Back to top

Jelentősen nőtt a sertéshúsfogyasztás

Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a KSH adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII. abádszalóki böllérfesztiválon.

Fazekas Sándor elmondta: 2016 óta, mintegy tíz százalékos növekedés eredményeként, most átlagosan 23-25 kilogramm az átlagos sertéshús-fogyasztás. Ez a növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is - tette hozzá.

Megjegyezte: idén január 1-től a halhús áfája is csökkent.

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul az ágazat fehéredéséhez, a feketekereskedelem visszaszorításához. Elmondta: 2010 óta évről-évre nő a költségvetés agrártámogatásokra fordítható összege, és a lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására - közölte.

Magyarország 2010-ben mintegy 50 milliárd forintot fordított saját forrásból a termelők támogatására, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást - mondta, hozzátéve: az elmúlt hét évben ez az összeg megduplázódott, most mintegy 103 milliárd forintot fordítanak erre. Ez mutatja, hogy a kormány elkötelezett a mezőgazdasági termelők, az állattartók megsegítésében - jegyezte meg. Fazekas Sándor elmondta: támogatás hiányában az olcsó, dömpingáras, gyakran bizonytalan eredetű és élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő importtermékek lennének a magyar piacokon.

Kitért arra is, hogy a belföldi termelés, az állattartás helyzete stabilizálódott az elmúlt években, a sertéságazat túlélte az sertéspiaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. Kiemelte: a tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a húsmarha-ágazat pedig jelentősen növekedett.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertbarát évnyitó Pusztaszabolcson

A Pusztaszabolcsi Kertbarát Klub évadnyitó rendezvényére több mint harminc kertbarát jött össze a Hagyományok Házában. Ők többségében a Magyarország legszebb konyhakertje országos verseny helyi csapata. A napokban megkezdik a termelői piac kialakítását, amelyre oly nagyon készülnek a klubtagok. Május végére már használatba is lehet venni.

Mindenkire szükség van a sertéspestis megfékezéséhez

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatót készített a sertéstartók részére az idehaza is felbukkant afrikai sertéspestis kapcsán hozott intézkedésekről és az esetleges teendőkről.

Négy hónap alatt 105 tonna veszélyes élelmiszertől óvtak meg minket

Csaknem 105 tonna hamis vagy ismeretlen eredetű élelmiszert és 7 ezer liter alkoholtartalmú folyadékot vontak ki a magyar hatóságok az élelmiszerhamisítás elleni OPSON VII. nemzetközi művelet során - mondta Leopold Róbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

ASP: a legjobb piacaink már ki is tiltották a magyar sertéshúst

Miután bebizonyosodott, hogy az afrikai sertéspestis vírusától pusztult el a Gyöngyös környékén talált vaddisznó, Szerbia és négy ázsiai ország is kitiltotta a Magyarországról származó sertéshúsokat. A hazai állategészségügyi hatóság az érintett területen korlátozásokat rendelt el.

Nő a boltok forgalma

2018 februárjában 6,6 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, így már ötvenhat hónapja töretlen az ágazat erősödése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 3,6 százalékkal nőtt.

Nyomonkövethetőség a teljes ellátási láncon 1 dollárból

Az élelmiszer-hamisítás évi 55 milliárd dolláros kárt okoz világszerte és több, mint 70 millió ember kerül kórházba miatta. A legújabb nyomonkövetési rendszerek erre a problémára kínálnak megoldást – egy magyar fejlesztésnek hála, megfizethető áron. Az Élelmiszeronline Csendes Dániellel, a Rhyno Technologies LTD ügyvezetőjével, a TE-FOOD projekt csapattagjával beszélgetett.

A franciáknak elegük lett a vegetáriánus "húsból"

A francia törvényhozás csütörtökön úgy döntött, betiltja a húst helyettesítő vegetáriánus és vegán kolbászok, steakek, baconök félrevezető elnevezéseit. Elrettentő a szabályok megszegéséért kiszabható bírság összege is.

Alföldi Tej: a Tesco által visszahívott Riska tej veszélytelen

A Tesco áruházlánc által visszahívott Riska tej egészségügyi szempontból veszélytelen - közölte az Alföldi Tej Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Strasbourg döntött: új szabályozás a bioélelmiszereknek

Nagy többséggel fogadta el a Strasbourgban éppen ülésező Európai Parlament a bioélelmiszerek szabályozásának átalakítását, amely 2021-től új alapokra helyezné a szektor működését az EU-ban. Az új szabályok esetenként nagyobb szigort eredményeznek, de lesz több könnyítés is.

Folyamatosan nő a mangalicák száma hazánkban

Az áfacsökkentés óta tíz százalékkal nőtt a sertéshús fogyasztása. Ezzel párhuzamosan a mangalicák száma is megugrott. Magyarországon jelenleg 220 gazdaságban foglalkoznak e fajta tenyésztésével, a korábbi hatezres tenyészkoca-állomány is megközelíti a tízezret. Hazánkban évente 60–70 ezer mangalica hízót nevelnek.