Back to top

Változatosabb növényösszetételt a bioszántókra

Elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb a biodiverzitás megőrzésére. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonacentrikusak. Mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresik majd a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben.

Magyarország az európai uniós csatlakozással a Közös Agrárpolitikához is csatlakozott, amelyen belül megoldásokat kell találni a fenntarthatóságra, a tájvédelemre, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, a biztonságos és minőségi élelmiszertermelésre. A 2020-tól induló új támogatási ciklusban ezek az értékek várhatóan még nagyobb társadalmi támogatottságot és szerepet kapnak. Az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb termelési rendszer a fenntarthatósági elvárások teljesítésére, azonban ehhez nélkülözhetetlen az ökológiai szántóterületek diverzifikációja. A jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabonacentrikus, amit a piaci viszonyok, az ökológiai és agrotechnikai adottságok is befolyásolnak. A maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély, egy-két százalék – írja az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a szakmai nap beharangozójában.

Milyen tényezők hatnának pozitívan a változatosabb növényi összetételre? Rendelkezésre állnak-e biológiai alapok, agrotechnikai megoldások, integrációs lehetőségek ennek elősegítésére? Ezekre a kérdésekre keresik majd a választ a szervezők az előadások és a kerekasztal-beszélgetés során, meghívott szakemberekkel, gazdálkodókkal, gazdasági szereplőkkel együtt.

Egyebek között a következő témák szerepelnek a közzétett programtervezetben:

• Diverzifikáció az ökológiai gazdálkodásban – új fajok, tájfajták, és részvételi nemesítés az ÖMKi kutatásaiban

• Kalászosok faj- és fajtaszortimentjének perspektívái az ökológiai termesztésben

• Maghüvelyesek perspektívái – a szója ökotermesztése

• Őshonos és alacsony ráfordítású gabonatermesztés biológiai alapjai

• Integrációs lehetőségek az ökogazdálkodásban – a vetőmagbeszerzéstől a terményértékesítésig

• Kerekasztal-megbeszélés: diverzifikációs gazdálkodói tapasztalatok, javaslatok és bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi futó és tervezett kísérleteibe

• A diverzifikációt elősegítő talajművelés agrotechnikai háttere (gépgyártó cégek bemutatkozása)

 

A növényi diverzifikáció kihívásai ökológiai művelésű szántón című szakmai nap időpontja 2018. március 28.,

helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem GyKRC Fleischmann Rudolf Kutatóintézete (3356 Kompolt, Fleischmann út 4.).

A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni itt lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / ÖMKi

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért ellenzik a génszerkesztést a biotermesztésben?

A legújabb nemesítési irányzat már nem az egyedek közötti keresztezésre, a természetes szaporodásra épít, hanem az adott egyed genetikai információjának közvetlen megváltoztatására. A génszerkesztés során a biotechnológus közvetlenül az örökítőanyag megváltoztatásával hoz létre új tulajdonságokat, például betegség-ellenállóságot, rezisztenciát a növényben. Miért ellenzik ezt a biotermesztők?

Szép, piacos almát kalciumpótlással kapunk

Az almatermesztés egyik sarkalatos kérdése a tápanyagellátás, különös tekintettel a kalciumpótlásra. Jól átgondolt, folyamatos, talajon és lombon keresztül adagolt kalciumellátással érhetjük el, hogy kiváló minőségű, jól tárolható legyen a gyümölcs. Erről is beszélt a BASF Nyíregyházán rendezett almatermesztési tanácskozásán Kovács András, a YARA képviselője.

Barackmetszés a hóban

Korábban többször is éppen barackvirágzás idején szervezték meg Szatymazon az őszibarack-termesztési tanácskozást és metszési bemutatót, az idén a március elsejére előrehozott időpont a legkeményebb hideget hozta. Azért a metszési bemutató nem maradt el a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége rendezvényén.

Galát, de melyiket?

Az egyik legkeresettebb kora őszi alma a Gala fajta. Mivel igen hajlamos a mutációra, így számos klón közül választhat a kertész ültetvénytelepítéskor. Hazai fajtakísérletek alapján adunk tanácsot a választáshoz.

Biotermesztésben nincs helye genomszerkesztésnek

A biogazdálkodás gyakorlatában nincs helye a genomszerkesztésnek. Igaz, hogy ezzel jelentősen növelhető a módszer pontossága, és csökkenthető a nem várt következmények kockázata, de ez nem változtat a tényen, hogy ez is egyfajta genetikai módosítás – így foglalt állást az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Bukhatja a támogatás hatodát, aki februárig nem küldi a gazdálkodási naplót

A 2018. január 31-i határidő jogvesztő, hiánypótlásra nincs lehetősége annak a mintegy 25 ezer gazdálkodónak, akik számára kötelező az elektronikus gazdálkodási napló benyújtása. A mulasztás az előző évi támogatási összeg 15 százalékának elvesztésével jár.

Triplázható a búzatermelés a világ első "gyorstermesztő" technikájával

A NASA űrbéli búzakísérletei inspirálták azokat az ausztrál tudósokat, akik a világ első "gyorstermesztő" technikáját alkották meg, amivel háromszorosára gyorsulhat a termesztés. A NASA kísérleteiben a folyamatos megvilágításnak köszönhetően korábban indult meg a reprodukció a növényekben.

Rendkívüli támogatási kérelembeadás: a kincstár kitölti a kérelmet

Egyszerűsített eljárás keretében a Magyar Államkincstár rögzíti a szükséges adatokat a kimaradt kérelmeknél a februári rendkívüli kérelembeadási időszakban azon kérelmezők részére, akik esetében egyértelműen megállapítható a kérelmezési szándék - adta hírül a kifizető ügynökség. A nyilvánvaló hiba megállapításáról és a kérelemadatok rögzítéséről a Kincstár értesítést küld az érintetteknek.

Ukrajnát is meghódíthatják a magyar gyümölcsfák

Akár már idén ősszel elindulhat a magyar gyümölcsfajták - facsemeték, termesztési technológia és szaktudás - exportja Ukrajnába a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) és az Ukrán Kertészeti Szövetség által aláírt kétoldalú megállapodás alapján - közölte az MKSZN kedden az MTI-vel.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.