0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Az olcsó tojásnak is híg a leve?

Korai volt a magyar gazdák öröme. Bár a tavalyi rovarölő szeres botrány miatt egy időre eltűnt a magyar piacról az importáru, a külföldi termelés felfutásával újra tömegével érkeznek a dömpingárú termékek a boltokba. Erről árulkodnak az áruházláncok akciói is, amelyek gyakran termelői árakon kínálják a tojást.

Nem várt folyamat indult el a hazai tojáspiacon. Amíg a húsvét előtt megnövekedett kereslet minden évben rendre felfelé hajtja az árakat, idén az ünnepekhez közeledve egyre olcsóbban kínálják a tojást a hazai üzletláncok. Az egyes áruházak e heti promóciós katalógusait böngészve kiderült, hogy míg az elmúlt év végén nem volt ritka a 60 forintos darabonkénti ár, a húsvéti nagybevásárlás idején 36-33, sőt, egyes kiskereskedőknél 30 forint alatt is kapható a tojás – írja a Magyar Idők.

Csák Gyula, a Csabatáj Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor csak úgy tudják ilyen alacsony szintre csökkenteni a fogyasztói árakat a boltok, hogy dömpingárú külföldi tojással töltötték fel a készleteiket. A szakember lapunk kérdésére elmondta: az elmúlt év végén a fipronilbotrány miatti hiány hajtotta felfelé az árakat az uniós tojáspiacon. A decemberi árszínvonal a termelőknek sem kedvezett, a túl drága tojás ugyanis arra ösztönözheti az ügyeskedőket, hogy ismeretlen eredetű és kétes minőségű árut hozzanak be az országba.

Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára a Magyar Időknek elmondta: A nagy európai botrányok nem hazánkból indulnak, sőt a legtöbb esetben nem is érintik a magyar termelőket. A hazai áru megbízhatóságának záloga a szigorú hatósági ellenőrzés: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak köszönhetően csak azok az áruk kerülhetnek a piacra, amelyek minden feltételnek megfelelnek.

A szakember szerint az áruházláncok oldaláról látni némi elmozdulást, de a legkisebb és egyben legolcsóbb, más országokban ipari hasznosításra szánt, S-es méretű tojást zömében így is külföldről szerzik be. A vevők pedig még mindig gyakran a legolcsóbb terméket választják annak ellenére, hogy a kilónkénti árat tekintve a nagyobb, M-es vagy L-es tojással járnának jobban. Ma már minden boltban kötelező feltüntetni a kilónkénti árat is, így aki figyelmesen vásárol, könnyen kiválaszthatja a legjobb ár-érték arányú tojást.

Forrás: Magyar Idők