Back to top

Együttműködő kertészeteket keres az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez keres partnereket. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a nemzetközi SavingFood projekt keretében, másodszüretek szervezésébe kezd, amely során a betakarítás után a földeken maradó, fogyasztásra alkalmas, de valamiért nem eladható zöldségeket és gyümölcsöket takarítják be a termőterületről. Ezt követően az Élelmiszerbank országos partnerhálózatának bevonásával megszervezik a kiosztást a környékbeli nélkülözőknek. A másodszüret reneszánszát éli Nyugat-Európában, és az ottani sikeres tapasztalatok alapján szeretné az Élelmiszerbank itthon is meghonosítani a szervezett másodszüreteket - írja közleményében az egyesület.

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez keres együttműködő kertészeteket
Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez keres együttműködő kertészeteket
Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Másodszüretre akkor kerülhet sor, ha a termelőnél van olyan termény, amit már nem tud gazdaságosan betakarítani. Például rendelésen felüli, esztétikai vagy minőségi hibás tétel. A másodszüret a termelő számára azért hasznos, mert a megtermelt értékes termények nem vesznek kárba, és az enyészet helyett olyan emberek asztalára kerülnek, akik számára ez óriási segítséget jelent.

Emellett az átadott élelmiszerek adománynak minősülnek, így ezek kapcsán adókedvezmény érvényesíthető, az átadott érték 120 százalékával csökkenthető a társasági adóalap ha cégről van szó.

Az Élelmiszerbank országos partnerhálózata segítségével megszervezi a másodszürethez szükséges csapato(ka)t és biztosítja a szükséges eszközöket is (szerszámok, csomagolóanyag, ládák stb.), elszállítja és eljuttatja a terményeket nélkülöző családoknak. A programban résztvevő termelő a sikeres kiosztásról visszajelzést kap, az átadót az Élelmiszerbank honlapján támogatóként feltünteti, és igény esetén anyagokkal segíti az adományozó egyéb kommunikációs tevékenységét is.

Az Élelmiszerbank várja olyan mezőgazdasági szereplők, termelők jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyanok jelentkezését is várják, akik információkkal, kapcsolatokkal tudnak segíteni. Az akció megszervezését Magyarországon bárhol vállalják.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A szervezet célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat.

Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

Az Élelmiszerbank elérhetősége: elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu, 1/261-3991, www.elelmiszerbank.hu

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A márciusi fagy nem kímélte a gyümölcsösöket

Kevesebb és drágább kajszi- és őszibarack, valamint cseresznye teremhet idén. A zöldségféléket sincsenek biztonságban, ott a belvíz okozhat gondot.

30 millió európai iskolás kapott egészséges élelmiszereket

Mintegy 30 millió gyerek kapott gyümölcsöt, zöldséget és tejet a 2016–2017-es tanévben egy uniós iskolaétkeztetési program keretében Európa-szerte - derült ki az Európai Bizottság múlt hét csütörtökön ismertetett jelentéséből.

Jelentősen nőtt a sertéshúsfogyasztás

Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a KSH adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII. abádszalóki böllérfesztiválon.

Szalmonellás bioterméket vontak ki a forgalomból

A Nébih információi szerint a Lidl áruházlánc minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül kivonta a forgalomból Golden Sun Bio amaránt, 500g-os termékét, mivel az szalmonellával szennyezett lehet.

Chilipaprika-vetésre felkészülni! De mi is az a Scoville-skála?

Mostanában érdemes elvetni a magot az ablakpárkányon nevelt chilipaprika-palántához. Egyre több helyen lehet mindenféle különlegességek vetőmagját beszerezni, még olyan csípősekét is, amelyek termését gumikesztyű nélkül nem ajánlott megfogni. A „híresen” erős magyar csípős paprikák ugyanakkor világviszonylatban legjobb esetben is csak a középmezőny alját képviselik, bár ez talán nem is baj.

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

Narancsbor vagy borostyánbor? A grúz kvevri-borkészítés titkai

Grúziában, a borászat őshazájában a mai napig egy ősi technológiát használva készül a bor. Ez a kvevri-technológia, mely során a pincékben leásott agyagedényekben érlelik a bort. És ez csak egyik annak a számos különlegességnek, ami a nálunk "narancsbornak" nevezett italt jellemzi. Ez az elnevezés azonban megtévesztő, mivel nem a bor alapanyagára, hanem a színére utal.

A-vitamin a tejallergia ellen

A laktóz-intoleranciával szemben tejallergiánál maga az immunrendszer reagál határozott immunválasszal a tejfehérjékre. A Bécsi Egyetemen zajló kutatásban kimutatták, hogy a tehéntej egyik alkotóeleme önmagában képes segíteni az immunreakció megakadályozását.

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében a termelők az idén is igényelhetnek támogatást a téli fagykárok után, figyelmeztet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Ésszel és mértékkel – medvehagyma kisokos

Szokatlanul korán kezdődik az idei medvehagymaszezon. A nyersen fogyasztva és ételek összetevőjeként is rendkívül népszerű gyógynövény Magyarországon sok helyen megtalálható. Gyűjtésének azonban van néhány szabálya, amelyet az egészségünk és a pénztárcánk védelme érdekében fontos betartani!