Back to top

Nehéz évre számít a Gallicoop

Nehéz évre, a tavalyitól némileg elmaradó, 400-600 millió forint nyereségre számít a baromfi-feldolgozó Gallicoop Zrt., ugyanis a távol-keleti piacok még nem álltak vissza a madárinfluenza miatti visszaesés után, Európában pedig a lengyel dömpingáru nyomja le az árakat - mondta Erdélyi István elnök-vezérigazgató az MTI-nek.

Az elmúlt évet mintegy 600 millió forint nyereséggel zárja a cég, miközben az árbevétele várhatóan 30,7 milliárd forintra csökken.

Az idei várható forgalomra negatívan hat, hogy az európai piacot elöntötte a lengyel dömpingáru. Tavaly a lengyelek - a hivatalosan bejelentett adatok szerint - 520 ezer tonna pulykaterméket állítottak elő, az uniós csatlakozásuk óta megháromszorozták kibocsátásukat, aminek hatására január óta körülbelül 20 százalékkal esett a pulykamell ára az európai piacon - tette hozzá.

Elmondta, hogy a madárinfluenza miatt elrendelt importkorlátozást Japán, Dél-Korea és Hongkong már feloldotta, ám egyelőre csak a korábbinál kisebb volumenben tudnak oda szállítani. Reményei szerint egy-két hónapon belül ismét megnyílik a dél-afrikai piac is.

A külpiaci nehézségeket némileg ellensúlyozhatja az elnök-vezérigazgató szerint az, hogy a baromfihús áfájának 2017 eleji 27-ről 5 százalékra csökkentése mintegy 5 százalékkal növelte a hazai fogyasztást és fehérítette a gazdaságot.

Az értékesítés bővülését várja a cég az úgynevezett kényelmi termékek (szeletelt és kockázott pulykamell, paníráruk) arányának növelésétől. Szintén ellensúlyozhatja a negatív piaci hatásokat a halal módon, a muzulmán előírásoknak megfelelően tartott és vágott pulykák értékesítésének növelése - tette hozzá. Jelenleg kéthetente mintegy kétezer darab ilyen pulykát szállítanak Franciaországba.

A tervek megvalósulását segíti, hogy várhatóan április végére elkészül a Gallicoop új, 1,6 milliárd forint értékű csomagolóüzeme. A beruházás költségének 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja, cserébe a cég további 25 dolgozó foglalkoztatását vállalta. Az elnök-vezérigazgató megjegyezte: nagyon nehéz Magyarországon képzett munkaerőt találni, egyre súlyosabban érzik a munkaerőhiányt a fizikai dolgozóknál is. A céghez nemrég Ukrajnából érkezett három, a baromfiiparban jártas dolgozó és a következő két hétben további harmincat várnak.

Szeptember elején új készresütő gép érkezik a Gallicoop panírüzemébe, amelynek kapacitása ezzel 5,5 ezer tonnáról 8-8,5 ezerre nőhet - tette hozzá.

Erdélyi István szerint húsvétkor nem lesz hiány pulykából, mint mondta, ők 70-90 tonna pulykasonkát szállítanak a kereskedőkhöz. Úgy vélte, a kötözött sonkák piacán erős árverseny lesz.

A Gallicoop évente mintegy 8 ezer tonna húskészítményt, 5 ezer 500 tonna panírterméket és 22 ezer tonna húsárut értékesít, ennek mintegy 40 százalékát exportálja. A társaság 39 országba, csaknem az összes európai államba szállít.

A Gallicoop Zrt. adja a hazai pulykahús termelés 40 százalékát, a cég vágóhídon 40 ezer tonna élősúlyt dolgoznak fel. A társaság dolgozóinak létszáma 1045.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Súlyos hiba a piacnyitás a NAK szerint

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az ASP bekavar a húspiac alakulásába

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot – derül ki az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyzetelemzéséből. A termelők és a feldolgozók költségeinek emelkedése itthon az árak számottevő emelkedését indokolná.

Még tovább növekedne Csányi vágóhídja

Néhány éven beindulna a második műszak a mohácsi vágóhídon, amely már jelenleg is az ország legnagyobb ilyen jellegű üzeme. A mostani egyműszakos termelésben az idén 900 ezer állatot vágnak, hamarosan ez a duplájára nőhet.

Nagy az áremelési nyomás a hússzektoron

A Kínában megjelent afrikai sertéspestis (ASP) megmozgathatja a világpiacot - írta a Világgazdaság az agrárkamara szakértőinek helyzetelemzésére hivatkozva. A becslések szerint legkevesebb 11 millió tonna sertéshús eshet ki a kínálati oldalról, miközben a termék világkereskedelme 8 millió tonnát mozgat meg évente.

Gyümölcsevéssel a vízpazarlás ellen

Ha az emberek egészségesebb, több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendre térnek át, akár 55 százalékkal is csökkenhet a "vízlábnyom" egy új tanulmány szerint.

A vadászati világkiállítás egyik attrakciója lesz a zalai vadpörkölt fesztivál

Kulináris élvezetek, finom italok, vidám hangulat fogadja ezekben a napokban a zalai megyeszékhely belvárosába látogatókat. Megkezdődött pénteken az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték.

Madárinfluenza esetén is mehet a magyar baromfi Japánba

A jövőben egy esetleges madárinfluenza járvány esetén már nem az egész ország, hanem csak a fertőzött területről származó baromfitermékekkel szemben vezet be korlátozásokat Japán. A magyar élelmiszerexportot érintő újabb siker egy másfél éve tartó tárgyalássorozat eredménye, melyet az új állategészségügyi bizonyítvány elfogadásával erősített meg nemrég a japán hatóság.

A baromfiágazat húzza a húsipart

A baromfitenyésztés a legjobban teljesítő hazai állattenyésztési ágazat – mondta el Nagy István agrárminiszter a tárca szakmai napján. Kiemelte: a baromfiágazat a rendszerváltás óta folyamatosan fejlődik, döntően magyar maradt a tulajdonosi kör és a belföldi húsfogyasztás több mint felét fedezi.

"Kapj rá!" ezúttal a Szigetköztől Jászberényig

A kulináris élvezetek és a jó borok szerelmesei szinte tobzódhatnak a programokban a következő napokban. A „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány roadshow-ja számos eseményre ellátogat: a Bábolnai Gazdanapokon, a Budapest Borfesztiválon, a Jász Expón és a Szigetköz ízei, Vármegye borai fesztiválon is ízletes halfalatokkal, különleges receptekkel és gyermekprogramokkal várjuk az érdeklődőket.

"Minden problémánkra válasz" a laborban növesztett hús

Egy tanácsadó csoport tanulmánya szerint, rövid időn belül elérhetővé kell tenni mindenki számára a laboratóriumban növesztett húsból készült termékeket, különben széles körű élelmezési katasztrófával foguk szembe nézni.