Back to top

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

Hazánkban 1949-50-ben alakult meg a gyümölcstermesztési kutatóhálózat a máig működő négy telephelyen, Újfehértón, Érden, Cegléden és Fertődön. Az alapításkor meghatározott célok kisebb-nagyobb módosítással ma is érvényesek, a növényvédelemmel és a tárolási vizsgálatokkal egészültek ki - mondta el Lakatos Tamás, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója. A munkát több mint felerészben a központi költségvetés finanszírozza, 37 százalék a saját bevétel (zömmel szaporítóanyagból és licenszdíjakból), valamint pályázati pénzekből és a Földművelésügyi Minisztérium céltámogatásából gazdálkodik az intézet.

Állami feladatként 6500 tételből álló génbankot tart fenn és kezeli a központi törzsültetvényeket. Erre és a nemesítésre-fajtavizsgálatra fordítják a legtöbb energiát, technológiai kísérletekre a rendelkezésre álló munkaidő ötödét szánják. Sikerágazatnak minősítette az igazgató a cseresznye és meggy fajtanemesítést, a posztharveszt vizsgálatokat, valamint a növényvédelmi kutatásokat, amelyek piaci alapon is folytatható tevékenységek lehetnének. Kérdés azonban, hogy a szűkös anyagi és humán forrásokat hogyan lehet a legjobban kihasználni, hogyan lehet piaci megbízásokat becsatornázni, tovább kell-e szűkíteni a kutatási témákat.

Fotó: Proeftuin Randwijk
Hollandiában egyetlen gyümölcskutatással foglalkozó állomás működik, amit a Fruitconsult szaktanácsadó cég mentett meg, miután megszűnt az állami finanszírozása - mondta el Dirk van Hees. Most a holland gyümölcstermesztő szövetséggel, a Wageningeni Egyetemmel és a CAF szaktanácsadó céggel együtt működtetik, vegyes finanszírozással, amiben kormányzati, tartományi, szponzori és támogatói befizetések mellett saját bevétel is szerepel. Tavaly 2500 látogató fordult meg Randwijkban, ahol a legfontosabb holland kultúrákkal (körte, alma, cseresznye, szilva) foglalkoznak.

Spanyolországban a katalán mezőgazdasági kutatóintézet, az IRTA 20 állomáson közel 800 dolgozóval négy fő területtel foglalkozik: növénytermesztés, állattenyésztés, élelmiszeripar és agroszisztémák, környezeti hatások. Munkáját körülbelül harmadrészben finanszírozza Katalónia, a többit maguk teremtik elő.

Ha nincs privát megbízás, nincs IRTA sem - hangsúlyozta Eliecer López.

Széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, a bevételeik 37 százaléka külföldi forrásból származik. Az ígéretes eredményeket közös vállalatok létrehozásával igyekeznek kiaknázni, vagy a megrendelő teljes egészében állja a költségeket. Gyümölcstermesztéssel a Lleidában működő állomás foglalkozik, fő témáik a fenntartható növényvédelem, a genomika és biotechnológia (amivel a nemesítők keze alá dolgoznak, új technikák kifejlesztésével), és fontos terület a technológia, a szüret utáni tevékenységek fejlesztése.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A márciusi fagy nem kímélte a gyümölcsösöket

Kevesebb és drágább kajszi- és őszibarack, valamint cseresznye teremhet idén. A zöldségféléket sincsenek biztonságban, ott a belvíz okozhat gondot.

Egyetértés az agrárcsúcson

Az agrárminiszterek Tanácsa is erős, pénzügyi forrásait megőrző Közös Agrárpolitikát szeretne látni 2020 után – mondta el lapunknak Fazekas Sándor a tanácsülést követően.

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

A giliszták kedvelik a marsi talajt

Két fiatal földigiliszta az első bizonyíték arra, hogy a faj képes szaporodni a Marsról származó földben. Egy biológus fedezte fel őket egy marsi talaj szimuláció során. Ezek a kísérletek kritikus fontosságúak, mivel annak a lehetőségét vizsgálják, hogy képes lenne-e az emberiség életben maradni a vörös bolygón úgy, hogy megtermeli a saját élelmiszerét a marsi talajon.

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

Tovább csökkenhet a sertésár

Eltérő trendeket rajzol fel a világ sertéspiacának elemzésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), a legfőbb megállapítás azonban az, hogy a kínálat bővülése és az árak csökkenése várható a közeljövőben.

Most kell pénzt tenni az agráriumba!

Technikai elemzésekből vezeti le az Investopedia az egyes termények drágulását. A portál elsősorban a brókerekhez szól, de amennyiben igazuk van, úgy az a termelők számára is jó hír lehet.

Díjazták az agrárszakma nagyjait

Máig ható erőt ad 1848 példamutatása. A magyarság összefogása nehéz helyzetben olyan példa, amely a mai napig a nemzet számára fontos összetartó kapocs, megkerülhetetlen kiindulópont – mondta Fazekas Sándor a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén, ahol állami és miniszteri kitüntetéseket adott át.

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében a termelők az idén is igényelhetnek támogatást a téli fagykárok után, figyelmeztet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Extrém drágulás és árcsökkenés lassítja a termelői árak emelkedését

Januárban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése, ezA termelői árak 2,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a növényi termékek árának 2,6 és az élő állatok és állati termékek árának 1,4 százalékos növekedéséből eredően - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).