0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Optimista és pesszimista borjak

Néhány borjú eredendően pesszimista vagy optimista, ahogy ez az embereknél is előfordul, derült ki egy British Columbiai Egyetemen (University of British Columbia, UBC) készült tanulmányból.

Ezeknek az egyedi személyiségjegyeknek az elismerése nagyon fontos abból a szempontból, hogy az állatok megfelelő bánásmódban részesüljenek – mondta Marina von Keyserlingk professzor, aki a UBC szántóföldi és élelmiszeripari karának állatjóléti programját vezeti.

„Néha hajlamosak vagyunk a csordát egy egészként kezelni, pedig ez a csorda sok különböző egyedből áll, akik különböző módon reagálnak a stresszes helyzetekre”

mondta Keyserlingk. „Fontos, hogy az egyes egyedek perspektíváját vizsgáljuk, mivel még a jó körülmények között is elképzelhető, hogy egyes állatok szenvednek.”

Ahhoz, hogy ki tudják mutatni az optimizmust és a pesszimizmust a tudósok 22 borjúval végeztek kísérletet. A kísérlet megkezdése előtt a borjaknak megtanították, hogy ha jól választanak, akkor jutalmat kapnak.

A tanítási folyamat alatt minden borjút egy kisebb karámba helyeztek, aminek a falán 5 rés volt horizontális elrendezésben, egymástól egyenlő távolságra. Az egyik végében lévő lyukon tejet tartalmazó üveg volt, míg a másikon egy üres üveg, ami levegőt fújt a borjúra. A borjak gyorsan megtanulták, hogy a fal melyik szélén van a jutalom.

Miután a borjak megtanulták ezt, a kutatók a középen lévő, korábban üres lyukakba is üvegeket helyeztek el, ezekről azonban az állatok nem tudták, hogy mit tartalmaznak. A kutatók sejtése szerint az optimista borjak akkor is megközelítik az új üvegeket, ha az közel van az üres üveghez, amely korábban levegőt fújt rájuk. Ezzel ellentétben a pesszimista borjak nem fognak próbálkozni a középen elhelyezett üvegekkel, még akkor sem, ha az közel van a korábban is ismert, tejet tartalmazóhoz.

A borjak különbözőképpen reagáltak, azonban az egyes egyedek következetesen kitartottak a választásaik mellett, és hasonló döntéseket hoztak három hét különbséggel is.

A kutatók arra jutottak, hogy a pesszimizmus egy kézzel fogható egyedi személyiségjegy, és nem függ a pillanatnyi hangulattól és érzelmektől.

A tanulmányban azt is vizsgálták, mennyire voltak félősek a borjak. Ezt főként abból vonták le, hogyan viselkednek szokatlan helyzetekben, mint például egy ismeretlen ember vagy tárgy jelenlétében. Ebből az derült ki, hogy a félelem és a pesszimizmus közel állnak egymáshoz.

„Azok a borjak, amelyek félősebbek voltak jobb eséllyel látták a poharat félig üresnek” mondta Keyserlingk.

Korábbi kutatások megmutatták, hogy az optimista és pesszimista személyiség bélyegek jelen vannak az embereknél, de eddig nem kutatták ezeket gazdasági állatoknál.

„A következő lépés a kutatásunkban, hogy megértsük, mik azok a tartási feltételek, amelyek segítenek elérni, hogy az egyes példányoknak jó élete legyen” tette hozzá Keyserlingk. „Például a pesszimistább borjak lehetséges, hogy másféle istállózást és ellátást igényelnek, mint amit jelenleg biztosítunk nekik.”

Forrás: www.thedairysite.com