Back to top

Idén is különleges volt az Oscar-menü

Az évszázad legnemesebb nedűjébe, Piper-Heidsieck Champagne-ba fojthatták örömüket vagy bánatukat az idei, 90. Oscar-díj átadó gála nyertesei, illetve vesztesei.

A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból, közöttük a különleges, 2002-es évjáratú Rare (ritka) cuvée-vel. A különlegesség mellett a kormányzói bálon idén is színre léptek a tavaly debütált Coppola-borok. Közel 2400 palack bort szolgáltak föl a híres filmrendező borászatának remekeiből, így például kifejezetten a 90. Oscar-díj átadóra palackozott Director’s Cut Oscars 90th Edition tételből, valamint a nem kevésbé különleges 2005-ös Director’s Cut Sauvignon Blanc és Director’s Cut Chardonnay, a 2016-os Francis Coppola Reserve Pinot Noir és a 2014-es évjáratú Archimedes fantázianevű borokból. Az Archimedes egy Cabernet Sauvignon-hangsúlyos bordói házasítás, amely Knights Valley termőhelyről származó Cabernet Franc-ot is tartalmaz. Nevét a Keresztapa-filmek rendezőjének nagybátyjáról kapta.

A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból
A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból

A díjátadó gála utáni hivatalos partin, a kormányzó bálján a különleges italok mellett számos különleges étel is szerepet kapott. Az eseményen közel ötven kilogramm Szent Jakab kagylót, 400 pizzát, 250 homárt, 6500 faszénen sült lepényt, közel 140 kilogramm japán Miyazaki Wagyu borjústake-et, ezer hibiszkuszvirágot, 15 kilogramm kaviárt valamit 7000 miniatűr, Oscar-szobrocskát formázó csokoládét is fölszolgáltak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

Aludjon hordóban!

Szüret táján különösen kényelmes megoldás lehet, ha valaki haza sem megy a szőlőtőkék közül, hanem rögvest ott is marad éjszakára. Valójában ezt a szálláslehetőséget inkább a borkedvelő vendégek számára találták ki.

Fesztivál a magyar borokért

Sokak szerint Európa legszebb borfesztiválja a Budai Várban az idén már huszonhetedik alkalommal megrendezett seregszemle. Budapest szívében, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg négy napon keresztül a látogatók a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát.

Tartalommarketing borászatok számára

Visszatérő gondolat a bormarketingben, de ezen a ponton újra érdemes kihangsúlyozni, mennyire szerencsések a borral foglalkozók, hogy a szőlőművelés, a borkészítés és az e köré felépülő színes borvilág tele van olyan témával, ami érdekli a fogyasztókat. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb egy csodás panorámájú ültetvényről képet feltölteni, mint egy mosópor alapanyagairól érdekesen kommunikálni.