0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Budapesten tanácskoznak 16 uniós tagállam fejlesztési intézményei

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a házigazdája annak a csütörtökön kezdődött, kétnapos tanácskozásnak, amelyen tizenhat európai uniós tagország fejlesztési intézményei cserélnek tapasztalatot az uniós források felhasználásáról.

A Network of European Financial Institutions for Small and Medium Sized Enterprises (NEFI) elnevezésű hálózat találkozóján az MFB a visszatérítendő pénzügyi eszközök terén szerzett tapasztalatairól ad tájékoztatást.

Csütörtökön kezdődött a NEFI hálózat vezetőinek kétévente megrendezésre kerülő kétnapos tanácskozása Budapesten. A NEFI-t 1999-ben az európai és a határokon átnyúló együttműködések elősegítésére, kiemelten a KKV-k finanszírozási helyzetének javítására hozták létre. Az MFB 2004 óta tagja a hálózatnak, melynek célja, hogy a tagintézmények széles körű pénzügyi szolgáltatásokkal és tanácsadással segítsék a KKV-kat a forrásokhoz való könnyebb hozzáférésben.

A NEFI tagjai éves szinten mintegy 350 ezer KKV-t finanszíroznak csaknem 50 milliárd euró értékben, hitel-, garancia- és tőkeprogramok keretében, egész Európában. A NEFI tevékenysége során nyomon követi az európai uniós intézmények által elfogadott pénzügyi, politikai és jogi intézkedéseket, amelyek megkönnyíthetik a kkv-k finanszírozáshoz jutását.

A csütörtökön kezdődött budapesti tanácskozáson a résztvevők megvitatják az előző két év eredményeit, eszmecserét folytatnak a pénzügyi eszközök közvetítésének tapasztalatairól, illetve egy egységes uniós garancialap létrehozásának lehetőségéről. Az MFB részéről Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató ad tájékoztatást a nemzetközi hálózat tagjainak, többek között az EU-átlagot meghaladó magyar eredményekről az uniós források piacra juttatása terén.

Szintén fontos téma a visszatérítendő uniós források közvetítése. Az MFB a 2014-2020-as ciklusban olyan tapasztalatokat szerzett ezen a területen, amely hasznos tudást jelenthet a tagországok számára. A pénzügyi eszközöket is tartalmazó uniós alapok tekintetében

a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós keretösszeg 14 százalékát teszik ki a visszatérítendő források, míg a közép-kelet-európai régióban ez az adat átlagosan 6,4 százalék, az uniós átlag pedig közelíti a 8 százalékot.

A soron következő uniós finanszírozási ciklusra készülve nagy hangsúlyt kapnak a visszatérítendő pénzügyi eszközök, ezért ez a téma is kiemelt szerepet kap a tanácskozás során.

A NEFI kitűnő fórum az EU-s finanszírozással kapcsolatos bármilyen konkrét végrehajtási, operatív kérdés felvetésére, megvitatására és a legjobb gyakorlatok bemutatására. A tagintézmények emellett a következő finanszírozási ciklusra való felkészülés terén is kicserélik tapasztalataikat.

Forrás: MFB sajtóközlemény