Back to top

Együttműködő kertészeteket keres az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez keres partnereket. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a nemzetközi SavingFood projekt keretében, másodszüretek szervezésébe kezd, amely során a betakarítás után a földeken maradó, fogyasztásra alkalmas, de valamiért nem eladható zöldségeket és gyümölcsöket takarítják be a termőterületről. Ezt követően az Élelmiszerbank országos partnerhálózatának bevonásával megszervezik a kiosztást a környékbeli nélkülözőknek. A másodszüret reneszánszát éli Nyugat-Európában, és az ottani sikeres tapasztalatok alapján szeretné az Élelmiszerbank itthon is meghonosítani a szervezett másodszüreteket - írja közleményében az egyesület.

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez keres együttműködő kertészeteket
Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez keres együttműködő kertészeteket
Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Másodszüretre akkor kerülhet sor, ha a termelőnél van olyan termény, amit már nem tud gazdaságosan betakarítani. Például rendelésen felüli, esztétikai vagy minőségi hibás tétel. A másodszüret a termelő számára azért hasznos, mert a megtermelt értékes termények nem vesznek kárba, és az enyészet helyett olyan emberek asztalára kerülnek, akik számára ez óriási segítséget jelent.

Emellett az átadott élelmiszerek adománynak minősülnek, így ezek kapcsán adókedvezmény érvényesíthető, az átadott érték 120 százalékával csökkenthető a társasági adóalap ha cégről van szó.

Az Élelmiszerbank országos partnerhálózata segítségével megszervezi a másodszürethez szükséges csapato(ka)t és biztosítja a szükséges eszközöket is (szerszámok, csomagolóanyag, ládák stb.), elszállítja és eljuttatja a terményeket nélkülöző családoknak. A programban résztvevő termelő a sikeres kiosztásról visszajelzést kap, az átadót az Élelmiszerbank honlapján támogatóként feltünteti, és igény esetén anyagokkal segíti az adományozó egyéb kommunikációs tevékenységét is.

Az Élelmiszerbank várja olyan mezőgazdasági szereplők, termelők jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyanok jelentkezését is várják, akik információkkal, kapcsolatokkal tudnak segíteni. Az akció megszervezését Magyarországon bárhol vállalják.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A szervezet célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat.

Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

Az Élelmiszerbank elérhetősége: elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu, 1/261-3991, www.elelmiszerbank.hu

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Végre! Nem barnul a saláta vágási felülete

A zöldségek közül – a szó szoros értelmében – a salátafélék választéka a legszínesebb. Már a hagyományos fejes salátából is megjelentek a piros levelűek, a lollo, a tögylevelű, a batávia, a római típusból pedig szinte követhetetlen a választék bővülése. A salátafogyasztás divatos, és a vásárlók nagy örömére, az utóbbi években folyamatosan újabb típusok bővítik a kínálatot.

Trendivé kell tenni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Lezárult az Európai Friss Kalandok programsorozata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet közös kampányának célja, hogy a kisgyermekes családok körében növelje a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségét.

Növényvédelmi előrejelzés – jön a mezei pocok

A mezei pocok ez idáig sem a szántóföldön, sem pedig a gyümölcsös ültetvényekben nem okozott gondot. Most azonban fordulat állt be, mindenütt aktivizálódását lehet megfigyelni. Jelentős, gócos kolóniák alakultak ki a füvesített sorközökben, ahol semmi sem gátolja a szaporodását.

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

FruitVeB: a zöldségtermés a tavalyihoz hasonlóan, 1,9 millió tonna körül lehet

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

A pálinkák ágyazáshoz is magyar gyümölcs kell

Új aszalóüzemet épített saját beruházásban az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde, amelyet szerdán, nyílt nap keretében adnak át - tájékoztatta a cég az MTI-t.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.