0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lovas meséktől az utánpótlás Eb-ig

Berczi Borbála a Talent Program díjlovas csoportjának tagja a kezdetek óta. Az elmúlt évek alatt, ahogy ő meséli, megtapasztalhatta, hogy milyen egy jól szervezett, összetartó közösség tagjának lenni, ahol sok barátra tett szert és jó társaságban vehet részt az edzőtáborokon, amikre mindig örömmel készül.

Simon Szilvia tanítványa hatévesen Sóskúton kezdte a lovaglást Németh Péternél, majd Falusi Eszter volt az oktatója. A lovagláshoz lovakról szóló mesék hozták meg Bori kedvét, az első élmények pedig meghatározták a célkitűzéseket és a terveket:

„A lovaglással először Sóskúton találkoztam, nagyon kicsi voltam. Onnantól kezdve nem tudtak eltéríteni a lovaglástól. Azt szerettem volna, ha mi is ott élünk a lovak között. De azt is sokszor mondtam, hogy vigyünk haza egy lovat, és tartsuk otthon, az udvaron.” 

Eszter irányította Borit Simon Szilviához, akivel nagy egyetértésben és egymásra hangoltan tudnak dolgozni immár három éve. Bori példaképének tekinti az edzőnőt, nagyon jó lovasnak tartja, és különösen becsüli benne, hogy milyen hihetetlen jól kiismeri a lovak személyiségét. 

A kezdetekben a rajtengedélyvizsga, majd a versenyek során a tiszteletkörön való részvétel lett a cél. Szilvi a sikeres vizsgán, illetve az első balatonvilágosi tiszteletkörön is jelen volt, mindkét jelentős mérföldkőnél támogatta a fiatal lovaslányt. Szintén edzői támogatással futott neki Bori az első Talent-felvételinek: „Nagyon szerettem volna bekerülni a Talent Programba. A felvételin nem izgultam, sokat dolgozom azon, hogy az ilyen helyzetekben tudatosan nyugodt maradjak, és ez akkor sikerült is. Az edzőm végig biztatott” – emlékszik vissza.
• Milyen tapasztalatokra tettél szert a Talent Program edzőtáborai során? 

– Megtapasztaltam, hogy milyen nagyszerű egy ilyen jól szervezett, összetartó közösség tagjának lenni. Nagyon sok barátom van a Talenton keresztül, szuper a társaság.

• Melyik edzőtáborokat szeretted jobban? Amikor két hazai edzővel dolgoztatok, vagy a Rockx-féle egyéni edzéseket?

– Az első edzőtáborban még kisebb voltam, akkor dolgoztunk hazai edzőkkel, és azt is nagyon élveztem. Úgy gondolom, hogy ha egyből Johan Rockx az edző, akkor nehéz dolgom lett volna. Aztán jól jött a változatosság, a Rockx-féle egyéni edzések rendkívül hasznosak, nagyon örülök nekik. Johan Rockx nagyon jó edző és szerintem vicces is.

• Hányszor van egy héten edzésed? Hogyan illeszted be a lovaglást a tanulás és egyéb elfoglaltságaid mellé? 

– Most vagyok kilencedikes az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, kémia tagozaton. Jól tanulok, az idegen nyelveket nagyon szeretem, és jól is mennek. Különórára matekból járok.
Heti 4-5 alkalommal lovagolok, iskola után egyből a lovardába megyünk, utána van időm tanulni. Nagyon be van osztva az időm, de nem baj. A családomnak és az edzőmnek is fontos a tanulás, igyekszem helytállni mindenhol.

• Milyen eredményedre, teljesítményedre vagy a legbüszkébb? 
– A tavalyi U16 bajnokságra, ahol a 3. helyen zárhattam.

• Melyik volt a legszínvonalasabb, legrangosabb verseny, amin eddig részt vehettél? 
– A 2017-es korosztályos Európa-bajnokság Hollandiában, amivel egy álmom vált valóra. Minden versenyen nagyon jól érzem magam, mert nagyon jó a közösség, és ez részben a Talent Programnak köszönhető. De tavaly megtapasztalhattam a nemzetközi versenyek hangulatát is, és az fantasztikus. Magyar színekben indulni egy versenyen felemelő érzés.

• Mik a terveid rövidtávon a lovaglással kapcsolatban? 
-Szeretnék idén junior kategóriában versenyezni, és örülnék, ha idén is sikerülne az Eb. 

• És hosszú távon? 

– Sosem szeretném abbahagyni, szeretnék sok versenyen indulni, és minél jobb lenni.

• Milyen lovasnak tartod magad? Mik az erősségeid, gyengeségeid? 

– Ez nehéz kérdés, mert jó lovasnak tartom magam a koromhoz képest, de azt is tudom, hogy még sokat kell fejlődnöm. Erősségem, hogy kitartó vagyok, elszánt és együttműködő. Gyengeségem, hogy nehezen dolgozom fel, ha nem úgy teljesítek, ahogy szerettem volna.

• Véleményed szerint milyen tulajdonságokkal kell bírnia egy hivatásos lovasnak? 

– Mindenképpen fontos a kitartóság, elszántság és az alázatosság. 

• És annak, aki válogatottként képviseli az országot?
– Az előzőek mellett válogatottként az a legfontosabb, hogy az ember akkor is tudjon szívből örülni a csapattársa eredményének, ha neki nem sikerült éppen a maximumot hozni, mert ott nem magunkat képviseljük, hanem az országot.

• A tavalyi szezon során lovat cseréltél. Miért volt erre szükség? Milyen szintről kezdtél el dolgozni az első lovaddal, és meddig jutottatok? 

– Egy pónim volt, de sajnos kinőttem, muszáj volt lovat cserélni. Vele szinte a nulláról kezdtük, a póni akkor mindössze négyéves volt, A osztályban versenyeztem vele.

Hogyan esett a választásotok a jelenlegi lovadra, Don Felicére? 

– Don Felicét úgy választottuk, hogy vele tudtam a legjobban együtt dolgozni, de azért így is sok idő volt, amíg összeszoktunk.

• Hogyan jellemeznéd őt? És vele milyen szinten álltok most?

– Donni egy 14 éves hannoveri, és ő a világ legaranyosabb és legszeretnivalóbb lova. Királyként viselkedik. 2016. szeptember 27-én kaptam, nagyon jó a kapcsolatunk, sokat foglalkozom vele. Hálás vagyok, hogy ő a lovam, és hogy ennyi mindenre megtanított. Rajta kívül nem lovagolok rendszeresen másik lovat, alkalomszerűen ülök csak másikra. Tavaly már L osztályban versenyeztem vele, az idén az M osztály a cél.

• Ki biztatott, támogatott az úton, amit eddig bejártál?

– Anyukám az, aki négy éve minden versenyemen ott van, bár ő nagyon félt engem, mégis meg tud nyugtatni. Apukám is támogat mindenben.

• Milyen céllal készültök a záróvizsgára az idei Talent-szezon során?

– Szeretném a junior csapatfeladatot lovagolni, erre akarok most nagyon jól felkészülni. 

Köszönöm szépen az interjút, Bori, további sikeres felkészülést és eredményes versenyzést kívánok neked!

 

Forrás: Pegazus