0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Egy gyümölcsfa maga a kultúra átadása

Gyümölcsfák születtek Viszákon, Szarvas József színművész portáján Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Az oltás fortélyait Kovács Gyulától, a régi gyümölcsfajtákat egybegyűjtő tündérkertek atyjától leshették el idősek és fiatalok egyaránt.

A házigazda, Szarvas József  köszöntőjében hangsúlyozta; nemzeti kultúra nincs népi kultúra nélkül. A gyümölcsfa maga a kultúraátadás, élmény, csakúgy, mint a költészet. És az élményt át kell adni, mondta.

Az új év egykor március 25-én kezdődött, hiszen őseink Gyümölcsoltó Boldogasszony napjától kezdték számolni az időt – emlékeztetett Kovács Gyula.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arra hívta föl a figyelmet, hogy újabban nagy figyelmet kap a gyümölcsészet tudománya. Arra van szükség, hogy ne csak génbankokban, hanem a vidéki kertekben is legyen az őshonos gyümölcsökből, mondta.

A viszáki tündérkert nyáron kulturális táboroknak ad otthont. Szarvas József célja, hogy azok a fiatalok, akik most gyümölcsfát oltottak, nyáron visszatérjenek, és magukkal vigyék az oltványt.

Forrás: vaol.hu/magyarmezogazdasag.hu