Back to top

Együttműködő kertészeteket keres az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez keres partnereket. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a nemzetközi SavingFood projekt keretében, másodszüretek szervezésébe kezd, amely során a betakarítás után a földeken maradó, fogyasztásra alkalmas, de valamiért nem eladható zöldségeket és gyümölcsöket takarítják be a termőterületről. Ezt követően az Élelmiszerbank országos partnerhálózatának bevonásával megszervezik a kiosztást a környékbeli nélkülözőknek. A másodszüret reneszánszát éli Nyugat-Európában, és az ottani sikeres tapasztalatok alapján szeretné az Élelmiszerbank itthon is meghonosítani a szervezett másodszüreteket - írja közleményében az egyesület.

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez keres együttműködő kertészeteket
Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez keres együttműködő kertészeteket
Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Másodszüretre akkor kerülhet sor, ha a termelőnél van olyan termény, amit már nem tud gazdaságosan betakarítani. Például rendelésen felüli, esztétikai vagy minőségi hibás tétel. A másodszüret a termelő számára azért hasznos, mert a megtermelt értékes termények nem vesznek kárba, és az enyészet helyett olyan emberek asztalára kerülnek, akik számára ez óriási segítséget jelent.

Emellett az átadott élelmiszerek adománynak minősülnek, így ezek kapcsán adókedvezmény érvényesíthető, az átadott érték 120 százalékával csökkenthető a társasági adóalap ha cégről van szó.

Az Élelmiszerbank országos partnerhálózata segítségével megszervezi a másodszürethez szükséges csapato(ka)t és biztosítja a szükséges eszközöket is (szerszámok, csomagolóanyag, ládák stb.), elszállítja és eljuttatja a terményeket nélkülöző családoknak. A programban résztvevő termelő a sikeres kiosztásról visszajelzést kap, az átadót az Élelmiszerbank honlapján támogatóként feltünteti, és igény esetén anyagokkal segíti az adományozó egyéb kommunikációs tevékenységét is.

Az Élelmiszerbank várja olyan mezőgazdasági szereplők, termelők jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyanok jelentkezését is várják, akik információkkal, kapcsolatokkal tudnak segíteni. Az akció megszervezését Magyarországon bárhol vállalják.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A szervezet célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítsük az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkenését Magyarországon. Az Élelmiszerbank működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat.

Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, amelyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is.

Az Élelmiszerbank elérhetősége: elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu, 1/261-3991, www.elelmiszerbank.hu

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Sokat hoz a konyhára a csipszadó

Idén 57 milliárd forint bevételt jelent a népegészségügyi termékadó (amelyet csipszadónak is neveznek) az egészségügyi ágazatnak - közölte Joó Tamás egészségügyi közgazdász hétfő este az M1 aktuális csatornán.

Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” leveskockákban

Zellert találtak a „zellert nem tartalmazó” felirattal ellátott dennree leveskocka és szárított zöldségkeverék termékekben. A Nébih – német riasztás alapján – a RASFF-on keresztül értesült a problémáról.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Bezár a román Nestlé üzem, Magyarországra költözhet?

A svájci Nestlé élelmiszeripari csoport bezárja egyetlen romániai üzemét Temesváron, így 388 ember marad állás nélkül - jelentette be pénteken a vállalat.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Újra lendületben a gyulai húsipar

Az elmúlt esztendőben rekordmennyiségű árbevételt, több mint hatmilliárd forintos forgalmat ért el a helyi önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft., mely immár másfél évszázados tradíciókkal bír. Még 1868-ban jött létre Gyulán az a vágóhíd, melytől számíthatjuk a húsüzem meglétét is.

A világ 10 legtáplálóbb étele

Egy új tanulmányban koreai kutatók több mint 1000 nyers élelmiszer elemzését követően rangsorolták azokat az összetevőket, amelyek a legkiegyensúlyozottabbá teszik a napi tápanyag szükségletet. Meglepő eredményeket találtak.

Vigyünk elég rostot a szervezetünkbe!

Kisebb az esélye, hogy különböző betegségek, mint például szívproblémák alakulnak ki, ha megfelelő mennyiségű rostot viszünk szervezetünkbe – derült ki egy friss kutatásból.