0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A hím zöld, a tojó piros

A nemespapagájok még másfél évtizeddel ezelőtt szinte beszerezhetetlen álommadarai voltak a magyar állatbarátoknak, mára viszont gyökeresen megváltozott a helyzet. Napjainkra hazai tenyészetekből is elérhetővé vált ez a különleges fajta.

Az ezredfordulóig ugyanis csak a Nyugat-Európában szaporított állatok jutottak el hozzánk, melyek az ottani árszint miatt bizony megfizethetetlenek voltak számunkra. Viszont 2001 és 2003 között Délkelet-Ázsiából, főként Thaiföldről és Malajziából mintegy kétszáz példány érkezett az országba, melyek egy részéből kiváló tenyészállat vált: mára a hazai szaporulat nemcsak hogy kielégíti az igényeket, hanem már vékonyabb pénztárcájú madarászok is hozzájuthatnak szép példányaikhoz. Mégse ilyen tollassal kezdjük a papagájtartást, hiszen áruk még így is százezer forint körüli összeg – tanulópénznek ez túl sok.

A nemespapagáj jellegzetessége, hogy a hímek és tojók közötti különbség oly nagy, hogy a kutatók sokáig azt hitték, két külön faj egyedeiről van szó. Ez a nézet több mint egy évszázadon keresztül uralta a tudományt. Pedig csak az ivari kétalakúság, az ivari dimorfizmus iskolapéldájának esete áll fenn: a hímeken a smaragdzöld a legjellemzőbb szín, a tojók testének legnagyobb felületét élénkvörös tolltakaró borítja.

Indonézia keleti szigeteitől Északkelet-Ausztráliáig mintegy Európányi területet népesítenek be, ahol mintegy kilenc alfajuk alakult ki. Ezek közül van olyan, melyeknél a tojó hasa türkizkék, míg a legritkábbnál teljesen vörös. Ez utóbbi oly ritka, hogy a madártartók akár a szokásos ár huszonötszörösét is kifizetik érte.

Ez a faj párválasztó, tehát általában nem elég egy hímet egy nősténnyel összezárnunk. Bizony, ha nem szimpatizálnak, hiábavaló minden igyekezet, tojásrakásra nem lehet számítani. Ha viszont harmonizálnak, gyakran etetik, tollásszák egymást, s – a madárvilágban szokatlan módon – akár öt-tíz percen keresztül is párzanak. A tojó általában két fehér tojást rak, melyet ő ül, míg párja eteti, s általában huszonnyolc-harminc nap után kelnek ki a fiókák, melyek tíz-tizenkét hetes korukban hagyják el a költőládát. Ma már a nemespapagájnak is több színváltozata megjelent, így ismeretesek teljesen kék példányok is, elsősorban Hollandiában.

Forrás: Kistermelők Lapja/magyarmezogazdasag.hu