0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A giliszták kedvelik a marsi talajt

Két fiatal földigiliszta az első bizonyíték arra, hogy a faj képes szaporodni a Marsról származó földben. Egy biológus fedezte fel őket egy marsi talaj szimuláció során. Ezek a kísérletek kritikus fontosságúak, mivel annak a lehetőségét vizsgálják, hogy képes lenne-e az emberiség életben maradni a vörös bolygón úgy, hogy megtermeli a saját élelmiszerét a marsi talajon.

Ahhoz, hogy a jövőben ellássuk élelmiszerrel az embereket a Marson, szükség van zárt ökoszisztémával rendelkező mezőgazdaságra. Ebben a gilisztáknak fontos szerepe van, mivel lebontják és újrahasznosítják a holt szervesanyagokat. A Marson kénytelenek lesznek majd az emberi ürüléket és vizeletet is újrahasznosítani, azonban a mostani kísérletekben biztonsági okokból sertés hígtrágyát alkalmaztak.

A NASA-tól kapott marsi talaj modellhez a kísérletek során hígtrágyát és gilisztákat adtak, és így figyelik meg a rukkola növekedését. „Egyértelmű, hogy a trágya segíti a növekedést, különösen a marsi talaj modellnél, és azt is láttuk, hogy a giliszták aktívak voltak. Ugyanakkor a legnagyobb meglepetés a kísérlet végén ért minket, amikor két fiatal földigilisztát találtunk a marsi talaj modellben” mondta Wieger Wamelink a Wageningen Egyetem és Kutatóközpontból.

„A trágya hozzáadásának pozitív hatása nem volt egészen váratlan” tette hozzá Wamelink, „de az meglepett, hogy a marsi talaj modell túlszárnyalta a földi kvarchomokot. Mindkét mintához adtunk trágyát, és a rukkola csírázása után hozzáadtuk a gilisztákat is.”

A giliszták nagyon fontosak a talaj egészsége szempontjából, nem csak a Földön, de a jövőbeli beltéri kertekben is a Marson vagy a Holdon.

Holt szervesanyagokkal táplálkoznak, mint az elpusztult növényi részek, amit megesznek és a talajba kevernek. Ez az ürülék további szervesanyagokat tartalmaz, amiket a baktériumok tovább tudnak bontani olyan a növények számára fontos tápanyagokká, mint a nitrogén, a foszfor és a kálium. A földigiliszták járataik készítése közben átszellőztetik a talajt, ezzel javítják a szerkezetét, és hatékonyabbá teszik az öntözést is. Ez utóbbi nagyon fontosnak mutatkozott, mivel a korábbi kísérletekben a víz nehezen talált utat a talajba. Wamelink megerősítette, hogy „a földigiliszták megoldják ezt a problémát”.

Ahhoz, hogy a jövőben a Marson vagy Holdon élő embereket etetni tudják, egy fenntartható mezőgazdasági rendszert kell kialakítani. Ennek alapja a talaj és a víz (jég formájában) megléte mind a Marson, mind a Holdon. A NASA pedig talajmodelleket bocsátott a rendelkezésre, hogy a Földön is kutatni tudják ezeket a lehetőségeket.

A modellek egy hawaii-i vulkánról (Mars) és az arizóniai sivatagból (Hold) származnak. A kísérletek 2013-ban kezdődtek. Mára már több, mint egy tucat terményt képesek megtermelni, az egyetlen növény, amely azonban mindig keresztbe tett a tudósok erőfeszítésének, a spenót volt. Azonban potenciálisan használható növények a zöldbab, borsó, retek, paradicsom, krumpli, rukkola, répa és a kerti zsázsa. A terményeknél ellenőrizték a nehézfém-szennyezettséget és az alkaloid tartalmat is, hogy megállapítsák, mennyire biztonságos a fogyasztásuk. Miután átmentek a teszteken, egy vacsorát is szerveztek a kutatás támogatói számára, ahol az ily módon termesztett növényeket szolgálták fel.

Forrás: www.sciencedaily.com