Back to top

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

Fotó: Mie T. Pedersen
Egy dán posztdoktori kutató, Mathias P. Clausern a Dél-Dániai Egyetemről azért fogott kísérletezésbe, hogy megfejtse, hogyan lehet a zselészerű medúzából ropogós nassolnivalót készíteni. Mindez azután történt, hogy maga is evett ebből a nem mindennapi csemegéből.

„Miután megkóstoltam a medúzát, tudni akartam, hogyan alakulhat át egy puha, zselés anyag valami ropogóssá, amit megeszünk” mondta Clausen.

A medúza az ázsiai konyha egyik gyakori alapanyaga már évszázadok óta, de a nyugati világ számára még mindig szokatlannak számít. Hagyományos módon a medúza harang alakú ernyőjét vagy testét több héten át sóban és alumínium-kálium-szulfátban (egy timsó féleség) pácolják, ezzel érik el a ropogós, marinírozott állagot. A dán kutatócsapat azonban létrehozott egy olyan technológiát, amivel ugyanezt az eredményt pár nap alatt lehet elérni.

„Etanol segítségével készítettünk egy ropogós állagú medúza csipszet, ami gasztronómiai szempontból potenciálisan érdekes lehet” mondta Clausen.

A kutatócsapat továbbra is próbálja megfejteni, hogyan alakulnak át a zselés anyagú medúza ernyőjének rostos szálai a pácolás folyamán ropogóssá. „Keveset tudunk a medúzák molekuláris felépítéséről” magyarázta Clausen „Még mindig nem vagyunk benne biztosak, hogy miféle struktúrát sikerült vizualizálnunk.”

A túlhalászás és a klímaváltozás csökkentette a kereskedelem számára (korábban) rendelkezésre álló halállományokat. Ezt az ökológiai rést töltik be a medúzák, és állományaik annyira felszaporodtak, hogy óriási rajokat alkotnak. A halászati iparág emiatt potenciális élelmiszerforrásként tekint a medúzákra, amiknek segítségével etetni lehetne a növekvő népességet. Sőt mi több, a medúzáknak számos pozitív élettani hatásuk van: gazdagok B12 vitaminban, magnéziumban, foszforban, vasban és szelénben.

Clausen elmondta, hogy a tudóscsapat reméli, mélyebbre áshatják magukat a medúzák ernyőjének felépítésében, illetve hogy a fogyasztásuk milyen érzeteket kelt a szájban. Ez az új tudományos megközelítés hatással lehet a medúzák jövőbeni gazdasági jelentőségére is, sőt, úttörő lehet olyan élelmiszerek elterjesztésében, melyek nem szokványosak.

„Mivel ez egy úttörő munka, úgy gondolom, hogy minden elérhető eszközzel azon kell lenni, hogy az egészséges táplálkozás tudományos vonatkozásában ráébresszük az embereket erre a teljesen új tudomány területre” mondta Clausen.

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csökkenhet a kenyér és a liszt áfája

A feketegazdaság visszaszorításának egyik eszköze az áfa csökkentése. A kormány nem zárja ki ennek a lehetőségét a liszt és a kenyér esetében sem.

Az első környezetbarát tej Hollandiából

A holland tejipari óriás, a FrieslandCampina bejelentette, hogy piacra dobja első „fenntartható” tejét. A lényeg, hogy a tej olyan gazdaságokból származik, melyek jelentős lépéseket tettek a környezetbarát termelésért.

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Ezt együk a másnaposság ellen!

A karácsonyi ünnepek alatt, és persze szilveszter éjszaka teljesen természetes dolog, hogy lecsúszik egy, két, vagy akár több pohár alkohol az ember torkán. De ne aggódjunk, az alábbi „orvosságok” mindig kéznél vannak, hogy enyhítsék a másnaposság okozta hányingert és hasogató fejfájást!

Keményebben lépnének fel az élelmiszerbűnözés ellen

Az élelmiszerbiztonság erősítésére büntetőjogi szabályozás kidolgozásáról határozott a kormány, amely egyetért azzal, hogy továbbra is kiemelten kell kezelni a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét - jelent meg a Magyar Közlönyben kedd este.

Őrült pazarlás: kárbaveszett tej- és tejtermékek

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék, vagyis az előállított áruk 16 százaléka vész kárba világszerte a szemétbe dobás és a nem hatékony tárolási, szállítási folyamatok miatt – derült ki az Edinburghi Egyetem szakembereinek vizsgálatából.

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

Reptéren gyakorlatozó segítőkutyák

A Sydney repülőtéren szolgálatba állt négylábúak ezúttal nem drog- vagy robbanószer kereső kutyák. Az a feladatuk, hogy megnyugtassák és jókedvre derítsék azokat az utasokat, akik számára a repülés stresszel jár.

Nincs egységes uniós stratégia az elsivatagosodás ellen

Az Európai Bizottság nem rendelkezik világos képpel az Európai Unióban egyre nagyobb fenyegetést jelentő elsivatagosodásról és talajromlásról, az eddig tett bizottsági és tagállami lépések nem egységesek - állapította meg egyebek mellett a luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

Kell-e magnéziummal dúsítani a sótalanított tengervizet?

Az izraeli ivóvíz mintegy háromnegyedét jelentő sótalanított tengervíz magnéziumos dúsításán vitatkoznak Izraelben a legújabb egészségügyi kutatások alapján - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden.