Back to top

Idén is különleges volt az Oscar-menü

Az évszázad legnemesebb nedűjébe, Piper-Heidsieck Champagne-ba fojthatták örömüket vagy bánatukat az idei, 90. Oscar-díj átadó gála nyertesei, illetve vesztesei.

A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból, közöttük a különleges, 2002-es évjáratú Rare (ritka) cuvée-vel. A különlegesség mellett a kormányzói bálon idén is színre léptek a tavaly debütált Coppola-borok. Közel 2400 palack bort szolgáltak föl a híres filmrendező borászatának remekeiből, így például kifejezetten a 90. Oscar-díj átadóra palackozott Director’s Cut Oscars 90th Edition tételből, valamint a nem kevésbé különleges 2005-ös Director’s Cut Sauvignon Blanc és Director’s Cut Chardonnay, a 2016-os Francis Coppola Reserve Pinot Noir és a 2014-es évjáratú Archimedes fantázianevű borokból. Az Archimedes egy Cabernet Sauvignon-hangsúlyos bordói házasítás, amely Knights Valley termőhelyről származó Cabernet Franc-ot is tartalmaz. Nevét a Keresztapa-filmek rendezőjének nagybátyjáról kapta.

A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból
A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból

A díjátadó gála utáni hivatalos partin, a kormányzó bálján a különleges italok mellett számos különleges étel is szerepet kapott. Az eseményen közel ötven kilogramm Szent Jakab kagylót, 400 pizzát, 250 homárt, 6500 faszénen sült lepényt, közel 140 kilogramm japán Miyazaki Wagyu borjústake-et, ezer hibiszkuszvirágot, 15 kilogramm kaviárt valamit 7000 miniatűr, Oscar-szobrocskát formázó csokoládét is fölszolgáltak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tájértékek és turizmus az Etyek-Budai borvidéken

A turisztikai márka felépítésének etyeki tapasztalatairól jelent meg tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legújabb számában. A szerzők célkitűzései között szerepelt a táj, a tájelemek, a tájértékek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata az Etyek-Budai borvidék borturizmusának tükrében.

Legendás borok kalapács alatt

A becsült ár több mint ötszöröséért, 34,5 millió svájci frankért (9,64 milliárd forint) keltek el a legendás francia borász, a néhai Henri Jayer saját pincéjéből származó burgundi borok, köztük a világ legdrágábbjai közé tartozó palackok egy svájci aukción.

Borok és lekvárok megmérettetése

Idén már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt szervezték meg a szlovákiai Peszekteregnyén. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul.

Még emlékeznek az '53-as aszályra: hatvan éve együtt borászkodnak

Hagyományos gyalogmunka a szőlőben, fahordók kénezése a pincében: a nyolcvanhárom éves Kern János és hetvenhét éves felesége még ma is művel egy kis darab szőlőt. A vegyszer nélküli borkészítés utolsó képviselői közé tartoznak Pakson.

Kékfrankos: köszönjük Napóleon

Az Agrárminisztérium immár hagyományt teremtve, a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Ennek jegyében megjelent a Kékfrankos Borkiválóság Könyve 5 ezer példányban magyar és angol nyelven.

Robot ajánl borokat az Auchan-nál

Elbeszélgethetünk otthonunkban egy robottal a borászat árnyalatnyi érdekességeiről és azonnal rendelhetünk valami különlegességet – legalábbis Franciaországban, ugyanis a Google és az Auchan elindította első hangvezérlésű cset-robotját.

Rekordszámú nevezés az ország büszkesége címre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett 39. Országos Borversenyre (OBV) idén a 2017. évi rekordnál is 25 százalékkal több, 770 mintát neveztek a borászatok. A hazai és nemzetközi szakértőkből álló 50 fős zsűri június 8-9. napjain bírálja el a térségi borversenyeken már eredményesen szerepelt borokat és pezsgőket. Az idei verseny mottója: „Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!”.

Harmadjára is felmérik a borvásárlási szokásokat

Harmadik alkalommal indult el májusban a Nagy Bor Teszt, amely az ország legnagyobb online boros felmérése. Ezzel a kutatók az internetet használók borvásárlási és borfogyasztási szokásait elemzik.

Korai szőlőszüret lesz a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Akár egy kimondottan korai szüretet is előre vetíthet Tokaj-Hegyalján az idei év, hiszen a szőlő érési folyamata az átlagosnál hetekkel előrébb tart. Tavasszal a szőlő fakadása egy kicsit késett, de a szokatlanul meleg tavaszi időjárásnak köszönhetően a növény fejlődése nagyon felgyorsult.

Dubicz borok a Szigeten

„Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm”- hangzott el egy Budapesten tartott tájékoztatón, hogy idén is a Borháló lesz a vendéglátó egységek kizárólagos borbeszállítója a Sziget Kft. nyári rendezvényein. A tisztán is élvezetes, vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a fesztiválok vörös cuvée-je a Borháló és a Dubicz Borászat közös alkotása.