Back to top

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

Fotó: Mie T. Pedersen
Egy dán posztdoktori kutató, Mathias P. Clausern a Dél-Dániai Egyetemről azért fogott kísérletezésbe, hogy megfejtse, hogyan lehet a zselészerű medúzából ropogós nassolnivalót készíteni. Mindez azután történt, hogy maga is evett ebből a nem mindennapi csemegéből.

„Miután megkóstoltam a medúzát, tudni akartam, hogyan alakulhat át egy puha, zselés anyag valami ropogóssá, amit megeszünk” mondta Clausen.

A medúza az ázsiai konyha egyik gyakori alapanyaga már évszázadok óta, de a nyugati világ számára még mindig szokatlannak számít. Hagyományos módon a medúza harang alakú ernyőjét vagy testét több héten át sóban és alumínium-kálium-szulfátban (egy timsó féleség) pácolják, ezzel érik el a ropogós, marinírozott állagot. A dán kutatócsapat azonban létrehozott egy olyan technológiát, amivel ugyanezt az eredményt pár nap alatt lehet elérni.

„Etanol segítségével készítettünk egy ropogós állagú medúza csipszet, ami gasztronómiai szempontból potenciálisan érdekes lehet” mondta Clausen.

A kutatócsapat továbbra is próbálja megfejteni, hogyan alakulnak át a zselés anyagú medúza ernyőjének rostos szálai a pácolás folyamán ropogóssá. „Keveset tudunk a medúzák molekuláris felépítéséről” magyarázta Clausen „Még mindig nem vagyunk benne biztosak, hogy miféle struktúrát sikerült vizualizálnunk.”

A túlhalászás és a klímaváltozás csökkentette a kereskedelem számára (korábban) rendelkezésre álló halállományokat. Ezt az ökológiai rést töltik be a medúzák, és állományaik annyira felszaporodtak, hogy óriási rajokat alkotnak. A halászati iparág emiatt potenciális élelmiszerforrásként tekint a medúzákra, amiknek segítségével etetni lehetne a növekvő népességet. Sőt mi több, a medúzáknak számos pozitív élettani hatásuk van: gazdagok B12 vitaminban, magnéziumban, foszforban, vasban és szelénben.

Clausen elmondta, hogy a tudóscsapat reméli, mélyebbre áshatják magukat a medúzák ernyőjének felépítésében, illetve hogy a fogyasztásuk milyen érzeteket kelt a szájban. Ez az új tudományos megközelítés hatással lehet a medúzák jövőbeni gazdasági jelentőségére is, sőt, úttörő lehet olyan élelmiszerek elterjesztésében, melyek nem szokványosak.

„Mivel ez egy úttörő munka, úgy gondolom, hogy minden elérhető eszközzel azon kell lenni, hogy az egészséges táplálkozás tudományos vonatkozásában ráébresszük az embereket erre a teljesen új tudomány területre” mondta Clausen.

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.