Back to top

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

Hazánkban 1949-50-ben alakult meg a gyümölcstermesztési kutatóhálózat a máig működő négy telephelyen, Újfehértón, Érden, Cegléden és Fertődön. Az alapításkor meghatározott célok kisebb-nagyobb módosítással ma is érvényesek, a növényvédelemmel és a tárolási vizsgálatokkal egészültek ki - mondta el Lakatos Tamás, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója. A munkát több mint felerészben a központi költségvetés finanszírozza, 37 százalék a saját bevétel (zömmel szaporítóanyagból és licenszdíjakból), valamint pályázati pénzekből és a Földművelésügyi Minisztérium céltámogatásából gazdálkodik az intézet.

Állami feladatként 6500 tételből álló génbankot tart fenn és kezeli a központi törzsültetvényeket. Erre és a nemesítésre-fajtavizsgálatra fordítják a legtöbb energiát, technológiai kísérletekre a rendelkezésre álló munkaidő ötödét szánják. Sikerágazatnak minősítette az igazgató a cseresznye és meggy fajtanemesítést, a posztharveszt vizsgálatokat, valamint a növényvédelmi kutatásokat, amelyek piaci alapon is folytatható tevékenységek lehetnének. Kérdés azonban, hogy a szűkös anyagi és humán forrásokat hogyan lehet a legjobban kihasználni, hogyan lehet piaci megbízásokat becsatornázni, tovább kell-e szűkíteni a kutatási témákat.

Fotó: Proeftuin Randwijk
Hollandiában egyetlen gyümölcskutatással foglalkozó állomás működik, amit a Fruitconsult szaktanácsadó cég mentett meg, miután megszűnt az állami finanszírozása - mondta el Dirk van Hees. Most a holland gyümölcstermesztő szövetséggel, a Wageningeni Egyetemmel és a CAF szaktanácsadó céggel együtt működtetik, vegyes finanszírozással, amiben kormányzati, tartományi, szponzori és támogatói befizetések mellett saját bevétel is szerepel. Tavaly 2500 látogató fordult meg Randwijkban, ahol a legfontosabb holland kultúrákkal (körte, alma, cseresznye, szilva) foglalkoznak.

Spanyolországban a katalán mezőgazdasági kutatóintézet, az IRTA 20 állomáson közel 800 dolgozóval négy fő területtel foglalkozik: növénytermesztés, állattenyésztés, élelmiszeripar és agroszisztémák, környezeti hatások. Munkáját körülbelül harmadrészben finanszírozza Katalónia, a többit maguk teremtik elő.

Ha nincs privát megbízás, nincs IRTA sem - hangsúlyozta Eliecer López.

Széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, a bevételeik 37 százaléka külföldi forrásból származik. Az ígéretes eredményeket közös vállalatok létrehozásával igyekeznek kiaknázni, vagy a megrendelő teljes egészében állja a költségeket. Gyümölcstermesztéssel a Lleidában működő állomás foglalkozik, fő témáik a fenntartható növényvédelem, a genomika és biotechnológia (amivel a nemesítők keze alá dolgoznak, új technikák kifejlesztésével), és fontos terület a technológia, a szüret utáni tevékenységek fejlesztése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varga Mihály: diverzifikálni kell a gazdaságot

El kell mozdulni attól, hogy a járműipari beruházások adják a gazdasági növekedés alapjait, szükség van más iparágakra, például az élelmiszeriparra is – jelentette ki a Vállalkozók Napján Varga Mihály.

Strukturális okokra vezethetők vissza a gyümölcspiaci gondok

Az idei gyümölcspiaci lehetőségeket még a tavalyi európai fagyhullám befolyásolta, mondta Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mátraházai évértékelő tanácskozásán.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

A hatékonyság növelése a versenyben maradás feltétele

Nemcsak a piaci versenytársak, hanem kézimunkaerő hiánya is szorongatja a zöldség- és gyümölcstermesztőket. Egyedüli kiút a fejlesztés, és hatékonyság fokozása, hangzott el Mátraházán a FruitVeB évértékelő konferenciáján.

Küszöbön az év eleji kiállítási szezon

Az év végi tempóban nem könnyű erre gondolni, ám hamarosan mégis itt a január, és megnyitnak a híres és nagy nemzetközi kertészeti kiállítások Európa-szerte. Ajánlunk néhány érdekes úti célt, kisebb és nagyobb szabású rendezvényt az év első heteire.

Módosítana a földforgalmi előterjesztésen a törvényalkotási bizottság

A föld jövedelemtermelő képességét is figyelembe kell vennie a helyi földbizottságoknak az adásvétel véleményezésekor, erről fogadott el módosító indítványt csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Az alma héjától a magjáig minden része hasznos

Fő almatermő területeink egyik legismertebb városában, Békéscsabán tartotta meg az Agrármarketing Centrum (AMC) idei évi almafogyasztást ösztönző kampányának következő állomását. Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indított promóció során több vidéki nagyvárosban, almapiaccal egybekötött kóstoltatással támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

Vannak még lehetőségek az exportban

Kedvező kamatozású hitelkonstrukciók, biztosítások és egyéb eszközök érhetők el azon a termékkörön belül, amelyekkel az EXIM igyekszik bátorítani a hazai mező- és élelmiszergazdaság résztvevőit az exportpiacokra való kilépésre – hangzott el a témában megrendezett szakmai konferencián Bábolnán.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.