0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nehéz évre számít a Gallicoop

Nehéz évre, a tavalyitól némileg elmaradó, 400-600 millió forint nyereségre számít a baromfi-feldolgozó Gallicoop Zrt., ugyanis a távol-keleti piacok még nem álltak vissza a madárinfluenza miatti visszaesés után, Európában pedig a lengyel dömpingáru nyomja le az árakat - mondta Erdélyi István elnök-vezérigazgató az MTI-nek.

Az elmúlt évet mintegy 600 millió forint nyereséggel zárja a cég, miközben az árbevétele várhatóan 30,7 milliárd forintra csökken.

Az idei várható forgalomra negatívan hat, hogy az európai piacot elöntötte a lengyel dömpingáru. Tavaly a lengyelek – a hivatalosan bejelentett adatok szerint – 520 ezer tonna pulykaterméket állítottak elő, az uniós csatlakozásuk óta megháromszorozták kibocsátásukat, aminek hatására január óta körülbelül 20 százalékkal esett a pulykamell ára az európai piacon – tette hozzá.

Elmondta, hogy a madárinfluenza miatt elrendelt importkorlátozást Japán, Dél-Korea és Hongkong már feloldotta, ám egyelőre csak a korábbinál kisebb volumenben tudnak oda szállítani. Reményei szerint egy-két hónapon belül ismét megnyílik a dél-afrikai piac is.

A külpiaci nehézségeket némileg ellensúlyozhatja az elnök-vezérigazgató szerint az, hogy a baromfihús áfájának 2017 eleji 27-ről 5 százalékra csökkentése mintegy 5 százalékkal növelte a hazai fogyasztást és fehérítette a gazdaságot.

Az értékesítés bővülését várja a cég az úgynevezett kényelmi termékek (szeletelt és kockázott pulykamell, paníráruk) arányának növelésétől. Szintén ellensúlyozhatja a negatív piaci hatásokat a halal módon, a muzulmán előírásoknak megfelelően tartott és vágott pulykák értékesítésének növelése – tette hozzá. Jelenleg kéthetente mintegy kétezer darab ilyen pulykát szállítanak Franciaországba.

A tervek megvalósulását segíti, hogy várhatóan április végére elkészül a Gallicoop új, 1,6 milliárd forint értékű csomagolóüzeme. A beruházás költségének 50 százalékát a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja, cserébe a cég további 25 dolgozó foglalkoztatását vállalta. Az elnök-vezérigazgató megjegyezte: nagyon nehéz Magyarországon képzett munkaerőt találni, egyre súlyosabban érzik a munkaerőhiányt a fizikai dolgozóknál is. A céghez nemrég Ukrajnából érkezett három, a baromfiiparban jártas dolgozó és a következő két hétben további harmincat várnak.

Szeptember elején új készresütő gép érkezik a Gallicoop panírüzemébe, amelynek kapacitása ezzel 5,5 ezer tonnáról 8-8,5 ezerre nőhet – tette hozzá.

Erdélyi István szerint húsvétkor nem lesz hiány pulykából, mint mondta, ők 70-90 tonna pulykasonkát szállítanak a kereskedőkhöz. Úgy vélte, a kötözött sonkák piacán erős árverseny lesz.

A Gallicoop évente mintegy 8 ezer tonna húskészítményt, 5 ezer 500 tonna panírterméket és 22 ezer tonna húsárut értékesít, ennek mintegy 40 százalékát exportálja. A társaság 39 országba, csaknem az összes európai államba szállít.

A Gallicoop Zrt. adja a hazai pulykahús termelés 40 százalékát, a cég vágóhídon 40 ezer tonna élősúlyt dolgoznak fel. A társaság dolgozóinak létszáma 1045.

Forrás: MTI