0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 23.

Kategóriagyőztes a Grand Tokaj dűlőszelektált 6 puttonyos Tokaji Aszúja

Az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Szarvas-dűlőjéből származó 2013-as évjáratú 6 puttonyos Tokaji Aszúja a tavalyi kiváló versenyeredmények után most begyűjthette az egyik legrangosabb borversenyen a legtekintélyesebb szakmai érdemek egyikét.

Az egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyen, a Mundus Vini 2018-as tavaszi kóstolóján a Grand Tokaj 2013-as Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos borát Nagyarannyal, egyben kategóriagyőztes „Best of Show Hungary”, azaz „Legjobb Magyar Bor” díjjal jutalmazták. A bor ennek köszönhetően kiemelt figyelmet fog kapni a nemzetközi borszakma legfontosabb és egyben legnagyobb kiállításán is, a márciusban Németországban megrendezésre kerülő ProWein Düsseldorf-on.

Már 2013-ban látszott Tokaj-Hegyalján, hogy az akkori szüretből származó Tokaji Aszúk kiemelkedő minőségűek lesznek: a csak Tokaj-Hegyaljára jellemző különleges mikroklíma gondoskodott a szőlő természetes aszúsodásáról. A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100 százalékban saját, dűlőszelektált szőlőből készült, amely a Grand Tokaj tarcali Szarvas dűlőjéből származott, ahol a botrytis által teljesen átszőtt, kiváló aszúszemeket sikerült szüretelni.

A 214 g/l cukor tartalmú borkülönlegesség főleg Furmint és Hárslevelű aszúszemekből és teljesen Furmint alapborból készült limitált mennyiségben, amely a borászat Szegi pincéjében több, mint 18 hónapig érlelődött zempléni tölgyfa hordóban. Illatában megtalálható a löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége mutatkozik. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő-és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borban. A 2013-as év sajátosságai, a sok napsütés és a meleg hatása, a Szarvas dűlő löszös talajának melegsége a bor ízvilágában is érezhetően megtalálhatóak. Ezek az érett, meleg ízek szépen veszik körül a borban lévő gyümölcsösséget.

Garancia a hagyomány és a modern borkultúra elvárásai közötti harmóniára, ezzel együtt a minőségre is a társaság főborásza, Áts Károly személye, akinek a felügyelete alatt e palackba zárt remekművek készültek. Áts Károly maga is az egyik „legnagyobb név” a szakmában, 2012-ben az „Év bortermelője” címet elnyert szakember 2013 tavaszán igazolt a Grand Tokaj Zrt.-hez, azóta folyamatosan hozza a nemzeti tulajdonban lévő borászattal rangos hazai és külföldi elismeréseket.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu