Back to top

Változatosabb növényösszetételt a bioszántókra

Elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb a biodiverzitás megőrzésére. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonacentrikusak. Mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresik majd a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben.

Magyarország az európai uniós csatlakozással a Közös Agrárpolitikához is csatlakozott, amelyen belül megoldásokat kell találni a fenntarthatóságra, a tájvédelemre, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, a biztonságos és minőségi élelmiszertermelésre. A 2020-tól induló új támogatási ciklusban ezek az értékek várhatóan még nagyobb társadalmi támogatottságot és szerepet kapnak. Az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb termelési rendszer a fenntarthatósági elvárások teljesítésére, azonban ehhez nélkülözhetetlen az ökológiai szántóterületek diverzifikációja. A jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabonacentrikus, amit a piaci viszonyok, az ökológiai és agrotechnikai adottságok is befolyásolnak. A maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély, egy-két százalék – írja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a szakmai nap beharangozójában.

Milyen tényezők hatnának pozitívan a változatosabb növényi összetételre? Rendelkezésre állnak-e biológiai alapok, agrotechnikai megoldások, integrációs lehetőségek ennek elősegítésére? Ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a szervezők az előadások és a kerekasztal-beszélgetés során, meghívott szakemberekkel, gazdálkodókkal, gazdasági szereplőkkel együtt.

Egyebek között a következő témák szerepelnek a közzétett programtervezetben:

• Diverzifikáció az ökológiai gazdálkodásban – új fajok, tájfajták, és részvételi nemesítés az ÖMKi kutatásaiban

• Kalászosok faj- és fajtaszortimentjének perspektívái az ökológiai termesztésben

• Maghüvelyesek perspektívái – a szója ökotermesztése

• Őshonos és alacsony ráfordítású gabonatermesztés biológiai alapjai

• Integrációs lehetőségek az ökogazdálkodásban – a vetőmagbeszerzéstől a terményértékesítésig

• Kerekasztal-megbeszélés: diverzifikációs gazdálkodói tapasztalatok, javaslatok és bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi futó és tervezett kísérleteibe

• A diverzifikációt elősegítő talajművelés agrotechnikai háttere (gépgyártó cégek bemutatkozása)

 

A növényi diverzifikáció kihívásai ökológiai művelésű szántón című szakmai nap időpontja 2018. március 28.,

helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem GyKRC Fleischmann Rudolf Kutatóintézete (3356 Kompolt, Fleischmann út 4.).

A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / ÖMKi

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.

Ökológiai pályázat: öt nappal kitolódott a beadási határidő

Az ökológiai gazdálkodás támogatása kiemelt kormányzati cél, hiszen magasabb hozzáadott értékű, exportképesebb termékek előállítását teszi lehetővé. Az Agrárminisztérium az első ökológiai pályázat sikeréből kiindulva ismét meghirdette ezt a támogatást lehetőséget. A kiírásban megjelent beadási időkertet öt nappal megnövelték, a pályázatokat december 20-ig lehet beadni.

Biogazdaságokban "használt elemmel" trágyáznak

Érdekes, első hallásra egyenesen megdöbbentő innovációval állt elő egy finn cég, amely egy veszélyes hulladékból, használt alkálielemekből vonja ki a cinket és a mangánt. Az így kinyert anyagokból lombtrágyát állít elő, amit már a világ számos országában sikerrel értékesítenek.

Minden adott a biokultúra továbbfejlődéséhez

A Magyar Biokultúra Szövetség megalapításának 35 évére emlékeztek szombaton, Budapesten, a 31. Biokultúra Tudományos Napon. Sok más mellett az ökológiai gazdálkodás szerepéről mindennapi életünkben, a jelenlegi és várható támogatásokról és az új EU-s ökorendeletről is szó esett a tanácskozáson. Kiosztották az Év Bioterméke szakmai és közönségdíjat, valamint a Pro Biokultúra díjakat is.

"Multifunkcionális" családi gazdaság: összetett ökofarm a vidék jövője

Az elhagyott zártkertek hasznosításának egyik lehetősége a ligetes legelők kialakítása, több kertre kiterjedő környezetkímélő állattartás, mint ahogyan az elhagyott porták udvarait is lehetne hasznosítani juhok legeltetésével, termékeik feldolgozásával. Egy ilyen kezdeményezésről számol be olvasónk, aki sikeres biogazdálkodó.

Kőzetgyapot, kókuszrost, netán farosttal kevert tőzeg? Melyiket válasszuk?

A talajt helyettesítő közegeken való termesztés leghasznosabb előnye, hogy kiküszöbölhető az összes talajból eredő gond. Kizárhatók a talajból eredő fertőzések, a káros sófölhalmozódás és a leromlott talajszerkezet sem rontja a termesztés eredményeit. Nem mellesleg a közeges termesztéshez társított klímaszabályozással, tápanyag-utánpótlással elérhető termésátlag túlszárnyalja a talajban elérhetőt.

Környezetvédelem kontra költséghatékonyság: erősítve védenek

Hogyan lehet a környezetvédelmi, fogyasztói elvárásoknak megfelelően minél kevesebb vegyszer felhasználásával, de jövedelmezően zöldséget termeszteni? A kiutat azoknak a természetes készítményeknek a technológiába illesztése jelentheti, amelyek tompítják a külső stressz kedvezőtlen következményeit, a növények , védekezőrendszer aktivizálásával megelőzik, legyőzik a károsítók támadását.

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Ökológiai gyümölcstermesztés most újra támogatással?

Bizonyos értelemben egyszerűsödött az ökológiai ültetvénytelepítés engedélyeztetési eljárása, azonban maradt még tisztázandó szabályozási kérdés.