Back to top

Idén is különleges volt az Oscar-menü

Az évszázad legnemesebb nedűjébe, Piper-Heidsieck Champagne-ba fojthatták örömüket vagy bánatukat az idei, 90. Oscar-díj átadó gála nyertesei, illetve vesztesei.

A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból, közöttük a különleges, 2002-es évjáratú Rare (ritka) cuvée-vel. A különlegesség mellett a kormányzói bálon idén is színre léptek a tavaly debütált Coppola-borok. Közel 2400 palack bort szolgáltak föl a híres filmrendező borászatának remekeiből, így például kifejezetten a 90. Oscar-díj átadóra palackozott Director’s Cut Oscars 90th Edition tételből, valamint a nem kevésbé különleges 2005-ös Director’s Cut Sauvignon Blanc és Director’s Cut Chardonnay, a 2016-os Francis Coppola Reserve Pinot Noir és a 2014-es évjáratú Archimedes fantázianevű borokból. Az Archimedes egy Cabernet Sauvignon-hangsúlyos bordói házasítás, amely Knights Valley termőhelyről származó Cabernet Franc-ot is tartalmaz. Nevét a Keresztapa-filmek rendezőjének nagybátyjáról kapta.

A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból
A szervezők 1500 palackkal készültek a drága italból

A díjátadó gála utáni hivatalos partin, a kormányzó bálján a különleges italok mellett számos különleges étel is szerepet kapott. Az eseményen közel ötven kilogramm Szent Jakab kagylót, 400 pizzát, 250 homárt, 6500 faszénen sült lepényt, közel 140 kilogramm japán Miyazaki Wagyu borjústake-et, ezer hibiszkuszvirágot, 15 kilogramm kaviárt valamit 7000 miniatűr, Oscar-szobrocskát formázó csokoládét is fölszolgáltak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/decanter.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Szőlőtermesztés: tények és tévhitek az öntözésről

"Szőlőtermesztéssel foglalkozunk a Neszmélyi borvidéken. A szőlő öntözésének gondolatával régóta foglalkozunk, és az elképzelést a 2016-ban kiírt vízgazdálkodási pályázat segítségével remélhetőleg sikerül megvalósítani. Ahhoz, hogy a vevőinket mindig ellássuk az elvárt szőlőmennyiséggel, már napjainkban is nélkülözhetetlen az öntözés." - Dr. Mikóczy Nárcisz előadásának szerkesztett változata következik.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Marihuánás bort karácsonyra?

Méregzöld bort kínál karácsonyra egy brit webáruház. A 9,5 százalék alkoholtartalmú, félédes, „Winabis” fantázianevű bor marihuánaszármazékot, pontosabban kannabiszolajat tartalmaz.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Mibe is kóstoltunk bele?

2018-ban izgalmas előadássorozatot hirdetett meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Bormarketing Akadémia címmel. A rendezvényt a BGE Marketing Tanszékének kollégái - Totth Gedeon, Harsányi Dávid és Szabó Zoltán - hívták életre, melynek nem titkolt célja volt, hogy megismertesse a fiatalokat és az érdeklődőket a borágazat fontos vonatkozásaival, marketing kihívásaival.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, de több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.