0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Kalóriatáblázat a borosüvegen

Az Európai Bizottság tavaly márciusban 12 hónapot adott az európai szeszesital-gyártóknak arra, hogy javaslatot tegyenek a borok, sörök és röviditalok tápanyagérték-jelölésének módjára.

A 23 európai, svájci és ukrán borászati szervezetet, valamint vállalkozást tömörítő Európai Borászatok Kereskedelmi Szövetsége (CEEV) a napokban közölte, hogy tagjai hajlandók arra, hogy más élelmiszerekhez hasonlóan több tápanyagra, illetve összetevőkre vonatkozó információt tüntessenek föl a boros címkéken, közöttünk a kalóriatartalmat is. Az 1,2 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok különleges mentességet élveznek az EU címkézési szabályai alól.

Ignacio Sánchez Recarte, a CEEV titkára a témában rendezett brüsszeli sajtókonferencián elmondta, hogy a gyártóknak kétféle lehetőségük lesz arra, hogy ennek a kötelezettségnek eleget tegyenek. Föltüntethetik az összetevőket és az energiaértéket a boros címkén, illetve közzé tehetik online felületen is. Ebben az esetben a címkére nyomtatott QR-kód irányítja át a vásárlót ezekhez az információkhoz. Néhány cég már követi ezt vagy azt a gyakorlatot.

A CEEV javaslata szerint a föltüntetés oly módon történjen, hogy az energiatartalomra vonatkozó „E” rövidítés után az adott italra jellemző adagolási módra meghatározott energiaértéket tüntessék fül kilojoule-ban és kilokalóriában egyaránt. Például a száraz pezsgő címkéjén ez szerepelne: E=301kJ/72kcal /100ml. A 20 százalékos alkoholtartalmú likőrboron pedig ez: E=670kJ/160kcal/60ml, hozzátéve, hogy „Ez a (0,75 l) palack ital 12,5 adagot tartalmaz”.

Az Egyesült Királyság Közegészségügyi Királyi Társasága (RSPH) azzal vádolta az alkoholtartalmú italok gyártóit, hogy az energiatartalom online feltüntetésével „ahelyett, hogy közzé teszik, inkább elrejtik az információkat”. A szervezet felszólította az Európai Bizottságot és az Egyesült Királyság kormányát, hogy tegyenek szigorúbb fellépéseket az ügyben.

A CEEV közölte, hogy elkötelezett amellett, hogy az Európai Uniónak a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló rendeleteinek megfelelve egységes élelmiszer-információkkal szolgáljon. Ugyanakkor rávilágított arra is, hogy a gyártási segédanyagként meghatározott összetevőket az EU-ban nem kell nyilvánosan föltüntetni, ami további vitáknak adhat alapot. Egyelőre a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV), amely megalkotta a borkészítési módszerekről szóló szabálykönyvet, jelenleg is vizsgálja azt, hogy mi is minősül gyártási segédanyagnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/decanter.com