Back to top

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

Fotó: Mie T. Pedersen
Egy dán posztdoktori kutató, Mathias P. Clausern a Dél-Dániai Egyetemről azért fogott kísérletezésbe, hogy megfejtse, hogyan lehet a zselészerű medúzából ropogós nassolnivalót készíteni. Mindez azután történt, hogy maga is evett ebből a nem mindennapi csemegéből.

„Miután megkóstoltam a medúzát, tudni akartam, hogyan alakulhat át egy puha, zselés anyag valami ropogóssá, amit megeszünk” mondta Clausen.

A medúza az ázsiai konyha egyik gyakori alapanyaga már évszázadok óta, de a nyugati világ számára még mindig szokatlannak számít. Hagyományos módon a medúza harang alakú ernyőjét vagy testét több héten át sóban és alumínium-kálium-szulfátban (egy timsó féleség) pácolják, ezzel érik el a ropogós, marinírozott állagot. A dán kutatócsapat azonban létrehozott egy olyan technológiát, amivel ugyanezt az eredményt pár nap alatt lehet elérni.

„Etanol segítségével készítettünk egy ropogós állagú medúza csipszet, ami gasztronómiai szempontból potenciálisan érdekes lehet” mondta Clausen.

A kutatócsapat továbbra is próbálja megfejteni, hogyan alakulnak át a zselés anyagú medúza ernyőjének rostos szálai a pácolás folyamán ropogóssá. „Keveset tudunk a medúzák molekuláris felépítéséről” magyarázta Clausen „Még mindig nem vagyunk benne biztosak, hogy miféle struktúrát sikerült vizualizálnunk.”

A túlhalászás és a klímaváltozás csökkentette a kereskedelem számára (korábban) rendelkezésre álló halállományokat. Ezt az ökológiai rést töltik be a medúzák, és állományaik annyira felszaporodtak, hogy óriási rajokat alkotnak. A halászati iparág emiatt potenciális élelmiszerforrásként tekint a medúzákra, amiknek segítségével etetni lehetne a növekvő népességet. Sőt mi több, a medúzáknak számos pozitív élettani hatásuk van: gazdagok B12 vitaminban, magnéziumban, foszforban, vasban és szelénben.

Clausen elmondta, hogy a tudóscsapat reméli, mélyebbre áshatják magukat a medúzák ernyőjének felépítésében, illetve hogy a fogyasztásuk milyen érzeteket kelt a szájban. Ez az új tudományos megközelítés hatással lehet a medúzák jövőbeni gazdasági jelentőségére is, sőt, úttörő lehet olyan élelmiszerek elterjesztésében, melyek nem szokványosak.

„Mivel ez egy úttörő munka, úgy gondolom, hogy minden elérhető eszközzel azon kell lenni, hogy az egészséges táplálkozás tudományos vonatkozásában ráébresszük az embereket erre a teljesen új tudomány területre” mondta Clausen.

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Első alkalommal rendezik meg az Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferenciát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Kaposvári Egyetemmel és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen 2018. szeptember 27-én ingyenes szakmai rendezvényt tart I. Élelmiszer és Marketing Nemzetközi Konferencia címmel.

Melyik a legszebb dió?

Először rendeznek Országos Dió Szépségversenyt Somogyapátiban a Diós Kertvendéglőben, ahol évek óta Diófesztivált tartanak. A bírálatra bárki beküldheti szépnek, értékesnek vélt gyümölcseit október 1-6. közt a Diós Kertvendéglőbe. A minták számától függően több zsűri bírálja el szakmai szempontok szerint a diófajtákat, az eredményhirdetésre október 6-án, szombaton 14 órakor kerül sor.

Újabb "gyógytanösvényt" adtak át

Kardióösvényt alakítottak ki Budapest XII. kerületében, a Normafán, a túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magas vérnyomás betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

Megúsztuk az évet: a halászati ágazat tavalyi eredménye

Magyarország hosszú évtizede jelentős szerepet tölt be Európa édesvízi haltermelésében. Ennek legfőbb oka, hogy országunk kedvező vízrajzi adottságokkal és nagy termelési hagyományokkal rendelkezik. Kiemelkedő halas múltunk ellenére mára az ágazat nehezen alkalmazkodik a nemzetközi kihívásokhoz, kevésbé igazodik a fogyasztói szokások, az értékesítési csatornák változásához.

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Súlyos hiba a piacnyitás a NAK szerint

Súlyos hátrányokat lennének kénytelenek elviselni az európai agrártermelők az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur között tervezett szabadkereskedelmi szerződés életbelépése következtében – állítja az uniós agrártermelési modell sérülését elfogadhatatlannak tartó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Keményítőben erősít az Opus

Az Opus Nyrt. tulajdonába kerül a keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó Viresol Kft. 51 százalékos üzletrésze, ezzel újabb szakasz valósul meg az idén februárban bejelentett, a tőzsdei társaság működésében meghatározó tőkeemelés-sorozatból - közölte az Opus Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Hat mázsa ponty került két zalai tóba

Az őszi szezon megerősítéseként újabb telepítéseket végzett a kezelésében lévő zalai állóvizeken a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Ezúttal hat mázsa halat tettek a kerkaszentkirályi és a Kerkafalva melletti tavakba.