Back to top

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

Hazánkban 1949-50-ben alakult meg a gyümölcstermesztési kutatóhálózat a máig működő négy telephelyen, Újfehértón, Érden, Cegléden és Fertődön. Az alapításkor meghatározott célok kisebb-nagyobb módosítással ma is érvényesek, a növényvédelemmel és a tárolási vizsgálatokkal egészültek ki - mondta el Lakatos Tamás, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója. A munkát több mint felerészben a központi költségvetés finanszírozza, 37 százalék a saját bevétel (zömmel szaporítóanyagból és licenszdíjakból), valamint pályázati pénzekből és a Földművelésügyi Minisztérium céltámogatásából gazdálkodik az intézet.

Állami feladatként 6500 tételből álló génbankot tart fenn és kezeli a központi törzsültetvényeket. Erre és a nemesítésre-fajtavizsgálatra fordítják a legtöbb energiát, technológiai kísérletekre a rendelkezésre álló munkaidő ötödét szánják. Sikerágazatnak minősítette az igazgató a cseresznye és meggy fajtanemesítést, a posztharveszt vizsgálatokat, valamint a növényvédelmi kutatásokat, amelyek piaci alapon is folytatható tevékenységek lehetnének. Kérdés azonban, hogy a szűkös anyagi és humán forrásokat hogyan lehet a legjobban kihasználni, hogyan lehet piaci megbízásokat becsatornázni, tovább kell-e szűkíteni a kutatási témákat.

Fotó: Proeftuin Randwijk
Hollandiában egyetlen gyümölcskutatással foglalkozó állomás működik, amit a Fruitconsult szaktanácsadó cég mentett meg, miután megszűnt az állami finanszírozása - mondta el Dirk van Hees. Most a holland gyümölcstermesztő szövetséggel, a Wageningeni Egyetemmel és a CAF szaktanácsadó céggel együtt működtetik, vegyes finanszírozással, amiben kormányzati, tartományi, szponzori és támogatói befizetések mellett saját bevétel is szerepel. Tavaly 2500 látogató fordult meg Randwijkban, ahol a legfontosabb holland kultúrákkal (körte, alma, cseresznye, szilva) foglalkoznak.

Spanyolországban a katalán mezőgazdasági kutatóintézet, az IRTA 20 állomáson közel 800 dolgozóval négy fő területtel foglalkozik: növénytermesztés, állattenyésztés, élelmiszeripar és agroszisztémák, környezeti hatások. Munkáját körülbelül harmadrészben finanszírozza Katalónia, a többit maguk teremtik elő.

Ha nincs privát megbízás, nincs IRTA sem - hangsúlyozta Eliecer López.

Széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, a bevételeik 37 százaléka külföldi forrásból származik. Az ígéretes eredményeket közös vállalatok létrehozásával igyekeznek kiaknázni, vagy a megrendelő teljes egészében állja a költségeket. Gyümölcstermesztéssel a Lleidában működő állomás foglalkozik, fő témáik a fenntartható növényvédelem, a genomika és biotechnológia (amivel a nemesítők keze alá dolgoznak, új technikák kifejlesztésével), és fontos terület a technológia, a szüret utáni tevékenységek fejlesztése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

GKI: márciusban folytatódott a GKI konjunktúraindex lassú romlása

Míg 2018 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedett, 2019 első negyedévében kis lépésekkel, de folyamatosan csökkent a GKI konjunktúraindexe.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Klímaváltozás: a halak is költöznek

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi fajok a hegyvidékre vándorolnak, Hajdú-Bihar megye termálvizeiben viszont új közösséget találtak a Debreceni Egyetem kutatói.

Talajbaktérium, amelyik növényi anyagból állít elő műanyagot

A kísérletek során fásszárú növények sejtfalában található polimert bontotta le a módosított baktérium és a lebontási folyamatának végterméke egy PDC nevű vegyület lett - ez nagyon hasonlít a polietilén (PET) polimerhez, ám sokkal környezetbarátabb.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.