0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A flamand ló a tengerentúlon is népszerű

A flamand ló a hidegvérű lófajták közé tartozik, mely Flandriában – Belgium és Hollandia egyes területein – honos. Rendkívül megbízható karakterével, kiemelkedő küllemével egyedülálló szabadidős és munkaló. Akár igáslóként, hátaslóként vagy fogatban tűnik fel, nyugodt, ugyanakkor temperamentumos fellépésével minden lószerető ember szívét megdobogtatja.

Jellemzője, hogy rendkívül hosszú és tiszta lábakon áll, melyről úgy tartják, hogy megnöveli e lovak élettartamát.

A flamand ló Németalföld déli részén volt jellemző hidegvérű ló a brabanti és az ardenni mellett. A flamand hidegvérű lovat nagyszámban exportálták az Egyesült Államokba, ahol nagyra becsült igáslóként hatalmas népszerűségre tett szert. Tiszta, száraz, bokaszőrtől mentes lábaival kevésbé érzékeny az éghajlatra, mint a brabanti vagy ardenni. Vonóereje valamivel kisebb, de azt könnyebb kezelhetőségével és kitartásával kompenzálja. Ezek a tulajdonságai tették Kanada és Amerika-szerte közkedveltté. És mivel Belgiumból vitték ki Amerikába ezt a hidegvérű lovat, így ott ez terjedt el belga hidegvérű néven.

Ezt a hidegvérű lófajtát is elsősorban igás célokra tenyésztették ki, de természetéből és külleméből adódóan sokoldalúan hasznosítható. Tenyésztésénél törekedtek arra, hogy egy impozáns, nagyméretű, ugyanakkor elegáns, harmonikus felépítésű lovat alkossanak.

Fő színe a sárga és annak különböző árnyalatai. A sörény, a farok és a lábvégek lehetőleg világosak. Sokszor nagy jegyek láthatók a lovakon, jellemző a széles hóka. Más szín is megengedett, de a deres színváltozat nem kívánatos.

Kifejlett lovaknál az ideális marmagasság minimum 170 centiméter, átlagos marmagasságuk 170-190 cm között mozog. A lépésnek szabályosnak, rugalmasnak és térölelőnek kell lennie, az ügetésnek szintén szabályosnak, simának.

A cikk Jancsó Ritának a Kistermelők Lapja márciusi számában megjelent részletes cikke alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja