Back to top

A szerelemvirág győzött

A Holland Virágiroda (Flower Council of Holland) a szerelemvirágot választotta az Év balkonnövényének. A jellemzően kék, ritkábban fehér virágú növénynek örökzöld és lombhullató változatai is ismertek.

A Év balkonnövénye kitüntető cím odaítéléséről a nemzetközi kertészeti média ismert képviselői (újságírók, bloggerek, vloggerek) döntenek. Tíz jelölt közül választják ki a legmegfelelőbbet. Idén a felhasználók körében még alig ismert remek balkonnövényre, a szerelemvirágra (Agapanthus) esett a választásuk.

A növény tudományos neve (Agapanthus) a görög agape (szerelem) és az anthos (virág) szavakból ered. Dél-Afrikában honos növény, de Ausztráliában, Mexikóban és Dél-Európában is meghonosodott.

Ernyős virágzatai már kinyílás előtt is mutatósak
Fotó: Floradania
A jellemzően kék, ritkábban fehér virágú növénynek örökzöld és lombhullató változatai is ismertek. Lándzsás leveleinek szélessége és a virágszár hossza is fajtánként változó. Balkonokra, teraszokra a zömök, rövid szárú fajtái valók. Ernyős virágzatai már kinyílás előtt is mutatósak, elvirágzásuk után pedig hosszúkás magtokjai is díszítenek. Fagymentes, világos helyen való teleltetéssel, mérsékelt öntözéssel hosszú évekig mutatós balkonnövény.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

FlowerTrials 2018 – élő katalógus

Azoknak az egynyári- és balkonnövény-termelőknek, akik követni szeretnék a legfrissebb trendeket, tilos kihagyni a FlowerTrials négy napját. A Németországban és Hollandiában 32 helyszínen mintegy 60 szaporítóanyag-termelő és nemesítő cég várta immár 15. alkalommal a szakmai közönséget.