0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Permetezzünk, de hogyan?

Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének szakmérnöke a Speciálmix Kft. gödöllői rendezvényén a növényvédelmet érintő aktuális kérdésekről szóltszólt.

A Nébih évente mintegy 2000-2500 friss zöldség- és gyümölcsmintát vizsgál, 44 százalékukat minősíti szermaradványmentesnek, 55 százalékukban talál határérték alatti szermaradékot, és egy százalék a határérték feletti szermaradékot tartalmazó minták aránya. A hazai termesztők körében a tapasztalatok szerint nem a nagy gazdaságokkal, hanem a kistermelőkkel van a nagyobb gond, náluk rosszabb a növényvédő-szerek körültekintő kijuttatásának fegyelme.

A növényvédő-szerek elhagyása sem feltétlen helyes út, hiszen a növényi toxinok (pl. aflatoxin) legalább annyira veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre. A humánpatogén gombákról (pl. az aflatoxint termelő Aspergillus, vagy a hasadtlemezű gombák közül Schizophyllum commune) kevés szó esik, pedig súlyos megbetegedések okozói.

Az emberi szervezetre veszélyes növények között megemlítette az előadó a kaukázusi medvetalpat (Heracleum mantegazzianum), amit 1984-ben hoztak az országba dísznövényként. Időközben kivadult, 2014-ben már sokfelé találkozhattunk vele útszéleken. A növény érintésre hólyagos sebeket okoz a bőrön. A búcsújáró lepke (Thaumetopoea processionea) allergén szőre miatt veszélyes, bőrkiütéseket, szembetegségeket okozhat.

A Nébih 180 hatóanyagot tud kimutatni. A növényvédőszer-hatóanyag maradékokat már dísznövényekben is elkezdték vizsgálni. Elsősorban az illegális szerhasználatra akarnak fényt deríteni, 50 ezer forinttól 6 millió forintig terjedt tavaly a kiszabott bírságok összege.

Letelt a tavalyi türelmi idő, a növényvédelmi hatóság már büntetheti azokat a kerttulajdonosokat, akik gépi permetezés megkezdése előtt erről nem tájékoztatták a szomszédjukat. Ugyancsak bírságolhatnak azért, ha nem adjuk le az egy literesnél nagyobb növényvédelmi csomagolóanyagokat az arra kijelölt gyűjtőhelyeken.

Szigorodni fog a növényútlevél, nemcsak az árudásoknak, hanem a kertépítőknek is fontos a megléte. Ha szolgáltatásként növényvédelmi kezelést végez a vállalkozó, akkor méregraktárt vagy méregszekrényt kell kialakítania a telephelyén.

Az Európai Unió tagállamainak minősített többsége februárban megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított és környezetszennyező glifozát gyomirtó-szer ötéves uniós újra engedélyezését korlátozások nélkül. A magyar kormány az engedélyhosszabbítás támogatói között volt. Ugyanakkor a környezetvédők a méhek tömeges elhalálozásáért is felelőssé teszik a glifozátot.

Kevesen tudják, hogy a házunk előtt csak közterületen engedélyezett szerek használhatók, és azok csak növényorvosi kamarai tagsággal rendelkező szakirányító irányításával juttatható ki.

Az előadó felhívta a figyelmet, hogy kemény vizek esetében akár percekre rövidülhet a permetezőszer lebomlási ideje, így sikertelen lehet a permetezés. 7-es pH érték felett érdemes puffert vagy savasító készítményt adni a vízhez. Ilyen például a kationokat semlegesítő X-Change, ami megköti a vízben található kationokat. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének honlapján hamarosan közzé tesznek egy kalkulátort, ami alapján kiszámolható, hogy adott német keménységi fok és víz pH esetén mennyi kation-megkötő készítményt (X-Change, Companion Gold) ajánlott a permetléhez keverni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu