0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A gyümölcskutatás finanszírozása itthon és Nyugat-Európában

A gyümölcstermesztés és a hajtató zöldségtermesztés közt óriási szakadék tátong, kevés használható külföldi tudás érkezik a gyümölcsösökbe, és a támogatási rendszer olyanok fennmaradását is garantálja, amelyeknek már nem kellene működniük. A fejlődéshez alapvetően fontos lenne a hatékony, gyakorlatorientált kutatás - hangzott el a Zsendülés 2018 konferencián.

Hazánkban 1949-50-ben alakult meg a gyümölcstermesztési kutatóhálózat a máig működő négy telephelyen, Újfehértón, Érden, Cegléden és Fertődön. Az alapításkor meghatározott célok kisebb-nagyobb módosítással ma is érvényesek, a növényvédelemmel és a tárolási vizsgálatokkal egészültek ki – mondta el Lakatos Tamás, a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója. A munkát több mint felerészben a központi költségvetés finanszírozza, 37 százalék a saját bevétel (zömmel szaporítóanyagból és licenszdíjakból), valamint pályázati pénzekből és a Földművelésügyi Minisztérium céltámogatásából gazdálkodik az intézet.

Állami feladatként 6500 tételből álló génbankot tart fenn és kezeli a központi törzsültetvényeket. Erre és a nemesítésre-fajtavizsgálatra fordítják a legtöbb energiát, technológiai kísérletekre a rendelkezésre álló munkaidő ötödét szánják. Sikerágazatnak minősítette az igazgató a cseresznye és meggy fajtanemesítést, a posztharveszt vizsgálatokat, valamint a növényvédelmi kutatásokat, amelyek piaci alapon is folytatható tevékenységek lehetnének. Kérdés azonban, hogy a szűkös anyagi és humán forrásokat hogyan lehet a legjobban kihasználni, hogyan lehet piaci megbízásokat becsatornázni, tovább kell-e szűkíteni a kutatási témákat.

Hollandiában egyetlen gyümölcskutatással foglalkozó állomás működik, amit a Fruitconsult szaktanácsadó cég mentett meg, miután megszűnt az állami finanszírozása – mondta el Dirk van Hees. Most a holland gyümölcstermesztő szövetséggel, a Wageningeni Egyetemmel és a CAF szaktanácsadó céggel együtt működtetik, vegyes finanszírozással, amiben kormányzati, tartományi, szponzori és támogatói befizetések mellett saját bevétel is szerepel. Tavaly 2500 látogató fordult meg Randwijkban, ahol a legfontosabb holland kultúrákkal (körte, alma, cseresznye, szilva) foglalkoznak.

Spanyolországban a katalán mezőgazdasági kutatóintézet, az IRTA 20 állomáson közel 800 dolgozóval négy fő területtel foglalkozik: növénytermesztés, állattenyésztés, élelmiszeripar és agroszisztémák, környezeti hatások. Munkáját körülbelül harmadrészben finanszírozza Katalónia, a többit maguk teremtik elő.

Ha nincs privát megbízás, nincs IRTA sem – hangsúlyozta Eliecer López.

Széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, a bevételeik 37 százaléka külföldi forrásból származik. Az ígéretes eredményeket közös vállalatok létrehozásával igyekeznek kiaknázni, vagy a megrendelő teljes egészében állja a költségeket. Gyümölcstermesztéssel a Lleidában működő állomás foglalkozik, fő témáik a fenntartható növényvédelem, a genomika és biotechnológia (amivel a nemesítők keze alá dolgoznak, új technikák kifejlesztésével), és fontos terület a technológia, a szüret utáni tevékenységek fejlesztése.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu