Back to top

A kukoricánál volt tavaly a legnagyobb visszaesés

A Központi Statisztikai Hivatal elkészítette a szántóföldi növénytermesztés 2017-es adatainak elemzését.

2017-ben a fontosabb őszi betakarítású növények termésmennyisége – az előzetes adatok alapján – elmaradt a rekordévet jelentő 2016. évitől, amihez a nyári aszályos időjárás is jelentős mértékben hozzájárult. Közel 200 ezer hektárral (7,9 százalékkal) kisebb területen közel 2,7 millió tonnával (13 százalékkal) kevesebb gabona termett. A legnagyobb visszaesés a kukoricánál következett be, amelyből az előző évinél 22 százalékkal kevesebbet (6,8 millió tonnát) takarítottak be. 2017-ben napraforgóból a hosszú aszályos és forró nyár ellenére közel 2 millió tonnát takarítottak be, amely a 2016. évinél 6,4, a 2012–2016.évek átlagánál 27 százalékkal volt nagyobb.

Az Agrárium, 2016 című összeírás adatai alapján a különféle szántóföldi növények termesztésével foglalkozó gazdaságok méretkategóriákon belüli eloszlása különböző. Búzatermesztéssel sok 2 hektárnál alacsonyabb szántóterülettel rendelkező gazdaság foglalkozik, de jelentős a gazdaságok száma az 5-50 hektáros nagyságkategóriákban is, ahová a kukorica-, a napraforgó- és lucernatermesztéssel foglalkozó gazdaságok nagy része sorolható.

2017-ben az ország mezőgazdasági területének 82 százaléka szántóterület volt. A mezőgazdasági terület arányában a legnagyobb szántóterülettel Békés, Baranya, Tolna, Vas és Győr-Moson-Sopron megyék rendelkeznek. A szántóföldi növények közül a búza vetésterülete Heves megyében a legnagyobb (32 százalék), Jász-Nagykun-Szolnok (29), Fejér (27) és Győr-Moson-Sopron (27) megyékben jelentős, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a legalacsonyabb arányú. A legtöbb kukoricát és napraforgót Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik, ahol 39, illetve 26 százalékos a vetésterület aránya. Repcétjellemzően a Dunántúlon termesztenek, Vas megyében 17, Zala megyében 15 százalékos a vetésterület aránya a szántóterületből.

A teljes elemzés itt olvasható.

Forrás: 
NAK/KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Jelentősen csökkent a vágómarha ára

A KSH előzetes becslése szerint az elmúlt évhez képest 2018-ban a mezőgazdaság kibocsájtása 3,1 százalékkal 2600 milliárd Ft fölé nőtt. A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 1,8, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal lett nagyobb. Az élő állatok kibocsájtása 8,1, az állati termékeké pedig 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Legjobban a baromfiágazat fokozta a teljesítményét.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.

Több fémzárolt vetőmag került idén a földbe

A Magyarországon előállított, fémzárolt vetőmag mennyisége tavaly összesen 316,3 ezer tonnát tett ki – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.