ennek hiányában a természetes azonosítóit és a lakcímét. Ha az értékesítés nem felvásárló részére történik, a bevétel továbbra is a magánszemély önálló tevékenységből származó bevétele, és a bevallásban szerepeltetni kell – tette hozzá a hatóság. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu