0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az erdők világnapjára megnyitotta kapuit az újjáépített múzeum

A 2017 áprilisi szélsőséges időjárás következtében megrongálódott múzeum helyreállítása befejeződött. Az újjáépítésre az EGERERDŐ Zrt. több, mint 6 millió forintot költött. Az erdészet munkatársainak összefogásával az eredeti állapotnak megfelelően állították helyre a kiállítóhelyet, hogy március 20-tól ismét birtokba vehesse a nagyközönség.

Az EGERERDŐ Zrt. közjóléti szerepvállalása

Az EGERERDŐ Zrt. megközelítőleg 72 ezer hektár állami erdőterületen végez erdőgazdálkodási tevékenységet. Ez a feladat az erdőtörvény szerint három részre tagolódik, hiszen az erdőnek nemcsak gazdasági, hanem védelmi és közjólét funkciója is van.

Az elmúlt években az erdőben egyre több ember keresi a testi-lelki kikapcsolódást, a kényelmes, modern szálláshelyeket és a színvonalas, különböző tematikájú erdei programok iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. A társaság ezt az igényt felmérve, több célú közjóléti fejlesztést hajtott végre a turisztikailag frekventált területein.

Az első közjóléti pályázati források között a 2010 – 2013 között megvalósított szilvásváradi KEOP és ÉMOP pályázat említhető, melyben az erdei iskola fejlesztése (új oktatóterem kialakítása, szabadtéri foglalkoztató szín, interaktív játszótér, Szabadtéri Erdei Múzeum felújítása, stb.) és a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút fejlesztése (indító és végállomás épület felújítás/építése, hibridmozdony, stb.) valósult meg.

Hókár felszámolása az erdőben

2017. április 18-20. között az Északi –Középhegység több régiójában is óriási törés- és dőléskár sújtotta erdőállományainkat. A hirtelen bekövetkezett nagy havazás hatására, a kizöldült fák fajra, korosztályra való tekintet nélkül törtek, dőltek, hajoltak meg, sokszor komoly méretű foltokban is. Összességében több mint 100 ezer bruttó köbméter faanyag vált áldozatává az áprilisi hónak, melyből csupán 87 ezer köbméter felkészítését engedélyezte a hatóság. A kárral leginkább sújtott Felsőtárkányi és Szilvásváradi Erdészetek és a térség fakitermelő vállalkozásai erőn felül dolgoztak a feladat megoldásán. A káresemény áthúzódó hatásai várhatóan meghatározóak lesznek társaságunk gazdálkodásában az elkövetkező 2-3 évben.

Hókár felszámolása a Szabadtéri Erdei Múzeumban

1974-ben Dr. Kovács Jenő, az EGERERDŐ Zrt jogelődjének néhai vezérigazgatója irányításával megnyílt a Szabadtéri Erdei Múzeum, mely a látogatóknak különböző erdészettörténeti tárgyakat mutatott be és emléket állított az erdei munkások számára is. Az EGERERDŐ Zrt. 2012-ben KEOP-3.3.0/09-2010-0002 pályázat segítségével újjáépítette a Szabadtéri Erdei Múzeumot, ami a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola foglalkozásainak is egyik helyszíne.

2017 áprilisában a kései vizes hó a Múzeum környezetében álló, már kilombosodott fák ágaira tapadva olyan terhet jelentett, hogy derékba törtek vagy gyökerestül kifordultak, rádőltek a Múzeum kiállítási tárgyaira, jelentős részüket tönkre téve, megsemmisítve.

A károk felszámolása azonnal elindult. A múzeum környezetében a fakitermelés 2-3 hetet vett igénybe, mivel 250 m3 faanyag gravitált a múzeum területére. Irányított döntéssel kellett a kunyhók, szénégető, mészégető boksa környékéről és a nehezen mozgatható (pl. DFU traktor) elemek környékéről a veszélyes fákat eltávolítani. Külön figyelmet kellet fordítania az erdész szakembereknek a Horotna-völgyi gátra és a gátból dőlő fák eltávolítására is, annak érdekében, hogy a gátban és kiállítási tárgyakban további sérülés ne keletkezzen.

A vashámor bemutató elem szenvedte a legnagyobb veszteséget, itt minden kiállítási tárgyban jelentős kár keletkezett, a teljes faszerkezet megsemmisült. A többi stációnál is információs táblák törtek szét, kiállítási tárgyak sérültek meg a kidőlő fáktól (Király-féle lemezcsúszda, facsúszda, ökör figurák, patkoló karám, gát, Lugosi-emelő, szekér, szánkó) és a gyalogos ösvény nagy része is felújításra szorult. Az EGERERDŐ Zrt. több mint 6 millió Ft saját forrásból az eredeti állapotot helyreállította. Az újjáépített múzeumot március 20-án Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Horváth László országgyűlési képviselő és Dr. Jung László vezérigazgató adta át. Miniszter úr beszédében kiemelte, hogy az EGERERDŐ Zrt. példaszerű gazdálkodást végez, melynek része az elmúlt nyolc évben végzett 1,6 milliárd forint értékű közjóléti fejlesztés is.

Bízunk benne, hogy az erdők világnapja alkalmából átadott múzeum hamarosan újra élettel és gyerekzsivajjal telik meg.
Forrás: EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény