0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egészséges és környezettudatos is medúzacsipszet ropogtatni

Nem könnyű elképzelni, hogy a puha, zselészerű medúzából ropogós csipsz készülhet. Azonban ez a fogás az ázsiai konyhában régóta jelen van. Amellett, hogy egészséges, még környezetbarát is a fogyasztása, mivel a túlhalászás következtében a halállományok csökkennek, ellenben a medúzák elszaporodtak.

Egy dán posztdoktori kutató, Mathias P. Clausern a Dél-Dániai Egyetemről azért fogott kísérletezésbe, hogy megfejtse, hogyan lehet a zselészerű medúzából ropogós nassolnivalót készíteni. Mindez azután történt, hogy maga is evett ebből a nem mindennapi csemegéből.

„Miután megkóstoltam a medúzát, tudni akartam, hogyan alakulhat át egy puha, zselés anyag valami ropogóssá, amit megeszünk” mondta Clausen.

A medúza az ázsiai konyha egyik gyakori alapanyaga már évszázadok óta, de a nyugati világ számára még mindig szokatlannak számít. Hagyományos módon a medúza harang alakú ernyőjét vagy testét több héten át sóban és alumínium-kálium-szulfátban (egy timsó féleség) pácolják, ezzel érik el a ropogós, marinírozott állagot. A dán kutatócsapat azonban létrehozott egy olyan technológiát, amivel ugyanezt az eredményt pár nap alatt lehet elérni.

„Etanol segítségével készítettünk egy ropogós állagú medúza csipszet, ami gasztronómiai szempontból potenciálisan érdekes lehet” mondta Clausen.

A kutatócsapat továbbra is próbálja megfejteni, hogyan alakulnak át a zselés anyagú medúza ernyőjének rostos szálai a pácolás folyamán ropogóssá. „Keveset tudunk a medúzák molekuláris felépítéséről” magyarázta Clausen „Még mindig nem vagyunk benne biztosak, hogy miféle struktúrát sikerült vizualizálnunk.”

A túlhalászás és a klímaváltozás csökkentette a kereskedelem számára (korábban) rendelkezésre álló halállományokat. Ezt az ökológiai rést töltik be a medúzák, és állományaik annyira felszaporodtak, hogy óriási rajokat alkotnak. A halászati iparág emiatt potenciális élelmiszerforrásként tekint a medúzákra, amiknek segítségével etetni lehetne a növekvő népességet. Sőt mi több, a medúzáknak számos pozitív élettani hatásuk van: gazdagok B12 vitaminban, magnéziumban, foszforban, vasban és szelénben.

Clausen elmondta, hogy a tudóscsapat reméli, mélyebbre áshatják magukat a medúzák ernyőjének felépítésében, illetve hogy a fogyasztásuk milyen érzeteket kelt a szájban. Ez az új tudományos megközelítés hatással lehet a medúzák jövőbeni gazdasági jelentőségére is, sőt, úttörő lehet olyan élelmiszerek elterjesztésében, melyek nem szokványosak.

„Mivel ez egy úttörő munka, úgy gondolom, hogy minden elérhető eszközzel azon kell lenni, hogy az egészséges táplálkozás tudományos vonatkozásában ráébresszük az embereket erre a teljesen új tudomány területre” mondta Clausen.

Forrás: www.sciencedaily.com