Back to top

Folytatódik a kisüzem, nagyüzem harca

A budapesti Horizont kézműves söröket gyártó főzde együttműködést kötött a Carlsberggel. Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke szerint ezzel nincs baj, sokkal nagyobb gond, hogy a multinacionális vállalatok nem engedik a kisüzemi társaságokat érvényesülni.

A közelmúltban látott napvilágot a hír, hogy egy hazai kisüzemi sörgyártó, a Horizont megállapodást kötött a nemzetközi Carlsberggel: a sörmulti terjeszti a kézműves termékekért felelős vállalkozás felsőerjesztésű Delight IPA-ját, valamint a többi árucikkét is feltünteti a kínálatában. A dán forgalmazó képviselői egy fesztiválon találkoztak a Horizont söreivel, ezután kezdeményezték a kapcsolatfelvételt. Mint ismeretes anno a Carlsberg is úttörő, kézműves filozófiával indult, hozzájuk köthető az első lager élesztő.

„Gratulálni kell nekik, ügyesek. Én is örülnék neki, ha a saját sörfőzdémmel tudnék ilyen megállapodást kötni”

– nyilatkozta lapunknak Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. Hozzátette, a Magyarországon letelepedett multicégekre pont az ellenkező hozzáállás a jellemző, a kisebb vállalkozásokat megpróbálják ellehetetleníteni, éppen ezért az együttműködés a Horizont és a Carlsberg között üdvözítő.

Ugyanakkor a kisüzemi sörfőzdék pont azzal szeretnének különbözni a multinacionális gyártóktól, hogy a termékeik ízletesebbek, minőségibbek. Ennek tükrében érdekes ez az együttműködés, kérdés, hogy ez nem fog-e rontani a Horizont megítélésén. „Magyarországon van egy ilyen beidegződés, amely nem minden alap nélküli, ugyanis ha találkozunk egy licencsörrel, akkor azt látjuk, hogy azok nem egyeznek meg azzal a termékkel, amelyet az adott cég otthon gyárt.

Ugyanakkor én azt gondolom, hogy ezt a hibát nem fogja elkövetni sem a Horizont, sem bármely más kisebb vállalkozás.

Ettől nem kell félni, ez nem lesz kihatással a minőségre és szerintem a megítélésre sem” – nyilatkozta Gyenge Zsolt.

Mindazonáltal annak tükrében nem meglepő az együttműködés, hogy a nagyobb gyártók kezdik felismerni a fenyegetést, illetve a lehetőséget a kézműves sörökben, bár eddig ezt a rést saját, prémiumtermékekkel próbálták meg befoltozni. „Próbálnak hasonlítani. Régen volt a sör, az ember bement az áruházba, levette a polcról. Címkétől függetlenül körülbelül ugyanahhoz a minőséghez jutott hozzá. Ember legyen a talpán, aki meg tudta különböztetni annak idején ezeket a söröket.” – mesélte az elnök.

Hangsúlyozta, a kisüzemi sörfőzdék megjelenésével rengeteg típusú sör jelent meg a piacon, erre legjobb példa, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szervez áprilisban egy versenyt, amelyre 32 kategóriában lehet nevezni.

 

Véleménye szerint a multinacionális cégek kezdik érezni az eladásaikon a kézműves főzdék jelenlétét, ezért kezdenek a kisüzemi sörökre hajazó termékeket készíteni, forgalmazni. „A 18-19. században rengeteg féle sört – ipa-kat, portereket - készítettek, amelyek a 20. században eltűntek. Ezeket hozták vissza a kézműves sörök, amely trendre a nagyobb társaságok is ráakarnak csatlakozni” – szögezte le.

Gyengének egyébként ezzel nincs problémája.  Úgy látja azonban, hogy a nagy üzemi sörfőzdék visszaélnek a pozíciójukkal és nem engedik a kisüzemeket a piacra jutni, annak ellenére, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015-ben erre kötelezte őket. Azt nem tudta megmondani, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a prémium, kézműves sörre hasonlító termékeik milyen eljárással készülnek,

de úgy érzi – mint két sörfőző tulajdonosa – ezek neki nem konkurenciái.

2017 szerinte változó eredményességű volt: „Ha a nagy sörgyárak betartották volna azon vállalásukat, amelyet a GVH felé és ezáltal felénk tettek, akkor sokkal nagyobb lehetett volna a növekedésünk.

Nagyon várunk a kormányzattól egy rendeletet, hogy komoly változás történjen ezen a téren.

Így is volt bővülés, amely annak köszönhető, hogy változnak a fogyasztói szokások. Egyre többen nyitnak az új ízekre és el tudnak vonatkoztatni attól, amit eddig sörnek gondoltak. Ezeknek a fogyasztóknak köszönhetően 2017-ben megduplázódott a kisüzemi sörgyártók által költségvetésbe befizetett jövedéki adó - tette hozzá. 
 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem nyit több üzletet a SPAR a benzinkutakon

A töltőállomásokon keresztüli terjeszkedést még 2015-ben, a vasárnapi boltzár ideje alatt kezdte el a társaság. Ugyanakkor hiába jelentette be a cég, hogy több mint 20 milliárdért hajt végre beruházást Magyarországon az idén, úgy néz ki, ez nem hat ki a kutakra.

Már lehet pályázni az új védjegyre, az Érték és Minőség Nagydíjra

A Kárpát-medence és az anyaország legkiválóbb szolgáltatásai és árui új védjeggyel szerezhetnek maguknak kitüntető figyelmet ezentúl: az Érték és Minőség Nagydíj váltja ugyanis az 1998-ban bevezetett, Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyet. Az idén először meghirdetett Érték és Minőség Nagydíj Pályázatra 47 főkategóriában lehet jelentkezni, méghozzá május 25-ig.

Csökkenthető-e az élelmiszerhulladék mennyisége?

Hogyan csökkenthető az élelmiszerhulladék mennyisége, mi, hogyan és mire hasznosítható - többek között erről egyeztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) első kerekasztalbeszélgetésének résztvevői. A hatóság egyébként az élelmiszerláncban előforduló aktuális és fontos kérdések megvitatása, valamint a felmerülő problémák megoldása érdekében indított fórumsorozatot.

Szikvíz-gyártásba fogtak Tiszaigaron

 Szikvíz-és üdítőgyártó üzemet adott át szerdán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigaron az API-GAR Szociális Szövetkezet. A szódagép óránként 1000 liter szikvizet, a palackozó gép 150-350 palackot készít, a termékeket a környező településeken szeretnék értékesíteni.

A húsipar húzta legjobban a januári ipari termelést

Az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal meghaladta januárban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,7 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján.

Tovább koncentrálódik a hazai élelmiszergazdaság

Az élelmiszer-termelésben részt vevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi beszámolói alapján elmondható, hogy a mező- és erdőgazdálkodók, valamint az élelmiszer-iparosok financiális helyzete javult 2016-ban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) beszámolója szerint az élelmiszer-gazdasági vállalkozások adózás előtti eredménye meghaladta a 250 milliárd forintot.

Húsvéti rekordforgalomra készülnek a boltok

Erős bevételnövekedést várnak a láncok húsvétkor a sonka, a tojás, a kalács és az édességek iránti kiemelt kereslet miatt. Egyesek mérlegelik a nyitvatartás meghosszabbítását, mások kitartanak a megszokott záróra mellett - írja hétfői számában a Világgazdaság.

Fellendülés a magyar csokoládéiparban

A magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el, egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves termék - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken, a szerencsi gazdafórum előtt tartott sajtótájékoztatón.

Szépen nőtt az agrárcégek bevétele 2016-ban

Az élelmiszer-termelésben résztvevő gazdálkodó szervezetek 2016-os pénzügyi elemzését tette közzé az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az élelmiszeripari szakágazatok eredménykategóriái pozitívan változtak az előző évi eredményekhez képest.

Mióta sörízű, az alkoholmentes is jobban fogy

Tavaly 25 százalékkal 114 ezer hektoliterre nőtt az alkoholmentes sörök fogyasztása Magyarországon a Magyar Sörgyártók Szövetségének előzetes adatai szerint, vagyis csaknem 23 millió korsóval fogyott e változatból. Igaz, a mennyiség így sem éri el a hazai sörpiac 2 százalékát.