Back to top

Változatosabb növényösszetételt a bioszántókra

Elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb a biodiverzitás megőrzésére. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonacentrikusak. Mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresik majd a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben.

Magyarország az európai uniós csatlakozással a Közös Agrárpolitikához is csatlakozott, amelyen belül megoldásokat kell találni a fenntarthatóságra, a tájvédelemre, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, a biztonságos és minőségi élelmiszertermelésre. A 2020-tól induló új támogatási ciklusban ezek az értékek várhatóan még nagyobb társadalmi támogatottságot és szerepet kapnak. Az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb termelési rendszer a fenntarthatósági elvárások teljesítésére, azonban ehhez nélkülözhetetlen az ökológiai szántóterületek diverzifikációja. A jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabonacentrikus, amit a piaci viszonyok, az ökológiai és agrotechnikai adottságok is befolyásolnak. A maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély, egy-két százalék – írja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a szakmai nap beharangozójában.

Milyen tényezők hatnának pozitívan a változatosabb növényi összetételre? Rendelkezésre állnak-e biológiai alapok, agrotechnikai megoldások, integrációs lehetőségek ennek elősegítésére? Ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a szervezők az előadások és a kerekasztal-beszélgetés során, meghívott szakemberekkel, gazdálkodókkal, gazdasági szereplőkkel együtt.

Egyebek között a következő témák szerepelnek a közzétett programtervezetben:

• Diverzifikáció az ökológiai gazdálkodásban – új fajok, tájfajták, és részvételi nemesítés az ÖMKi kutatásaiban

• Kalászosok faj- és fajtaszortimentjének perspektívái az ökológiai termesztésben

• Maghüvelyesek perspektívái – a szója ökotermesztése

• Őshonos és alacsony ráfordítású gabonatermesztés biológiai alapjai

• Integrációs lehetőségek az ökogazdálkodásban – a vetőmagbeszerzéstől a terményértékesítésig

• Kerekasztal-megbeszélés: diverzifikációs gazdálkodói tapasztalatok, javaslatok és bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi futó és tervezett kísérleteibe

• A diverzifikációt elősegítő talajművelés agrotechnikai háttere (gépgyártó cégek bemutatkozása)

 

A növényi diverzifikáció kihívásai ökológiai művelésű szántón című szakmai nap időpontja 2018. március 28.,

helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem GyKRC Fleischmann Rudolf Kutatóintézete (3356 Kompolt, Fleischmann út 4.).

A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / ÖMKi

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertészkedés a tenger alatt

A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Csoport legújabb kutatási projektjének keretében dolgozta ki.

Kisebb területen több paprikát termesztünk

Az immár hetedik Magyar Paprika Napját három év után újra Szentesen rendezték. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) közös rendezvényén mindenekelőtt a térségre jellemző fóliás hajtatás fejlesztésének a lehetőségeit taglalták az előadók.

A keleti kajszifajtáknál a fagytűrés kulcsa

A kajszi köztermesztésébe a jövőben a hazai és a nyugati fajták mellé besorolnák a nemesítők a kelet-európai génállományt is. Az utóbbiakra a fagytűrésük miatt terelődött a szakemberek figyelme.

Egyre jobban megéri biogazdaságot üzemeltetni

Tolna megyéből kilenc termelő tagja a biokultúra egyesületnek. Közülük az egyik Komáromi János nagydorogi gazdálkodó. Munkája és igyekezete arra irányul, hogy minél több emberhez eljussanak a biotermékek.

Tetovált zöldség

Címke és csomagolóanyag helyett „tetoválással” jelöli meg az Edeka a biotermékeket, így évi 50 tonna hulladéktól mentesítik a környezetet – áll a cég közleményében.

Ki lehet tűnni tömegből a fenntartható gazdálkodással

Ausztria és Németország után Magyarországon is megkezdi működését a GREEN BRANDS független nemzetközi minősítő szervezet. A kitüntető címre többek között fenntarthatóan működő, termelő és szolgáltató, élelmiszeripari vállalatok, kkv-k jelentkezhetnek.

Szarvasmarha-hizlalás Peruban

Peruban a lakosság élelmezése szempontjából a sertés és a szárnyasok a legjelentősebb fajok, ugyanakkor az ország állattenyésztésében máig ható következményei vannak annak, hogy az itt élők már a spanyol hódítás előtt háziasítottak egyes teveféléket (guanakó, láma, alpaka, vikunya). Az országban ma csak alpakából 4, lámából 5 millió állat van.

Fókuszban a biotermesztés az idei Interpomán

Bolzanóban kétévenként rendezik meg az almatermesztésre szakosodott Interpoma kiállítást. Az idén november 15-17-én lesz a kiállítás, és az első két napon Alma a világban címmel tanácskozás-sorozatot szerveznek. Az egyik fő téma a biotermesztés lesz, ami almában már nem marginális terület, hanem valódi piaci lehetőségeket kínál.

Vegyszerek helyett emberek védik a növényeket Nemesbődön

A biotermékek egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak, a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt. Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságában sikeresen folyik a munka.

Gasztrobloggerek is a vásárlóik

Várhegyi Péter középfokú szakmai végzettséggel és a családi termelésben szerzett tapasztalatokkal fölvértezve kezdett Alsónémediben gazdálkodni feleségével. Kis területet művelnek, ezért választékukat a gasztronómiai trendekhez igazították. A fővárosi Lehel csarnok vásárlóit először a mutatós, egyedi áruk vonzzák standjukhoz, ahová aztán a hozzá kapcsolódó ízélmény és bizalom miatt visszatérnek.