Back to top

Változatosabb növényösszetételt a bioszántókra

Elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb a biodiverzitás megőrzésére. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonacentrikusak. Mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresik majd a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben.

Magyarország az európai uniós csatlakozással a Közös Agrárpolitikához is csatlakozott, amelyen belül megoldásokat kell találni a fenntarthatóságra, a tájvédelemre, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, a biztonságos és minőségi élelmiszertermelésre. A 2020-tól induló új támogatási ciklusban ezek az értékek várhatóan még nagyobb társadalmi támogatottságot és szerepet kapnak. Az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb termelési rendszer a fenntarthatósági elvárások teljesítésére, azonban ehhez nélkülözhetetlen az ökológiai szántóterületek diverzifikációja. A jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabonacentrikus, amit a piaci viszonyok, az ökológiai és agrotechnikai adottságok is befolyásolnak. A maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély, egy-két százalék – írja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a szakmai nap beharangozójában.

Milyen tényezők hatnának pozitívan a változatosabb növényi összetételre? Rendelkezésre állnak-e biológiai alapok, agrotechnikai megoldások, integrációs lehetőségek ennek elősegítésére? Ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a szervezők az előadások és a kerekasztal-beszélgetés során, meghívott szakemberekkel, gazdálkodókkal, gazdasági szereplőkkel együtt.

Egyebek között a következő témák szerepelnek a közzétett programtervezetben:

• Diverzifikáció az ökológiai gazdálkodásban – új fajok, tájfajták, és részvételi nemesítés az ÖMKi kutatásaiban

• Kalászosok faj- és fajtaszortimentjének perspektívái az ökológiai termesztésben

• Maghüvelyesek perspektívái – a szója ökotermesztése

• Őshonos és alacsony ráfordítású gabonatermesztés biológiai alapjai

• Integrációs lehetőségek az ökogazdálkodásban – a vetőmagbeszerzéstől a terményértékesítésig

• Kerekasztal-megbeszélés: diverzifikációs gazdálkodói tapasztalatok, javaslatok és bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi futó és tervezett kísérleteibe

• A diverzifikációt elősegítő talajművelés agrotechnikai háttere (gépgyártó cégek bemutatkozása)

 

A növényi diverzifikáció kihívásai ökológiai művelésű szántón című szakmai nap időpontja 2018. március 28.,

helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem GyKRC Fleischmann Rudolf Kutatóintézete (3356 Kompolt, Fleischmann út 4.).

A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / ÖMKi

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vegyszerek helyett emberek védik a növényeket Nemesbődön

A biotermékek egyre népszerűbbek Magyarországon, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy vegyszermentes gazdálkodásba fogjanak, a szigorú szabályok és a kevesebb termés sokakat elriaszt. Vas megye egyik legnagyobb biogazdaságában sikeresen folyik a munka.

Gasztrobloggerek is a vásárlóik

Várhegyi Péter középfokú szakmai végzettséggel és a családi termelésben szerzett tapasztalatokkal fölvértezve kezdett Alsónémediben gazdálkodni feleségével. Kis területet művelnek, ezért választékukat a gasztronómiai trendekhez igazították. A fővárosi Lehel csarnok vásárlóit először a mutatós, egyedi áruk vonzzák standjukhoz, ahová aztán a hozzá kapcsolódó ízélmény és bizalom miatt visszatérnek.

Lesz-e népszerű a biogazdálkodás?

Hazánkban a biotermékek fogyasztása messze elmarad a fejlett bio szegmensekkel rendelkező országokétól, de még az EU-28 átlagától is. A hazai ökológiai gazdálkodás mögül gyakorlatilag teljes mértékben hiányzik a belföldi felvevőpiac.

Beérett az úttörő biogazdák vállalkozókedve

A biogazdálkodás egy életforma, napi szinten együtt kell élni és foglalkozni a növényekkel, a talajjal, a környezettel. Ebben a gazdálkodási formában Bíró Zsigmond vállalt úttörő szerepet, és az ezredforduló évében lett az első biogazdálkodó Földesen.

Irány az osztrák bio-terepnap

Június 15–16-án ökológiai gazdálkodási terepnapot rendeznek Ausztriában, az Esterházy Biobiortokon. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet buszos utazást szervez a nagyszabású mezőgazdasági eseményre, június 12-ig lehet jelentkezni a szabad helyek függvényében.

Az ökogazdálkodási kutatóhálózat nyerte a díjat

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodási kutatóhálózatát hirdették ki nyertesként az E.ON Energy Globe Magyarország díjának vállalkozás kategóriájában.

Az EU „bio” szabályozását kritizálják a kereskedők

Az EuroCommerce igazgatója élesen bírálja az Unió ökológiai termelésről szóló szabályozását. Christian Verschueren úgy látja, hogy a szigorú tervezet megköti a kereskedők kezét, így csökkenni fog a bio kínálat a boltokban.

Dinamikusan nő a biotermelés

Magyarországon 186 000 hektár ökoterület található, ezen 3414 gazda végez biotermelést, további 442 előállító bioélelmiszer-feldolgozást folytat. Az egy főre jutó hazai bioélelmiszer-fogyasztás 3 euró – derül ki egy átfogó nemzetközi tanulmányból.

Mosonmagyaróvárra gyűlnek az európai vidékfejlesztés döntéshozói

Új kihívások vidéken – hagyományok és átalakuló mezőgazdaság címmel szerveznek mintegy 350-400, Európa számos országából érkező szaktanácsadó, vidékfejlesztési és agrárszakember, döntéshozó részvételével nagyszabású konferenciát a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának szervezésében júniusban Mosonmagyaróváron.

Időben védekezzünk a parlagfű ellen

A parlagfű április-májusra tehető fő csírázási időszakában országszerte várható a rendkívül allergén gyomnövény jelentős mértékű kelése. A hatékony mentesítés érdekében idejében el kell kezdeni a növényvédő szeres állománykezelést - hívta fel a gazdák figyelmét a Nébih.