0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az EU országokban is súlyos gondot okoz a talajerózió

A talajerózió nagyon sokba kerül az európai gazdaságoknak. Az EU Joint Research Centre (JRC) tanulmánya szerint évi 1,25 milliárd euró értékű termény vész kárba, és ehhez járul a 155 millió eurós GDP-veszteség.

A 28 EU-tagországban összesen 12 millió hektárt – a teljes mezőgazdasági terület 7,2 százalékát – érinti a talajerózió, ami miatt évente elvesztünk 1,25 milliárd euró értékű terményt. A legnehezebb helyzetben Olaszország van, amely tavaly 619 millió eurós veszteséget szenvedett el, és a teljes mezőgazdasági területe egyharmadát sújtja súlyos erózió.

„A talajerózió okozta kár olyan tényező, amely még nem mutatkozik aktívan a gazdasági hatásvizsgálatokban. De termőföldjeink, mint erőforrások nem végtelenek, és többre kell értékelnünk a talajainkat, hiszen azok biztosítják a táplálékunkat”

– mondta Panos Panagos, a JRC tanulmányának vezető szerzője.

A talajerózió közvetlen és közvetett költségekkel jár. A közvetlen költségek főként a farmereket sújtják a terményveszteség, az ültetvények károsodása, az ültetvényterület csökkenése miatt. Nem is beszélve arról, hogy a talaj felső, termékeny rétegének megőrzése is pénzbe kerül.

A talajerózió indirekt költségeit a gazdaság és a társadalom különféle szektorai is érzékelik. Ide tartoznak a vadon élő állatok és a biológiai sokféleség elvesztése, valamint a termőföldek elhagyása.

Forrás: blog.syngenta.hu