0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A hiteles magyar bor

„Tokaj-Hegyalján jött létre az országban egyedülálló NMR Borlabor, mivel ez az egyik legnagyobb értéket képviselő borvidékünk” - mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a borlabor ünnepélyes megnyitóján, Szerencsen.

A NMR egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer, amely eredményeként egy okos telefonnal is leolvasható hologramos matrica garantálja a bor címkéjén feltüntetett adatok – eredet, évszám, szőlőfajta – hitelességét. A módszernek köszönhetően egyszerűbbé válik a hamisított borok, a nem megengedett borászati segédanyagok és adalékanyagok kiszűrése.

A programban részt vevő DIAGNOSTICUM Zrt. mintegy 879 millió forintos támogatással létesített Szerencsen egy NMR – Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia – technológiával felszerelt új borászati laboratóriumot és készíti el a Magyar Borok Eredetmintázati Térképét. A fejlesztés célja egy olyan, a nemzetközi adatbázis részét képező bortérkép létrehozása, amely segítségével hitelesíthető a termőhely, fajta és évjárat valódisága. A palackon elhelyezhető ún. NFC címke tanúsítja, hogy az identitás és az autentikusság ellenőrzése NMR meghatározással történt, az eredmény a nemzetközi adatbázisban biztonságos letétben van. Mindez kulcsszerepet tölthet be a magyar borok minőségbiztosításának és piaci presztízsének erősítésében

A miniszteri biztos kiemelte, egy éven át a borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan világszínvonalú analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak elérhetőek Magyarországon. A borászok egy nemzetközileg elfogadott tanúsítványt kapnak, amely elősegíti a külföldi piacépítést és a fogyasztói bizalom erősítését- tette hozzá.

„Az eredetvédelem és a minőségbiztosítás mind fontosabbá válik a hazai és a nemzetközi borszektorban is. A borkedvelők világszerte jó minőségű, ellenőrzött és beazonosítható származású borokat szeretnének fogyasztani, ennek árát pedig egyre inkább hajlandóak meg is fizetni. Ehhez fog támogatást nyújtani a jövőben a Szerencsen létesített új NRM borlabor” – mondta Dr. Péterfy Ferenc, a DIAGNOSTICUM Zrt. elnöke.

A hazai 22 borvidékről átlagosan 960 borminta/borvidék adatai alkotják majd a referencia adatbázist. A labor csak olyan referenciának alkalmas mintát dolgoz fel, amelynél a bor eredete, a szüret éve és a szőlő fajtája egyértelműen, hitelesen dokumentálható.

 

Forrás: magyarmezogazdasag