0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében a termelők az idén is igényelhetnek támogatást a téli fagykárok után, figyelmeztet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A törvény szerint ugyanis téli fagy akkor áll fenn, ha a kockázatviselés helyén a téli időszakban a talajszinttől mért két méteres magasságban mínusz 15 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet alakul ki.

A törvény 2 §. 32 a. pontja szerint a téli fagykár ültetvényben a termőrész vagy növényegyed téli fagy miatt bekövetkezett elhalásából adódó hozamcsökkenéssel járó káresemény.

A kárenyhítési alap terhére kaphatnak kompenzációt azok a termelők, akik az agrárkárenyhítési rendszer tagjai. Az eljárás különlegessége, hogy azok a károsult gazdálkodók is kárbejelentést tehetnek, akik még nem tagjai a kárenyhítési rendszernek, de a 2018. áprilisában megnyíló egységes kérelem beadási felületen jelzik belépési szándékukat.

A téli fagykár bejelentésének határideje 2018. április 15.

A téli fagykár bejelentés elektronikus úton, a Magyar Államkincstár Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) felületén keresztül tehető meg.

A bejelentésben szerepeltetni kell a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet 1. mellékletében felsorolt adatokat. Vagyis az azonosításra szolgáló adatok mellett a káresemény előtti és utáni várható hozamot. A kár kiszámításához hároméves referencia-időszak hozamait és árait veszik figyelembe.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/FruitVeB