0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megújult a Dráva Kapu Bemutatóközpont állattartó telepe

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) három állattartó telepe újult meg nemrégiben, a 446 millió forintos beruházást pénteken adták át a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpontban.

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) vezetője, Szászfalvi László fideszes országgyűlési képviselő és Szabadics Attila, a kivitelező Szabadics Kft. alelnöke a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpont megújult állattartó telepének avatásán

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta: Magyarország az előző európai uniós költségvetési időszakban 2300 milliárd, a mostaniban 2800 milliárd forintot fordít környezet- és természetvédelemre. Utóbbi az agrárium zöldítési programjával együtt mintegy 3300 milliárdot tesz ki.

Ezen belül több mint 60 milliárd forint a zömében nemzeti parkoknak szánt forrás, amelynek legnagyobb része az élőhelyek megőrzését, 5 milliárd az állattartó telepek infrastrukturális fejlesztését szolgálja – tette hozzá. Rámutatott, utóbbi azért fontos, hogy az őshonos állatokat be lehessen vonni a természet karbantartásába, biztosítva a rétek, gyepek, illetve az ott kívánatos ökoszisztéma fennmaradását.

Závoczky Szabolcs, a nemzeti park igazgatója elmondta: az igazgatóság által nyert uniós pályázati pénzből a Barcshoz tartozó Drávaszentesen karámrendszer és szociális létesítmény épült, a szintén somogyi Nagybajom-Homokpusztán racka juhok tartására alkalmas állattartó telep létesült, a Tolna megyei Nagydorogon a cikta juhok tartását szolgáló telepüket fejlesztették, továbbá mezőgazdasági gépeket vásároltak a területek kezeléséhez.

Mindezzel jelentősen javulnak az őshonos állattartás és -tenyésztés feltételei – mutatott rá, majd hozzátette: a nemzeti park a három helyszínen mintegy 1300 állatot, szürkemarhát, racka és cikta juhot tart.

Szászfalvi László, a térség kereszténydemokrata, az áprilisi választásokon újrainduló országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a nemzeti park beruházása nemcsak a természeti értékek megóvásához, hanem az ökoturisztikai attrakciók számának növeléséhez, a turizmus élénküléséhez is hozzájárul. Közölte: ezzel együtt javul a közlekedési infrastruktúra, az illetékes hatóság januárban megadta a környezetvédelmi engedélyt az M60-as gyorsforgalmi út tervezett Pécs-Barcs szakaszának építéséhez.

Forrás: MTI